Necessito assessorament per comprar un habitatge? | EDE
movi-image-necesito-asesoramiento-comprar-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Necessito assessorament per comprar un habitatge?

09/12/2021

Comptar amb un especialista de l'entitat bancària és clau, no només per escollir el tipus de finançament sinó també l'habitatge que s'adapti millor a les necessitats del futur propietari

La compra d'un habitatge és una de les decisions més importants que pren una persona al llarg de la seva vida. Es tracta d'una operació molt important en què l'assessorament d'un expert és fonamental, tant per escollir el tipus d'habitatge que s'ajusti més a les necessitats de cada comprador, com a l'hora d'obtenir el finançament.

Quan he de parlar amb el gestor?

Segons un estudi realitzat per la Societat de Taxació (ST), la meitat dels compradors reconeixen no haver sol·licitat informació al banc durant el procés de cerca d'un habitatge. En general, aquells que busquen primer la casa, després signen el contracte de reserva i posteriorment comencen a informar-se sobre el finançament necessari per dur a terme l'adquisició, actuen així perquè desconeixen la possibilitat d'accedir a assessorament per part d'especialistes hipotecaris i no saben fins a quin punt aquest pot aportar valor, per exemple, en una primera etapa prèvia a la fase de cerca de l'habitatge en què s'ha de fer un estudi objectiu per calcular quant poden arribar a pagar per un immoble.

En cas de trobar l'habitatge en primer lloc, sense comptar amb l'assessorament de l'entitat bancària, es corre el risc que la tria no s'ajusti a la situació financera del futur propietari i, per tant, es tinguin dificultats per accedir al finançament.

Si, per contra, se sol·licita informació abans d'escollir l'habitatge, l'assessor de l'entitat bancària en pot fer un estudi de viabilitat després del qual s'indica a quin finançament es pot optar i quin tipus de préstec hipotecari convé més.

Pot interessar-te: Quina hipoteca s'adapta millor al meu perfil?

 

Què cal valorar en comprar un habitatge?

Els bancs concedeixen finançament, com a màxim, pel 80 % del valor de taxació de l'immoble, de manera que cal tenir estalviat el 20 % restant abans de sol·licitar el préstec hipotecari. El comprador ha de tenir en compte que cal afegir-hi altres despeses com les de notaria, la taxació, els impostos... Aquestes suposen entre el 10 % i el 15 % del valor total de l'immoble. Per tant, el futur propietari ha de tenir un estalvi aproximat del 35 % del preu de l’habitatge.

Calculadora: descobreix quines són les despeses associades a la compra d’un habitatge

A més, els experts assenyalen que el percentatge que cal destinar al pagament mensual de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del comprador.

L'assessor financer de l'entitat bancària donarà les claus per contractar la hipoteca que s'ajusti més a les necessitats de cada comprador. En aquest sentit, informarà sobre la situació dels tipus d’interès i valorarà què interessa més al futur propietari, si una hipoteca a tipus fix o una a tipus variable.

Per tant, davant del dubte de «quan he d'anar a veure el meu gestor?», la resposta és senzilla: «Com més aviat millor». Integrar el seu assessorament en el procés des de l'inici permetrà que aquest es faci de manera òptima, agilitzant processos i resolent els possibles dubtes que puguin sorgir.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí.

 

 

 

Fotografia de Gustavo Fring a Pexels
-Temes relacionats-
up