movi-image-verano-pasa-espana-77-ciudadanos-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

L'estiu passa per Espanya: el 77 % dels ciutadans tria destinacions nacionals

03/08/2021

La gran majoria dels espanyols prefereix romandre al país en les primeres vacances amb pinzellades de 'normalitat'. La meitat apostaria per plans diferents si no hi hagués una pandèmia

El sector del turisme ha estat un dels més afectats per la pandèmia de la COVID-19. Però és també un dels que acull amb més ímpetu els símptomes de la recuperació. Aquesta indústria que genera l’11 % del producte interior brut (PIB) mundial i que mou uns 319 milions de llocs de treball prepara la seva reactivació. Encara que com en molts sectors afectats pel coronavirus, la tornada a la 'normalitat' serà progressiva i comportarà canvis.

A Espanya, un d'ells serà l'aposta per les destinacions nacionals amb especial èmfasi en comunitats autònomes diferents de les de la residència habitual. El 77 % dels ciutadans triarà un lloc del país per gaudir de les seves vacances, segons revela l'informe Hábitos y comportamientos del turista nacional, Realitzat per l'Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTUR). Només el 12 % triarà una destinació internacional. Entre ells, la immensa majoria romandrà a la Unió Europea (UE).

Només un 12 % dels viatgers triarà una destinació internacional per passar les seves vacances aquest estiu

L'acceleració en la campanya de vacunació –amb més de 13 milions d'espanyols amb la pauta completa– o la posada en marxa del Certificat COVID Digital de la UE aplanen el camí per a la reactivació del sector. Només el 29 % dels viatgers habituals descarta viatjar en els pròxims mesos. El 40 % addueix raons d'índole econòmica. De fet, el pressupost mitjà encaixa una caiguda passant dels 719 euros de 2019 als 566 euros el 2021.

Amb un augment en el nombre de contagis, especialment entre els més joves, també impera la cautela. Per això, el 50 % dels viatgers reconeix que, en cas de ser una altra la situació, els seus plans de cara a la temporada estival serien diferents. En aquesta conjuntura, seran claus aquest estiu el llançament d'ofertes atractives per als turistes i la posada en marxa de mesures sanitàries que donin seguretat i confiança.

Pot interessar-te: Operació 'salvar' l'estiu: així es prepara Espanya

 

Més hotels i menys avions

En la seva anàlisi sobre els comportaments dels viatgers per a aquest estiu, el document detecta diferents patrons pel que fa als hàbits anteriors a l'esclat de la pandèmia. Per exemple, creix el nombre de persones que tria viatjar amb familiars i amics –i no tant amb les parelles– i es redueix la xifra d'aquells que esperen a setembre per emprendre l'aturada: el 2019 representaven el 17 % i els pronòstics per a aquest any se situen en el 13 %.

A més, també són més els que opten per allotjar-se en hotels, que es consoliden com el principal format en detriment de les segones residències. L'allotjament propi ha caigut en aquests dos anys del 39 % al 22 %. De fet, aquesta és una de les grans diferències pel que fa a l'any anterior quan eren molt pocs els que optaven per allotjaments externs.

Una altra tendència és l'aposta per efectuar aquests desplaçaments mitjançant vehicle particular: el 79 % dels espanyols es desplaçarà en els seus automòbils, mentre que l'opció d'agafar un avió continua molt per sota dels nivells registrats el 2019.

Després de mesos de distanciament social i de restriccions a la mobilitat, les persones valoraran més les destinacions rurals amb espais naturals i les visites a les illes. Per contra, perden força els viatges de llarga distància amb diverses parades o altres com els creuers.

Pot interessar-te: Així viatjaran els espanyols aquest estiu

Però, quins són els vectors que condueixen de forma majoritària a aquestes decisions? El principal factor és evitar la massificació, seguit de les destinacions que ofereixin sol i platja. El document revela que la situació pandèmica dibuixa l'accelerador i el fre d'aquesta nova realitat. D'una banda, cada vegada són més les persones que necessiten desconnectar de la 'telenormalitat' en un any especialment difícil. De l'altra, l'augment de la desocupació i la sensació d'incertesa econòmica són les principals traves a la recuperació d'un sector que espera facturar aquest any entre el 50 % i el 80 % del que va generar el 2019.

En definitiva, l'aposta dels ciutadans espanyols pel turisme nacional serà clau perquè el sector comenci a apuntalar la recuperació. L'augment dels contagis ha provocat que alguns països com ara Bèlgica, França o els Països Baixos desaconsellin viatjar a Espanya. Segons Exceltur, el sector turístic ingressarà aquest estiu 20.934 milions d'euros menys que a l'estiu de 2019.

 

 

Fotografia de Mike a Pexels
-Temes relacionats-
up