movi-image-sergio-fernandez-ahorro-cuatro
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

L’estalvi en quatre passos

04/10/2019

Aconseguir la llibertat financera és possible si saps com. Paraula de l’expert Sergio Fernández

Quan parlem d’estalvi no ens referim simplement al resultat d’acumular diners al banc. El fet que siguis capaç d’estalviar no et garanteix gaire. Estalviar és una condició necessària però no suficient.

Tal i com comentem en la nostra conversa la neurocientífica Marta Romo i jo, la inflació es menja els teus estalvis poc a poc, i el poden arribar a deixar reduït a cendres si permets que passi el suficient número d’anys sense fer-hi res. 

El sistema econòmic vigent castiga a les persones que estalvien, i aconsegueix que s’esfumi el poder adquisitiu dels seus estalvis amb el pas del temps. Aquelles persones que no tenen un mínim d’intel·ligència financera, en deixar els seus diners en un banc, estan perdent capacitat de compra sense ser-ne conscients, ja que encara que la quantitat de diners és sempre és la mateixa, el seu poder adquisitiu disminueix cada any que passa.

Què faig amb l’estalvi?

És una cosa molt personal i trobar l’equilibri depèn de cada persona, però aquests són els meus consells sobre les prioritats a abordar una vegada hem aconseguit estalviar

  1. Elimina el deute dolent. Aquest és el que pagues tu i és el primer que has de fer per deixar de pagar interessos, la qual cosa et suposarà un important estalvi amb el pas del temps.
  2. Dona forma al teu matalàs de tranquil·litat. Calcula la xifra amb la qual et sents còmode, per exemple una xifra que et permeti viure mantenint el teu estil de vida actual entre un i dos anys, i llança’t a estalviar-la. Això és el que es coneix com a llibertat financera
  3. Inverteix. En cas que no tinguis deute dolent, hagis estalviat per al teu matalàs de tranquil·litat i no tinguis cap objectiu de despesa concret en aquest moment, podries començar a portar el teu estalvi a altres partides del pressupost com inversió.
  4. Recupera el control de la teva vida. Per ser lliure financerament necessites tenir el control de la teva vida, i això passa per reprendre el control dels teus diners. Deixar la responsabilitat dels teus estalvis i la resta de les teves finances personals a un tercer és una decisió poc sofisticada. Si no saps com començar a estalviar, comença per allò més bàsic. Si no saps en què invertir, comença per invertir en tu mateix. 
-Categories i etiquetes-
up