Les empreses també salven vides com Desmond Doss | EDE
movi-image-cincodias-empresas-salvan-vidas-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Les empreses també salven vides com Desmond Doss

Wed Apr 01 08:22:26 CEST 2020

Grans i petites companyies col·laboren donant material sanitari, ajudant residències i famílies vulnerables i reorganitzant les seves plantes per fabricar mascaretes o respiradors en l’emergència sanitària de la COVID-19

La lluita contra el coronavirus (COVID-19) és una guerra contra un enemic silenciós i molt contagiós. La creixent extensió d’aquesta pandèmia —ja hi ha gairebé 861.000 infectats i 42.000 morts arreu del món— ha fet que ràpidament s’hagi mobilitzat un exèrcit privat que mira de rescatar el màxim nombre possible de persones i de protegir els treballadors que garanteixen l’exercici d’activitats essencials com ara la sanitat, el proveïment (agricultors, supermercats i transportistes), les residències, la seguretat (Forces Armades i Protecció Civil) i el manteniment dels serveis bàsics (subministrament elèctric, industrial o telecomunicacions).

Si Desmond Doss, un soldat americà adventista que es va negar a portar armes durant la Segona Guerra Mundial, va aconseguir salvar ell sol 76 homes a la batalla d’Okinawa, en menys de 20 dies s’han engegat a Espanya més de cent iniciatives per salvar milers de vides, donar suport als qui han perdut la feina i ajudar les residències de gent gran, els infants i les famílies més vulnerables.

En un curt espai de temps, pimes i grans empreses s’han unit per oferir la seva capacitat logística, la relació amb els seus proveïdors i altres recursos per facilitar la importació de mascaretes, unitats individuals de vigilància intensiva (UCI) i respiradors i per ajudar el Govern a portar al més aviat possible material sanitari que eviti la propagació del virus.

La urgència, de moment, fins i tot ha fet que algunes empreses hagin reorganitzat l’activitat industrial per fabricar equips d’UCI, mascaretes, bates i guants i lliurar aquest material amb la màxima celeritat als professionals que més el necessiten.

“Les empreses tenen un paper rellevant en la societat, ofereixen ajuda humanitària de primer nivell”, afirma Begoña Casas, professora d’Economia i Empresa de la Universitat Europea de Madrid. A la primera línia d’aquesta guerra hi ha entitats financeres; companyies energètiques, com ara Endesa i Iberdrola; grups de distribució, com Inditex, i operadores de telecomunicacions, com Telefónica, que han ofert ja 150 milions d’euros per crear un corredor sanitari i lluitar contra la pandèmia. “Cada companyia mira com pot ser més útil, aportant proveïdors, recursos, logística i transport i oferint els canals que té oberts a la Xina per facilitar la importació i el transport d’articles sanitaris”, afegeix Casas.

Respiradors

La causa val la pena. “Un més! Senyor, ajuda’m a salvar-ne un més!”, com deia Doss, el protagonista de la pel·lícula Fins a l’últim home (2016), basada en un fet real, quan hi ha 100.000 infectats i 9.000 morts al nostre país. És una patologia que en la meitat dels casos se supera amb tractament domiciliari, però que en un 20 % dels casos requereix hospitalització i, en un 15 % de les hospitalitzacions, ingressos a la UCI. Per això, ha estat molt ben rebuda la donació de 150 UCI i 1.443 respiradors, ja que s’està veient que aquesta malaltia afecta particularment els pulmons. I els respiradors són clau per als pacients crítics de pneumònia.

La rapidesa amb què s’ha propagat el virus no ha permès que el sistema sanitari espanyol hagi pogut disposar de tots els sistemes de ventilació mecànica que es necessiten en ple pic de l’epidèmia. Per a la professora Casas, “en aquesta crisi sanitària les empreses han demostrat la seva capacitat d’adaptació en innovació. Així, Seat s’ha posat a fabricar respiradors, Decathlon ha cedit les seves màscares de busseig per convertir-les en respiradors, Inditex s’ha posat a fabricar mascaretes i Repsol, L’Oréal i Loewe, gels hidroalcohòlics”.

