Les previsions de les immobiliàries: preus més baixos i una oferta més àmplia per l'acumulació d'habitatges | EDE
movi-image-previsiones-inmobiliarias-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Les previsions de les immobiliàries: preus més baixos i una oferta més àmplia per l'acumulació d'habitatges

Tue Nov 03 09:42:25 CET 2020

La pandèmia de la COVID-19 està provocant un ajust de preus al mercat immobiliari, tant en la venda com en el lloguer

El sector immobiliari no és immune a la paralització econòmica a Espanya a causa de la crisi de la COVID-19. Una situació que està fent que la prudència sigui la tònica generalitzada també al mercat de compravenda i lloguer d'habitatges. 

Així ho afirma, almenys, l'última Enquesta de sensibilitat immobiliària (ESI), elaborada pel portal Idealista, que mostra una caiguda generalitzada de l'optimisme en les previsions de les immobiliàries per al que queda de 2020. Aquesta situació previsiblement tindrà com a conseqüència un ajust de preus tant en el mercat de compravenda com de lloguer a curt i mitjà termini.

Menys operacions immobiliàries el 2020

L'última estadística de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre compravenda d'habitatges mostra una realitat que, tot i que ja s’esperava, no deixa de ser preocupant. Des de la declaració de l'estat d'alarma al març fins al mes de juliol el nombre de transaccions immobiliàries es va reduir en més de 100.000 operacions respecte del mateix període de l'any passat. 

Per a Rafael Gil, director del Servei d'Estudis de Tinsa, el descens generalitzat dels valors mitjans que actualment s'està constatant en el mercat immobiliari i de taxació és conseqüència directa de la crisi sanitària i dels seus efectes sobre l'economia espanyola i, per tant, sobre el mercat de l'habitatge. «L'estat d'alarma i el consegüent confinament va produir una reducció dràstica de l'activitat i l'actual conjuntura d'afectació econòmica i d'una incertesa acusada no en facilita la recuperació», assenyala. 

I la situació pot ser encara molt pitjor, ja que la pandèmia està lluny d'haver-se controlat. Per a Ferran Font, director d'Estudis de Pisos.com, el sector immobiliari continuarà notant l'impacte de la COVID-19. «Ho farà perquè a curt termini no es resoldrà la incertesa que envolta la pandèmia i que posposa moltes decisions de compra, i perquè la previsió és que disminueixi la capacitat econòmica de la demanda a conseqüència d'un augment notable de l'atur o d'haver consumit estalvis després de veure’s afectats pels ERTOs», afirma Font.

Pot interessar-te: Baixa el preu de l'habitatge i augmenta la negociació


Un ajust de preus en els habitatges de compravenda i lloguer

L'actual situació està provocant un ajust bastant important en el preu dels habitatges. Segons dades d'Idealista, el preu mitjà del metre quadrat a Espanya va caure un 6,1 % entre el març i el juny d'aquest mateix any. I tot i que s'estan recuperant els nivells previs a l'inici de la crisi sanitària, la incertesa no s'ha dissipat.

Gil explica que aquesta disminució de preus és el mecanisme que té el mercat immobiliari per pal·liar la caiguda de la demanda en un mercat amb una oferta poc flexible, especialment en el mercat de segona mà majoritari, però no augura un augment de la demanda a mitjà termini. «En un context de deteriorament del mercat laboral i de les economies familiars, augmentarà la població que, independentment dels descomptes, no pugui ni es plantegi adquirir un habitatge. Els ajustos dels preus són, doncs, una conseqüència lògica del fort impacte de la COVID-19», assegura. 

Per aquest motiu, continua Gil, la demanda del lloguer pot augmentar en termes relatius, si bé els seus preus, com en el cas del mercat de compravenda, baixaran en funció de la pèrdua de capacitat adquisitiva de la demanda. Així mateix, l'oferta de lloguer tradicional a les principals ciutats (escassa en els últims temps) actualment ha incrementat a causa, en bona part, del lloguer turístic reconvertit i és probable que s'expandeixi gràcies a la promoció d'habitatges amb aquesta finalitat.

Més oferta per acumulació d'habitatges 

La caiguda en la demanda està provocant un augment en les ofertes d'habitatges, tant de compra com de lloguer. A la fi de l'estat d'alarma, a Madrid, l’stock en venda va augmentar, de mitjana, un 17 % al juny respecte del maig, mentre que el de l'arrendament es va disparar un 35 %. A Barcelona l'oferta d'habitatges per a la venda va incrementar un 10 % respecte del 21 % dels lloguers, segons informa l’Enquesta de sensibilitat immobiliària d'Idealista.

Evidentment, aquesta major oferta tindrà un impacte en els preus, encara que tot dependrà de la zona on es produeixi aquest increment. Font assegura que l'evolució de l’stock serà molt heterogènia i que pot augmentar per diferents motius: el de compra perquè els propietaris necessiten una entrada de diners per fer front a una situació econòmica complicada; i el de lloguer, pel transvasament de l'oferta de lloguer turístic a lloguer residencial. «Si l’stock augmenta de manera remarcable en alguna zona, podrà afectar la baixada de preus. D'altra banda, cal recordar que la tendència del preu de l'habitatge a Espanya ja era decreixent o estava a prop de ser-ho, tant de lloguer com de venda», explica Font.

En definitiva, les previsions dels experts pel que fa al mercat immobiliari continuaran depenent de l'evolució de la pandèmia. En un context en què s'espera que la crisi sanitària es prolongui en el temps, la prudència continuarà sent la màxima, i això pot ajustar els preus encara més a la baixa per una demanda insuficient i un augment de l’oferta.

-Temes relacionats-
up