Les oportunitats de negoci del 2021 | EDE
movi-image-cincodias-oportunidades-negocio-2021-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Les oportunitats de negoci del 2021

Tue May 04 12:03:21 CEST 2021

La tecnologia, potenciada per la pandèmia, domina més que mai qualsevol àmbit de la societat i de les empreses

La salut, la cultura, els negocis, la vida personal... El món ha evolucionat digitalment en els últims temps a passos gegants; però si ens fixem en tot just un any enrere, és fàcil apreciar canvis radicals potenciats per la COVID-19. És per això que Ricardo Palomo, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i catedràtic d'Economia Financera de la Universitat CEU San Pablo, considera que el 2021 serà un any de transició i de l’esperat començament de la recuperació econòmica cap al final de l'exercici, el que reafirmarà la necessitat de reorientar molts negocis. «La transformació digital que s'ha fet de manera tan sobtada des de l'inici de la pandèmia s’haurà d’assentar i replantejarà molts  models d'empresa», afirma.

Segons la consultoria digital Redk, 2021 es presenta com un any d'oportunitats a causa de la convergència de tres elements importants. El primer, l'auge de la 'consumerització', estratègia centrada en l'usuari per oferir els suports tècnics que necessita; el segon, la maduresa de tecnologies com el machine learning, la intel·ligència artificial (IA) i l'automatització robòtica de processos; i finalment, la pressió a la qual les companyies estan subjectes a causa de la crisi econòmica, és a dir, la necessitat de ser més eficients. «Aquesta convergència fa que les empreses hagin de recolzar-se en la tecnologia per millorar el seu rendiment per continuar sent competitives i mantenir-se al nivell de les expectatives del mercat», expliquen des de la consultoria. 

Tecnologia

El 2021 la innovació i la tecnologia seran factors decisius per tenir avantatges competitius en qualsevol sector i la digitalització estarà present tant a les grans com a les petites i mitjanes empreses, sigui quin sigui el seu àmbit d'actuació. Això sense oblidar la investigació. «El valor del coneixement serà un factor encara més competitiu per als països. S'ha passat d'una economia industrial i tangible heretada del segle XX a una economia digital i intangible que està configurant una nova societat digital amb data de naixement el 2020», afirma Palomo.

Per a Mónica Pérez, directora de Comunicació d'InfoJobs, el sector de la informàtica i les telecomunicacions és, sens dubte, un dels que més s'ha enfortit amb la pandèmia. «Encara que parlem d'una indústria que ja tenia un pes important en el mercat laboral espanyol, l'acceleració del món digital l'ha acabat de potenciar», afirma. Els perfils de desenvolupador de software, analista de programes, agent de serveis d'assistència TIC, administrador de sistemes TIC i consultor TIC han estat els més sol·licitats en aquest camp. D'acord amb l'Informe de InfoJobs sobre las necesidades de contratación y la intención de cambio de empleo, el 36 % de les empreses busquen perfils tecnològics per adaptar-se al nou ecosistema digital. 

Sanitat

Si hi ha hagut un sector que el 2020 s'ha intensificat i posat en valor per sobre de tots els altres, ha estat el sanitari. L'informe d'InfoJobs apunta que es tracta de l'única categoria que ha crescut en aquests mesos (16 %). Per a Juan Alberto Sánchez Torres, director del Programa d'Especialització en Blockchain i Innovació Digital de l'Institut d'Estudis Borsaris (IEB), les noves necessitats en aquest àmbit són evidents. «D'una banda, s'obre pas a la sanitat a distància i a la telemedicina en el sistema d'atenció primària», afirma. Mentre que, de l’altra, «es fa fonamental la necessitat d'incrementar les eines de prevenció, amb l'objectiu d'identificar noves pandèmies o rebrots». L'expert de l'IEB assenyala que la gestió de dades s'ha tornat clau perquè professionals sanitaris, pacients, governs i institucions aprofitin al màxim la informació disponible. «El blockchain i el big data són eines que permeten un tractament de dades més eficient i precís i, per tant, una resposta més efectiva i coordinada; en definitiva, una millor gestió sanitària», puntualitza. A més, com sosté Palomo, un cop superada la pandèmia, «es veurà la necessitat de reforçar el sistema de salut, principalment a causa de l’envelliment i de la creixent longevitat de la població», el que també generarà oportunitats de negoci. 

Ensenyament

«El model educatiu s’ha de transformar molt ràpidament, des de la manera d'aprendre fins als mitjans aplicats i la mateixa avaluació», manté Colom. En la seva opinió, sense canvis, es corre el risc de produir estudiants formats a la manera del segle XX per a un segle XXI dominat per les tecnologies. La formació online i la necessitat de treballar amb eines digitals en tots els àmbits professionals és evident. El metge s'ajudarà de la IA per als seus diagnòstics; l'advocat, del blockchain per generar contractes intel·ligents; l'economista aconseguirà eficiències amb la computació al núvol; els financers o els publicistes coneixeran millor els seus clients gràcies al big data, etc. «A l'educació ja hi ha un gran repte pel que fa a no només a la formació dels joves, sinó sobretot en l'anomenat reskilling dels professionals. És de preveure, per tant, que aquesta necessitat, accelerada per la digitalització, també farà sorgir noves oportunitats de negoci», destaca Pérez. 

