La tecnologia avança a un ritme molt ràpid i les empreses que no accelerin la seva transformació digital corren el risc de quedar-se obsoletes. Quines seran les tendències que marcaran la digitalització empresarial els pròxims anys?
Tendències digitals
Segons un estudi de la consultora de gestió estratègica en tecnologia Detecon, aquestes són algunes de les tendències en digitalització que poden aportar grans avantatges a les empreses:
- Big Data, analytics i intel·ligència artificial (IA). Actualment, les dades són un actiu essencial per a les empreses i són, també, la matèria primera amb què treballa la intel·ligència artificial (IA). Aplicar les capacitats analítiques de la IA a les dades ajuda les empreses a identificar i entendre patrons, així com a prendre decisions millor més fonamentades.
- Blockchain. Un sistema d’identitat digital basat en cadenes de blocs que fa possible guardar de manera segura tots els elements necessaris per a la identificació de persones i d’empreses, així com operar i signar digitalment de forma legal.
- Automatització de processos. Hi ha moltes eines d’automatització de processos empresarials a través de sistemes ERP (sigles en anglès d’Enterprise Resource Planning) com ara els relatius a la producció, l’inventari, la comptabilitat, la facturació, la logística i la distribució, entre d’altres. La hiperautomatització a través d’ERP és una de les tendències que cobra més importància a través de la programació i l’optimització de totes les funcions bàsiques d’una empresa.
- Ciberseguretat. Les dades que gestiona una empresa són molt valuoses i cada cop hi ha més perill de patir un ciberatac; això pot comportar pèrdues substancials. Les organitzacions han de supervisar els seus processos davant d’aquest tipus de ciberdelinqüència si volen estar ben preparades.
Pot interessar-te: Ciberseguretat, quants diners he d’invertir per protegir el meu negoci?
- Màrqueting digital. Permet organitzar, controlar i automatitzar correus electrònics, leads, landing pages, analítiques de màrqueting i crear continguts digitals personalitzats. Fent ús d’aquest tipus de tecnologia, l’empresa pot crear estratègies de venda adequades, analitzar-ne els resultats i modificar-les si cal.
- Experiència de client. La millora de l’experiència de client és una mesura necessària per millorar la imatge i incrementar el volum de negoci de l’empresa a través de clients satisfets. La tecnologia CRM (Customer Relationship Management) gestiona la informació i les relacions amb els clients anticipant-se a les seves necessitats i visualitzant oportunitats gràcies a l’automatització.
- Metavers. Entre altres utilitats, ofereix a les marques la possibilitat de crear botigues virtuals, mostrar els seus productes amb tots els detalls, habilitar espais d’atenció als seus clients o espais virtuals per a la formació dels empleats.
- Realitat augmentada. Els models 3D realistes de productes permetran que els compradors en online puguin veure els articles com si els tinguessin a les mans. Poder disposar d’una mostra més precisa animarà les persones a comprar productes que abans no tenien identificats com a prioritaris.
- Seguretat en els pagaments. Un dels elements més importants a l’hora de fer operacions de compravenda online és la seguretat. Hi ha plataformes, com Paycomet, de Banc Sabadell, que faciliten eines i estableixen protocols i regles per minimitzar el frau en les vendes a distància. Aquesta solució està adreçada a startups i empreses de base digital que necessiten una solució de pagaments avançada i amb suport especialitzat.
- L’auge de la 5G. El 2023, la 5G començarà a mostrar tot el seu potencial oferint cobertura mòbil a totes les zones d’Espanya per assolir els objectius estratègics de la Unió Europea (UE) relacionats amb la transformació digital.
Empreses més competitives
Per a una empresa, incorporar aquestes eines digitals a la gestió suposa noves oportunitats comercials, ser més productiva, proporcionar millors experiències als seus clients i consolidar-se al mercat. La digitalització és, per tant, una necessitat per a qualsevol empresa que vulgui ser competitiva.
Les petites i mitjanes empreses (pimes) tenen ara una oportunitat per digitalitzar-se i equiparar-se a les més grans i amb més recursos. Poden fer-ho a través del Programa Kit Digital, el pla d’ajuts per modernitzar les empreses subvencionat mitjançant el fons europeu Next Generation EU. Uns ajuts que es materialitzen en els anomenats bons digitals, que es poden fer servir per contractar una o diverses solucions de digitalització, entre les quals s’inclouen algunes de les eines esmentades.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU
Per accedir a aquests ajuts és clau comptar amb l’assessorament d’un professional, com ara el gestor bancari, que pot resoldre qualsevol dubte que pugui sorgir i orientar una empresa en funció de les seves necessitats.
Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.