L'impuls de la venda online de moda es manté i ja suposa gairebé un 20% de la facturació total | EDE
movi-image-impulso-venta-online-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

L'impuls de la venda online de moda es manté i ja suposa gairebé un 20% de la facturació total

Tue Jul 13 13:24:04 CEST 2021

Els productes de moda van copar el 10 % del total de l’e-commerce a Espanya el 2020, sent la primera categoria de negoci per internet, segons Modaes.es i Kantar

El 2020 ha estat l'any del gran salt de la compra online. La pandèmia de la COVID-19 va promoure l'entrada al comerç electrònic de milions de compradors, provocant un desplaçament de les vendes als canals digitals en pràcticament tots els sectors. Tant és així que Espanya és el tercer mercat en què més va créixer l’e-commerce durant l'any passat, amb un increment del 36 %, només per darrere d'Argentina i Singapur, amb un 79 % i un 71 %, respectivament, segons eMarketer.

De forma més concreta, 2020 també ha suposat un boom sense precedents en la venda online de moda, en part a causa d'un període en què els establiments van haver de romandre tancats per les restriccions imposades per controlar els contagis per coronavirus. Segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real la recuperació econòmica, fins i tot després del confinament estricte de la primavera de 2020, l'activitat dels comerços de roba es va veure reduïda al voltant d'un 30 %.

La moda va liderar el negoci per internet

En aquest context en què les vendes es van desplaçar als canals digitals, els productes de moda van copar el 10 % del valor total de l'e-commerce a Espanya l'any passat, fins a convertir-se en la primera categoria per volum de negoci per internet, segons l’«Informe de la moda online a Espanya», elaborat per Modaes.es en col·laboració amb Kantar. D'aquesta manera, la facturació al canal digital va elevar la seva quota de mercat sobre el total del sector d'un 9,3 % en 2019 a un 19,4 % el 2020. En termes de volum d'articles venuts, la quota de mercat va passar del 6,6 % el 2019 al 14,9 % el 2020.

El 2020, la moda online va guanyar més de 2,5 milions de nous usuaris

Una de les claus d'aquest fort creixement està en la incorporació de nous consumidors a l'entorn digital. El 2020, 13,9 milions de persones van comprar per internet a Espanya, registrant una xifra rècord. Es tracta d'un salt de més de 2,5 milions d'usuaris en només un any. Això indica que el 43,4 % dels residents espanyols van realitzar compres almenys una vegada, fet que suposa una pujada de més de 10 punts respecte a l'any anterior. A més, la despesa mitjana anual va créixer fins als 173,9 euros, davant els 146,8 euros de l'any anterior, fet que suposa un increment del 18,4 %, també superior a la xifra registrada en altres ocasions.

L'impuls de l'e-commerce sobre les vendes del sector tèxtil es va produir de forma general en les quatre categories de peces analitzades en l'esmentat informe. El major salt es va donar en el calçat, on la quota de mercat va passar d'un 13,8 % en 2019 a un 25 % el 2020. En segon lloc es va situar el tèxtil de llar, en què les vendes a través d'internet van pujar 10 punts en un any fins a situar-se al 19,3 %. Un increment similar és el registrat en les peces de vestir, la quota de mercat va passar d'un 8 % el 2019 a un 17,7 % el 2020. En quart lloc es va posicionar la categoria d'accessoris, en la qual el canal online ha tingut tradicionalment una menor importància i en la qual s'ha produït un menor salt, passant d'un 7,2 % en 2019 a un 14,5 % el 2020.

Pot interessar-te: El sector de la moda haurà d'esperar fins al 2022 per a la seva recuperació

L'auge del comerç electrònic en tots els sectors també el recull Pulso en assenyalar que la quota de les vendes digitals sobre el total ha passat del 7,7 % al desembre de 2020 al 10,3 % al maig d'aquest any, mes clau en donar-se per finalitzat l'estat d'alarma; el que reforça la tendència a créixer del comerç digital més enllà de la pandèmia. Pel que fa a les categories analitzades en l'esmentat informe, Pulso també reflecteix un augment sostingut de les vendes digitals sobre el total en calçat: el desembre va registrar un 8,6 % i, el maig, la xifra segueix a l'alça amb un 9 %.

Espanya, segon major increment d'Europa en venda online el 2020

El creixement de la moda online el 2020 va ser generalitzat en els principals mercats d'Europa, encara que amb diferents intensitats. El major salt es va produir al Regne Unit, país en el qual les vendes per internet ja tenien un important protagonisme abans de l'esclat de la pandèmia. Allà, la quota de mercat de l' e-commerce passar del 29,1 % el 2019 al 47,8 % el 2020. Els compradors britànics van gastar a través de la xarxa gairebé un de cada dos euros que van destinar a aquest tipus de productes.

A continuació, se situa Espanya, que va registrar el segon major salt en la quota de mercat de la moda online en l'any de la pandèmia. El boom produït durant l'any passat ha permès al país aproximar-se a les ràtios d'altres mercats europeus. Aquest creixement ha possibilitat escurçar distàncies amb altres països com ara Itàlia, que va guanyar 9,6 punts de quota de mercat, fins al 23 %, o França, que va registrar una pujada de 7,7 punts, fins al 22,5 %. Altres països, com Alemanya, també van experimentar fortes pujades, de 7,3 punts, fins a situar la seva quota de mercat en el 33 %.

 

 

Fotografía de cottonbro a Pexels
-Temes relacionats-
up