Les pensions el 2021, quant han pujat? | EDE
movi-image-abc-pensiones-2021-subido-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Les pensions el 2021, quant han pujat?

Mon Jul 19 08:35:15 CEST 2021

Els pressupostos generals de l'Estat recullen una millora en el seu rendiment, però els experts asseguren que d'aquí a dues dècades, els contribuents es jubilaran més tard i amb menys diners a la butxaca. Una cultura de previsió és la millor solució

A Espanya hi ha prop de 9 milions de pensionistes. Segons dades de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), anualment es dedica l'11 % del producte interior brut (PIB) de país al pagament de les pensions de jubilació. En l'actualitat, recentment aprovada la revaloració del 0,9 % de les pensions contributives i de l’1,8 % de les no contributives pel Consell de Ministres, els pensionistes espanyols poden estar d'enhorabona: veuran incrementades les seves nòmines aquest 2021 en un moment delicat com l'actual, marcat per la pandèmia de la COVID-19.

S'estima que les pensions mínimes han pujat, aproximadament, entre 2 i 11 euros mensuals i que la pensió màxima s'ha incrementat uns 24 euros, situant-se en 2.707,49 euros (enfront dels 2.683,34 euros al mes en 2020). Establert en els pressupostos generals de l'Estat d'aquest 2021, aquest augment busca mantenir el poder adquisitiu d'aquest col·lectiu i millorar en termes reals el seu dia a dia. Segons els càlculs, es preveu que aquesta pujada tingui un impacte en 11,12 milions de pensions i de prestacions complementàries.

Un exemple: a partir d'ara una persona de 65 anys amb cònjuge a càrrec ha passat a cobrar 851 euros al mes en 14 pagues. Anteriorment, la nòmina era de 843,4 euros. Els jubilats amb cònjuge no a càrrec han vist augmentada la seva pensió en gairebé 6 euros respecte al 2020, és a dir, es queda aquest 2021 a 654,6 euros. Fins i tot, per a aquells que 2021 signifiqui l'inici d'un nou cicle vital allunyat de les obligacions laborals, les notícies també són positives. De fet, tots els treballadors que aquest any es decideixin jubilar obtindran una pensió una mica millor que si haguessin pres aquesta decisió fa uns mesos, abans de finalitzar el 2020. 

Cal no oblidar que el sistema segueix adaptant-se a l'última reforma sobre l'edat legal per poder jubilar-se. En aquest sentit, qualsevol que es vulgui jubilar aquest 2021 haurà de tenir mínim 66 anys per cobrar el 100 % de la prestació. No obstant això, per a qui vulgui retirar-se amb 65 anys, haurà d'haver cotitzat un mínim de 37 anys i tres mesos. Davant la creixent esperança de vida a Espanya i l'incert futur de les pensions, és bon moment per aplicar una cultura previsional i mantenir un estalvi al llarg del temps. 

Pot interessar-te: Canvis en les pensions el 2021: l'edat de jubilació augmenta als 66 anys

La posada en marxa d'un pla de pensions mantindrà a flotació les aspiracions dels contribuents i millorarà, sens dubte, la seva capacitat adquisitiva. A causa de la incertesa provocada per la pandèmia de la COVID-19, molts espanyols han contingut les seves despeses, el que ha provocat un augment en la taxa d'estalvi de les llars. Els experts recomanen destinar aquests diners a un compte d'estalvi.

Quins reptes planteja la jubilació?

En dues dècades, els ciutadans es jubilaran més tard i amb «menys diners a la butxaca». Així de contundent es mostra Miquel Perdiguer, CEO de Pensium, al Podcast de Banc Sabadell. Davant aquest escenari futur, cal actuar amb molta previsió: cal començar a planificar i estalviar com més aviat millor. Perdiguer compte que el secret és «estalviar un 10 % dels ingressos i fer-ho ja ».