A la planta de Seat, a Martorell, hi col·laboren també la Universitat de Barcelona, Ficosa, Bosch, Protofy XYZ, Oxygen, Recam, LCOE, Doga Motors, Luz Negra, Idneo, Secartys i CMCIB.

Mascaretes, ulleres i gels

En aquesta guerra, és importantíssim crear un dens mur de contenció perquè la malaltia no es propagui, i aquí hi entren en joc les mascaretes, les ulleres, les bates i els guants. Gestamp està fabricant les seves primeres pantalles facials protectores destinades a personal sanitari; Mann+Hummel Ibérica i Arpa elaboren mascaretes reutilitzables i el Grupo Antolín, Inditex, Fama o Bimba & Lola produeixen bates sanitàries i vestits de protecció.

Mentre arriben les primeres mascaretes d’aquestes companyies, creixen la generositat i les donacions, i ja s’han aconseguit més de 22 milions de mascaretes. Les aportacions varien en funció de les possibilitats: la Fundación Esther Koplowitz aporta cinc milions; Endesa, Mango i la Fundación Alibaba, dos milions cadascuna; Inditex, un milió i mig; el laboratori Rovi, la teleco Huawei i Sandra Ortega, un milió per empresa; Clínica Baviera, 270.000; Mapfre, 180.000, i el fabricant de mobles Mayorga, Seur i Grenenergy, 15.000 cadascú.

De màxima seguretat són les proteccions facials de MásMóvil, un milió; Mapfre, 40.000, i les de la Unión de Créditos Inmobiliarios, 800. I per al personal que no està sota el foc creuat són de gran ajuda les 98.000 de Delaviuda.

Tot té importància. Així, són necessàries les 37.600 ulleres protectores que han donat, entre d’altres, Iberdrola, Clínica Baviera o Flamingo, com també els 376.000 guants i les 140.000 bates, escafandres i pijames d’Inditex, Universitat CEU i Iberdrola i els 12.000 gels hidroalcohòlics de Cofares, Repsol o L’Oréal. També, els 100.000 tests que permeten saber qui està infectat per poder aïllar-lo i evitar que creixi el nombre de contagiats. I en dimensionar els serveis d’emergències i reforçar les infraestructures de comunicacions per assumir la demanda de les consultes sobre coronavirus hi ha col·laborat Telefónica.

Residències i alimentació

Què seria d’una pel·lícula sense els actors secundaris, els figurants i els herois anònims? Centenars de voluntaris de Creu Roja Respon distribuiran 100.000 kg d’aliments de Lidl a més de 8.000 persones grans a Madrid i Catalunya. Aquests herois anònims lliuraran els aliments a les cases. Aquesta acció busca atendre gent gran que viu sola i que pel seu estat de salut no pot sortir a comprar. I, per a les persones grans que viuen en residències, Ikea ha donat 2.500 jocs de roba de llit i Italfarmaco ha lliurat paracetamol als centres de gent gran.

Mercadona i Findus col·laboren amb el Banc d’Aliments per atendre els més vulnerables durant el confinament, aportant més de 84 tones de menjar. El Grupo Fuerte ho fa de la mà de Càritas a Marbella, on té els seus hotels. I #Food4 Heroes, agrupació que aplega uns 70 restaurants, proveeix de franc hospitals de Madrid, mentre que Health Warriors, amb la col·laboració de 50 restaurants, fa el mateix a Barcelona i Viena Capellanes proveeix l’hospital muntat a Ifema, a Madrid.

