Lliçons de la pandèmia en matèria de lideratge | EDE
movi-image-jaume-llopis-leccions-pandemia-liderazgo-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Lliçons de la pandèmia en matèria de lideratge

14/05/2020

Jaume Llopis, professor de Direcció Estratègica a IESE Business School, comparteix els primers resultats d’una sèrie d’entrevistes que descobreixen com l’alta direcció està responent als canvis derivats dels efectes de la COVID-19

Encara que el silenci i el tancament de persianes domina el paisatge de les nostres ciutats, l’activitat no s’ha aturat per a la major part del teixit empresarial. Al contrari. Aquestes setmanes es presenten com un període per observar, pensar i regenerar models de negoci que ens prepari per fer front a un futur incert ple de dubtes, però també d’oportunitats.

També per exercir un lideratge energètic i amb visió de futur. Claus per “sortir-ne reforçats”, segons Jaume Llopis, professor de Direcció Estratègica a IESE Business School, en un escenari en el qual conceptes com economia circular, sostenibilitat, transparència o vocació d’oferir un servei estaran al mateix nivell que els resultats fiscals. La pressió social per encarar desafiaments com el canvi climàtic o la desigualtat ha portat les empreses a ser conscients de les conseqüències de les seves accions en la comunitat.

Cap a un món millor

A diferència de la crisi financera del 2008, la conjuntura derivada de la COVID-19 ha generat una profunda reflexió que va més enllà dels resultats econòmics. “Els executius estan redefinint les estratègies per reconsiderar els seus propòsits superant el curtterminisme i el benefici exclusiu dels accionistes. Aquests nous paràmetres volen fer partícips tots els grups d’interès, des del proveïdor fins al client, i inclouen una consciència més gran envers el planeta i les persones”, afirma.

Ens trobem en l’avantsala del que Llopis denomina la “tercera gran revolució industrial”: la biotecnològica, que incidirà molt més en la sanitat, la salut, el medi ambient i els serveis socials. Esmenta diversos exemples d’empreses amb un leitmotiv que al·ludeix a aquests factors, com Unilever (“El nostre propòsit és simple però clar: fer de la vida sostenible un lloc comú”), Nestlé (“Millorar la qualitat de vida i contribuir a un futur més saludable”) o Google (“Proporcionar accés a tota la informació mundial en només un clic”).

A efectes pràctics, aquests conceptes es traduiran en canvis sensibles, com la disminució de la deslocalització i la desglobalització de les cadenes de producció a favor del retorn a la manufactura local i de proximitat. Altres pràctiques adoptades durant aquestes setmanes han arribat per quedar-se, com l’auge de l’omnicanalitat arran dels canvis en els hàbits de consum i del fenomen de la digitalització. Això ha comportat que sectors que tradicionalment operaven de manera presencial, com el de l’alimentació, s’hagin hagut d’adaptar a la venda online per poder continuar actius.

“Moltes empreses han reestructurat el model de negoci, i això inclou replantejar-ne la logística, l’operativa de les seves botigues o els serveis de recollida i lliurament de mercaderies sense contacte físic”, explica. Per fer front a la frenada en l’activitat que ha suposat la COVID-19, Llopis aconsella reduir inventaris, capitalitzar deutes i vendre actius que no siguin estratègics, com magatzems o camions, per disposar de la liquiditat necessària que permeti la supervivència els pròxims mesos.

Pot interessar-te: El meu negoci necessita liquiditat


Caçar oportunitats

Tota crisi porta dins una llavor d’oportunitat, i Llopis està convençut que en sortirem més enfortits. Per això, dona algunes claus sobre com treure profit de la conjuntura actual i com les lliçons apreses poden servir-nos per destacar en aquest nou escenari. “El teletreball ha arribat per quedar-se i això implicarà la disponibilitat de molts metres quadrats d’oficines per reconvertir a les ciutats. El coronavirus ha demostrat que hi ha una gran necessitat de magatzems urbans per proveir les comandes en línia de proximitat”, apunta.

PPer als sectors visiblement més afectats, com el turisme i la restauració, Llopis aposta per l’especialització i per la recerca d’un nínxol que els diferenciï de la seva competència. “En alimentació, per exemple, creix la demanda de productes vegans, probiòtics o ecològics. I el turisme haurà de segmentar-se per productes o audiències com ara clients sènior o destinacions dog-friendly”, explica.

Innovar, ser creatius i estudiar quines tendències funcionen en altres sectors per aplicar-les en el nostre és una altra de les recomanacions. Perquè, tal com afirma l’expert, “no hi ha sectors madurs, sinó empresaris madurs”.

L’hora del lideratge millennial

Aquesta maduresa no va lligada a l’edat, sinó a un nou estil de direcció que s’adapta a les constants fluctuacions en l’economia i l’entorn. “Ho veig en els meus alumnes; cap d’ells pensa en l’opció de treballar en una sola empresa tota la seva vida o a fer la mateixa feina, perquè anteposen el projecte al salari. Això es tradueix en una major flexibilitat, la necessitat de conciliar i la reinvenció dels espais físics. S’han acabat els despatxos tancats en una torre d’ivori”, afirma.

Pot interessar-te: El lideratge i la gestió d’equips durant la COVID-19

Aquest nou lideratge destaca per la capacitat d’actuar amb rapidesa i decisió, transmetre una bona dosi d’energia als equips, ser transparents i comunicar sense ambigüitat externament i, sobretot, internament. I saber bregar amb la pressió, perquè serà necessari implantar una política més austera i flexible de cara al que queda d’any i durant el 2021. A més, els CEO han d’estar molt més informats sobre el que passa fora de la seva organització. Això requereix una mirada més externa, conèixer ecosistemes de forma més profunda i poder detectar i construir aliances més enllà de l’empresa pròpia.

Al capdavall, les tasques dels CEO i els estils de gestió de l’alta direcció continuen evolucionant en sintonia amb els canvis en l’entorn econòmic i social. “Aquesta crisi posarà a prova els empresaris i executius del segle XXI i del postcoronavirus. Per superar-la amb èxit, hauran de liderar amb un propòsit i amb una visió a llarg termini”, conclou.

Pot interessar-te: Escolta la història completa de Jaume Llopis en el Podcast de Banc Sabadell 

-Temes relacionats-
up