 

Òbviament, l'etapa de jubilació planteja reptes per a les persones, però també, com assenyala el Llibre Verd sobre l'Envelliment de la Comissió Europea, per «els sistemes de protecció social que li donen suport». En aquest document s'incideix en la necessitat de garantir uns sistemes de pensions adequats, assequibles i sostenibles que responguin al ràpid envelliment de la població.

«Pensant en la jubilació, s'hauria d’estalviar un 10 % dels ingressos i fer-ho ja». Miquel Perdiguer, CEO de Pensium

Aquest envelliment de la població -la Comissió Europea estima que la població en edat laboral només augmentarà en una de cada cinc regions de la Unió Europea abans de 2040-, les altes taxes d'atur i, fins i tot, les conseqüències de la crisi sanitària juguen en contra de la pensió pública que atorga el Govern. El seu futur és, com a mínim, incert.

Per tot això, la cultura de l'estalvi individual es presenta com la gran solució i la millor eina per a gaudir d'una manera més segura i tranquil·la d'aquesta nova etapa arribi quan arribi. No obstant això, Espanya encara se situa a la cua d'Europa en l'estalvi per a la jubilació. Una mica arriscat, segons els analistes financers, tenint en compte que el futur de les pensions públiques, tal com està plantejat el sistema nacional, és dubtós.

Mantenir el nivell de vida, reprendre projectes personals o iniciar noves aventures solen ocupar la llista de desitjos de les persones que finalitzen l'etapa laboral. Actualment, gràcies a uns estils de vida més saludables, la gent gran segueix activa socialment i vol ocupar el seu temps després de la seva jubilació. 

Per aquesta raó, no és d'estranyar que en diverses enquestes i estudis, els espanyols es mostrin inquiets sobre el futur de les pensions i que aquest sigui un dels problemes que més els preocupi. En aquest sentit, els experts recorden que és indispensable avançar-se a 'l'edat daurada' i disposar d'un 'matalàs' financer per complementar els ingressos durant la jubilació.

Pot interessar-te: El coronavirus augmentar la nostra preocupació per les pensions

 

És el complement privat la millor opció per garantir-se un bon futur?

En aquest marc, remarquen que és crucial planificar un complement privat per a la pensió al més aviat possible. L'estalvi sistemàtic o els productes bancaris específics com els plans de pensions individuals o d'empresa són alguns dels més habituals. Aquests últims, per exemple, van cobrant importància en la consciència de la població. A més, el seu tractament fiscal ajuda a posicionar-los com un dels serveis més demandats, i més rendibles.

La indústria de la inversió s'adapta a l'edat de cada persona gràcies a l'ampli ventall de productes financers que es comercialitzen en l'actualitat i entre els quals destaquen els plans de pensions, per la seva vocació de servir de complement, en el futur, als ingressos de la jubilació. N’hi ha de moltes classes: per exemple, segons els subjectes que els constitueixen, hi ha plans individuals, plans d'empresa i plans associats. Si, en canvi, es tenen en compte les seves obligacions, n’hi ha d'aportació definida, de prestació definida o mixtos. Fins i tot, si l'estalviador es fixa en els actius en què s'inverteix el capital, hi ha plans de pensions de renda fixa, renda variable, renda variable mixta o garantits, que és la classe més conservadora de totes.

Entre totes aquestes variants de plans de pensions, cal destacar els que es coneixen com a plans dinàmics o de cicle de vida que, especialment en els darrers anys, han guanyat una gran popularitat perquè són capaços d'adaptar de manera automàtica el seu binomi entre rendibilitat i risc per combinar-se amb l'edat dels seus partícips i les seves característiques particulars. En realitat, es tracta d'una gamma d'instruments financers dissenyada per col·locar el capital en diferents inversions, d'acord amb la data estimada de jubilació prevista.  

 

 

Fotografia de Claudia van Zyl a Unsplash
-Temes relacionats-
up