Banca i finances

El sector bancari i financer fa uns quants anys que s’està adaptant a la digitalització i als canvis socials i econòmics, però la crisi sanitària està multiplicant-ne els reptes. L'expert de l'IEB, assenyala tres dificultats:

  • La gestió del crèdit, tant a la nova demanda, que exigeix una major flexibilitat, com a la morositat, ja que la crisi financera accelera els impagaments. De nou, eines com la IA i el big data es fan fonamentals en la seva gestió.
  • La caiguda dels ingressos, donat l'entorn i les perspectives de tipus d'interès baixos, el que requereix adaptació per intentar mantenir la competitivitat i la rendibilitat. «El tancament de sucursals bancàries és una mesura obligada. La resposta, però, és més àmplia i està acompanyada de solucions financeres que permetin automatitzar processos complexos i costosos», enumera Sánchez Torres. En definitiva, els serveis financers hauran de ser digitals i innovadors, amb una major flexibilitat operacional. 
  • Els mitjans de pagament. «Estem vivint el progressiu desús dels pagaments en efectiu. I en aquest context, la revolució porta a fer una anàlisi més profunda, com és la irrupció de la criptoeconomia i l'esperada convivència dels diners fiat (fiduciaris i sense suport tangible com el dòlar o l'euro) amb monedes digitals estatals basades en el blockchain», afirma Sánchez Torres. 

'Retail' i logística

«La categoria compres, logística i magatzem ha experimentat pics de demanda importants en determinats moments de la pandèmia; tot això molt vinculat a les restriccions i al creixement del comerç electrònic, que ha vist un desenvolupament important sobretot en alimentació i en supermercat», afirma Pérez. Segons els indicadors d'InfoJobs, el 31 % de les empreses que tenen més de 50 treballadors pretenen ampliar el seu servei online i requereixen professionals d'atenció al client i televenda. 

«El comerç minorista s'està reinventant, amb l'ús de l'e-commerce davant del canal de venda tradicional, el que suposa maximitzar la rellevància de l'anàlisi de dades, de la IA, del machine learning, de la realitat augmentada, de les xarxes socials, etc.», desgrana Sánchez Torres. L'expert de l'IEB posa en relleu la necessitat de conèixer el client i d’adaptar-s’hi per captar-lo i fidelitzar-lo, més que oferir una elevada varietat de productes. A més, la digitalització del procés de compra obliga que sigui fàcil, eficient i sobretot segura, el que porta al fet que la ciberseguretat hi tingui més protagonisme. «La logística demana clares millores en la cadena de subministrament i l'ús del blockchain té aquí una aplicabilitat fonamental, a causa de la cada vegada major rellevància de la traçabilitat, combinant-la amb altres eines com l'internet de les coses, la geolocalització, el big data o l'ús de drons, per optimitzar la informació de l'enviament i del lliurament del producte», precisa l'expert. 

Construcció i disseny d'interiors

Segons Palomo, en la construcció es prestarà més atenció als habitatges amb jardí o terrassa i a dissenys funcionals i, a més, els compradors buscaran distanciar-se del centre de les ciutats per la menor necessitat de desplaçament. La decoració d'interiors i el condicionament d'habitatges creixeran en importància davant de les restriccions als viatges que encara es mantindran durant un temps en moltes zones del planeta. Però també, com sosté un estudi de Fujitsu, pel teletreball, tant pel costat de les oficines, que veuen com les seves necessitats d'espai s'estan modificant, com pel costat dels habitatges, ja que els treballadors hauran de concentrar-se en trobar un espai de treball tranquil i adaptat, amb una banda ampla adequada perquè la participació en una videotrucada i en altres eines de col·laboració online siguin impecables. «Ara que ja no es garanteix un escriptori a l'oficina, és hora de fer plans més permanents per treballar des de casa, perquè es necessita un espai adequat per fer-ho», assenyala la companyia global japonesa. 

La mobilitat

Un altre sector important, segons el catedràtic d'Economia Financera de la Universitat CEU San Pablo, serà el de la mobilitat urbana, potenciat per la necessitat de desenvolupar un model de smart cities que pugui gestionar millor el creixement de la població. El teletreball, que segons l'expert ha arribat per quedar-se o per tenir una gran importància, permetrà més mobilitat, el que portarà les zones turístiques i rurals a millorar l'oferta en infraestructures per als nous nòmades laborals.

Fotografía d'Andy Hu a Unsplash
-Temes relacionats-
up