Banc Sabadell, juntament amb Save the Children, dona suport nutricional, formatiu i emocional a infants i adolescents en risc d’exclusió social. Als petits també els atén Creu Roja Joventut, a través del programa de “Promoció d’èxit escolar”, perquè les nenes i els nens en situació de vulnerabilitat rebin suport per videoconferència en les matèries acadèmiques des de casa seva i, garantir, d’aquesta manera, una equitat més elevada d’oportunitats en el terreny educatiu. Vodafone donarà de manera gratuïta la connexió de dades necessària perquè els nens i nenes de 8.500 famílies puguin continuar connectats al programa des de casa seva.

Transport i telecomunicacions

Per als desplaçaments del personal sanitari, de neteja, de vigilància i de serveis socials s’han prestat gairebé 200 vehicles. Hi ha tot terrenys, cedits per Jaguar Land Rover; Audis i Minis de Línea Directa; Toyotas i Hyundays de les marques mateixes i furgonetes de la companyia de rènting flexible Northgate. Aquests vehicles faciliten el transport a tots els qui lluiten contra la pandèmia: sanitaris, equips d’emergència o personal auxiliar. I a la iniciativa també s’hi han sumat alguns professionals del taxi.

 

 

 

 

movi-image-cincodias-empresas-salvan-vidas-2

 

 

 


 

Telefónica ha desplegat la xarxa de dades per donar connectivitat als 11 primers hotels medicalitzats a Madrid i a l’hospital Ifema, un procés en el qual ha col·laborat Ezentis. En aquest hospital de campanya, amb capacitat per a 1.600 llits, El Corte Inglés, Ikea, Carrefour i Iberia han donat la roba de llit; Gilead, 52 equips informàtics d’última generació, i Naturgy, el subministrament de gas necessari. Vincci Hotels també ha cedit 200 llits a la Clínica de Navarra i a la Clínica Fuensanta.

Perquè els infants de les famílies més desprotegides no es quedin incomunicats a la seva pròpia casa, sense relació amb els seus professors o amics durant l’estat d’alarma, diverses operadores i fabricants de mòbils els han donat 200 cel·lulars i 2.800 tauletes. En aquestes campanyes hi participen Orange, Samsung i MásMóvil, que se sumen a campanyes com ara Al teu costat de Save The Children, amb la col·laboració de Correus de Portugal, CTT i el servei de paqueteria urgent Stuart, que són les companyies que fan arribar els dispositius a les famílies d’Andalusia, Castella-la Manxa, Madrid, València i País Basc. Miren d’evitar que tots aquests nens i nenes es quedin enrere i tinguin accés a continguts educatius i suport de professors o tutors a distància.

Mentre duri l’estat d’alarma, Movistar i Vodafone Televisión oferiran als seus clients canals de dibuixos i entreteniment de franc.

Formació

Durant la quarantena, unes 20.000 persones milloraran la seva ocupabilitat amb l’ajuda de la Fundación Adecco. IEBS els ofereix cursos gratuïts de màrqueting, negocis digitals i eSports i ha llançat un MOOC de teletreball i organització d’equips deslocalitzats.

El temps obliga. És una via oberta a la qual s’han anat sumant a la batalla cares molt conegudes, des del rei fins a esportistes com ara Messi, Guardiola, Isco i Ramos, i actrius com ara Sara Sálamo (#Descoronate). També, campanyes diverses i plataformes de crowdfunding com ara Gofoundme i #Aquipintamos (joves artistes), que han fet que euro a euro en menys de 15 dies ja s’hagin recaptat 17 milions d’euros. La recerca també és necessària i al CSIC hi ha dedicat Mapfre cinc milions d’euros.

En aquesta singular guerra, tot suma. I cada dia sorgeixen noves iniciatives. Les empreses, com Doss, aporten el seu granet de sorra per guarir. De moment, la iniciativa privada ha recaptat gairebé 165 milions d’euros.

 

Fotografies de Mika Baumeister i Stephan Mahlke a Unsplash
-Temes relacionats-
up