‘Mindfulness’: per què si ho apliques a la feina pot portar la teva empresa a l’èxit | EDE
movi-image-lainformacion-mindfulness-trabajo-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
3 min del teu temps

‘Mindfulness’: per què si ho apliques a la feina pot portar la teva empresa a l’èxit

Wed Jun 17 09:04:51 CEST 2020

Aquesta tècnica pot ajudar a reduir els nivells d’estrès laboral, una circumstància que ha augmentat entre els treballadors a causa de la crisi del coronavirus.

Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 30% de les baixes laborals en Espanya les causen l’estrès i l’ansietat. L’estrès laboral s’ha convertit en un dels riscos més alts per a la salut -física i emocional- dels treballadors i professionals de tot tipus de sectors, una patologia que, per bé que als últims anys s’ha  incrementat a causa de les noves formes d’organització laboral, encara s’ha accentuat més a causa de la crisi ocasionada pel coronavirus (la Covid-19).

Així ho ha reflectit una recent fotografia fixa extreta d’un test elaborat des de principis del mes d’abril pel catedràtic de psicologia de la UNED, Miguel Ángel Vallejo. L’estudi, realitzat a partir d’una mostra de 600 espanyols, determina que, durant el confinament, el 33% ha patit ansietat i un 20% un nivell de depressió que requeria tractament professional.

El cert és que una mala gestió d’aquestes sensacions pot acabar afectant al plànol personal, però també al professional, alterant així la productivitat laboral dels treballadors, que poden arribar a ser fins a un 60% menys productius, a més dificulta l’entorn i clima laboral i provoca un augment de l’absentisme. Empreses com Banc Sabadell han posat ja, a disposició dels seus treballadors, psicòlegs per aprendre a afrontar aquests nous escenaris. “De la mà de l’equip sanitari d’ASPY, al banc comptem amb un protocol d’actuació, a causa del virus, per ajudar als nostres treballadors a gestionar l’estrès emocional que pot provocar aquesta situació”, explica Joan Lluch, director de Prevenció de Riscos Laborals de Banc Sabadell.

'Mindfulness': mètode preventiu

Davant d’aquesta situació, a més de suport psicològic com a mètode resolutiu, una de les opcions que cada vegada té més acceptació en el món empresarial com a tècnica preventiva que busca fomentar el benestar dels treballadors és el ‘mindfulness’. Es tracta d’un mètode que ajuda a “viure de manera conscient, amb atenció plena a allò que estem experimentant en cada moment, tractant de mantenir el focus en el present”. Així ho explica Anna Llebaria, coach acreditada per l’Associació Espanyola de Coaching (ASESCO) i que des de 2015 ajuda al desenvolupament professional i personal amb diferents cursos, conferències i tallers basats en aquesta manera d’entendre la vida.

“Estudis científics demostren que la pràctica del ‘mindfulness’ redueix els nivells d’estrès dels treballadors, cosa que contribueix no tan sols a millorar la seva salut física i emocional, sinó també a propiciar formes més saludables i menys bel·ligerants de resoldre els conflictes”, explica l’experta. “A nivell personal, també permet aprendre a gestionar els pensaments que ens generen estrès i preocupació; reconèixer i regular les nostres emocions, millorar les nostres relacions… En definitiva, a gaudir de cada moment de la nostra vida i que, malgrat que el temps voli, el visquem de manera plena i conscient”, afegeix. 

Fer front a la crisi

El confinament, el distanciament social, els canvis laborals, la conciliació…Aquests últims mesos han suposat un fort impacte psicològic en la població espanyola. “Les persones generalment ens resistim als canvis perquè impliquen haver de sortir de la nostra zona de confort, i això genera molta incertesa, preocupació i fins i tot por”, explica Llebaria. “L’atenció plena contribueix a gestionar millor aquestes emocions i a adaptar-nos al canvi amb més acceptació. Deixar de lamentar-nos per allò que ha ocorregut en el passat i regular l’excés de preocupació sobre què ens depara el futur, aquesta és la contribució que el ‘mindfulness’ pot fer a les nostres vides en el marc actual”.

Amb l’objectiu de traslladar aquests beneficis al plànol empresarial i facilitar el dia a dia dels treballadors, empreses com Banc Sabadell han incorporat aquesta tècnica a les seves jornades. “Una vegada superats els primers dies de la crisi, en els que vam haver d’adaptar-nos a la nova situació, vam creure oportú oferir eines digitals perquè, aquells que volguessin, poguessin posar en pràctica tècniques bàsiques de consciència plena que, segons els experts, permeten cultivar la resiliència, fomentar la creativitat, millorar la presa de decisions i estimular l’empatia”, apunta Jordi Coronado, gestor de Benestar Corporatiu de Banc Sabadell. “En un context com l’actual és necessari el desenvolupament d’iniciatives que beneficiïn el treballador tanta nivell físic com emocional i que mantinguin els equips units malgrat la distància”.

L’èxit entre els treballadors ha sigut tan gran que des de l’entitat s’ha volgut sumar aquesta iniciativa a altres dirigides als clients com la creació d’un equip de professionals per cobrir urgències –fins i tot en domicilis amb persones afectades per la COVID-19-; l’ eliminació de l’exclusió de pandèmia a les assegurances de vida i la inclusió de cobertura per coronavirus; la posada en funcionament de serveis de telemedicina de manera gratuïta; l’adaptació dels plans de pensions, etc. “Quan va començar la desescalada vam pensar que una de les claus més importants del benestar de nostres clients està en cuidar de la seva salut emocional i vam arribar a la conclusió que quina millor manera de fer-ho que oferint les beneficioses sessions de ‘mindfulness’ online de la mà de la coach experta Anna Llebaria”, explica Cristina Sales, Directora de Desenvolupament Comercial, Comunicació i Màrqueting de Sabadell Seguros, assenyalant també la bona acollida i l’orgull que se sent en poder aportar un granet de sorra per ajudar en aquests moments. “Hem viscut i estem vivint un fet que suposarà un abans i un després en la majoria de persones, una cosa que ens passarà factura a tots, sobretot a nivell psicològic. Per això, és important cuidar la nostra salut mental i aprendre a enfrontar-nos a aquests sentiments nous fruit de la incertesa del context”, conclou.  

 

Pot interessar-te: Així és com els danys col·laterals de la Covid-19 afecten psicològicament els treballadors espanyols 

-Temes relacionats-
up