La crisi del coronavirus ha modificat l’economia de moltes llars espanyoles. El confinament imposat al país per evitar l’expansió de la pandèmia va provocar que el consum disminuís. Això, unit a la incertesa que continua aguaitant i a la difícil situació laboral que viuen molts empleats i professionals, ha derivat en un increment de la capacitat d’estalvi de les famílies espanyoles ja que la despesa continua contraient-se com a mesura preventiva.
Davant d’aquesta situació i en un context marcat pels canvis, és necessari fer una valoració de les despeses, tant de les fixes com de les variables, en funció de les noves necessitats. Recollir aquestes despeses en un pressupost per poder analitzar-les i quantificar-les és el primer pas.
COM REPLANTEJAR LES DESPESES FIXES DE LA LLAR
Les despeses fixes són les més complicades de reduir, ja que són obligatòries i necessàries i, per tant, prioritàries. La que té més pes per a la majoria de les persones sol ser la de l’habitatge, sigui el pagament de la hipoteca o el del lloguer.
Respecte de les hipoteques, cal tenir en compte l’euríbor, és a dir, l’índex que serveix de referència per a gairebé el 90 % de les hipoteques espanyoles amb tipus variable. Aquest indicador ha caigut a mínims a causa de la crisi de la COVID-19, la qual cosa suposa que si l’euríbor baixa la quota de la hipoteca amb tipus variable també baixa, i viceversa. Per tant, si us esteu plantejant amortitzar el pagament de la hipoteca, val la pena estudiar-ne a fons els pros i contres.
Et pot interessar: Avantatges i inconvenients d’amortitzar un préstec de manera anticipada
Per la seva banda, el preu de l’habitatge en lloguer ha experimentat en el segon trimestre de l’any un descens del 0,2 % respecte de l’anterior, segons les dades del portal immobiliari Fotocasa. Aquesta baixada pot mantenir-se i fins i tot reduir-se, sobretot a les principals ciutats, ja que la demanda d’habitatges a les urbs ha baixat a causa del confinament. Molts llogaters estan optant per viure als afores, en cases amb més terreny per por que es torni a imposar un segon confinament. Això afavoreix l’opció de negociar amb el propietari de l’habitatge el preu del lloguer.
Si es té una segona residència, cosa amb què compten més de 3,5 milions de famílies a Espanya segons les últimes dades del cens d’habitatges elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), es pot estudiar la millor manera de rendibilitzar-la llogant-la tant a llarg termini com a curt termini per mitjà del lloguer turístic. Una altra opció per la qual han apostat molts, sobretot després de la consolidació del teletreball com a modalitat laboral, és la de viure en aquesta segona residència i llogar el que fins aleshores era l’habitatge principal.
COM DISMINUIR LA DESPESA EN SUBMINISTRAMENTS
En aquest apartat de despeses fixes, també s’han de tenir en compte les despeses de llum i aigua. Els treballadors que es trobin teletreballant poden veure com se n’ha incrementat el cost en les factures, atès que passen més hores a casa. Malgrat que el preu de l’aigua varia segons les diferents ciutats espanyoles, una bona manera d’estalviar en aquest rebut pot ser: reparant les aixetes que degoten, tancant-les quan no s’utilitzen i no allargant les dutxes innecessàriament. També és recomanable instal·lar aparells que limitin el volum d’aigua, posar la rentadora i el rentaplats quan estiguin plens i regar al matí o a la nit per evitar l’evaporació.
En canvi, el principal consell per estalviar en la factura de la llum rau en ajustar la potència contractada, ja que representa bona part del que es paga en la factura. A més, és important disposar d’una tarifa que discrimini per horari i mirar d’utilitzar els electrodomèstics en les franges més econòmiques.
La renegociació d’aquests subministraments amb les companyies també té un paper clau, sobretot en el cas de la llum. Altres despeses com la de telefonia també poden fer baixar l’import si s’estudia l’ús que es fa d’elements com el mòbil i es contracta únicament allò que satisfaci les necessitats.
Et pot interessar: Cinc consells infal·libles per estalviar en la factura de la llum
COM DISMINUIR LA DESPESA EN ALIMENTACIÓ
Durant l’estat d’alarma, la indústria de l’alimentació i begudes ha estat el sector que més quota de mercat ha mantingut durant el confinament, segons les dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que, a partir de les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l’evolució econòmica. Segons la consultora Kantar, la despesa en el cistell de consum es va incrementar a l’inici de la pandèmia en un 25 % per por a no saber què passaria i, malgrat que aquest percentatge s’ha normalitzat, aquesta despesa continua sent la principal de les butxaques de les famílies espanyoles.
Una opció per reduir aquesta despesa fixa pot ser fer la compra per internet. Amb el confinament, la societat espanyola va accelerar la seva transformació digital i es va familiaritzar amb les compres digitals, fins i tot de productes frescos, tal com afirma Josep Ametller, director general del Grup Ametller, al podcast de Banc Sabadell. Apostar per la compra en línia facilita comparar les ofertes de manera més senzilla i visual.
Quant al consum fora de casa, l’eina d’anàlisi Pulso reflecteix una recuperació tímida del sector, que passa a ocupar el segon lloc del rànquing de sectors de Pulso en el mes d’agost, només per darrere del d’alimentació (al juliol es va situar en el tercer lloc i al juny en el quart). Amb aquestes xifres, val la pena recordar que menjar fora de casa pot suposar una despesa mensual elevada per a les finances personals: segons un estudi de Fintonic fet abans de la pandèmia, els espanyols gastaven de mitjana més de 5 € al dia (més de 1.859 euros l’any) en bars i restaurants.
ÉS NECESSARI TENIR UN COTXE SI S’ESTÀ TELETREBALLANT?
Disposar d’un vehicle en propietat pot suposar una despesa elevada per al propietari. El cost de tenir-lo comporta: la revisió i el manteniment, la despesa en benzina, disposar d’una assegurança… Concretament, cada família espanyola destina, de mitjana, uns 3.700 euros l’any al seu vehicle, un 12,7 % del pressupost de la seva economia familiar, una xifra que només es veu superada per la despesa en l’habitatge i en alimentació. Així ho apunta l’Enquesta de pressupostos familiars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que especifica que un 4,3 % es destina a carburant i un 2 % a les reparacions del vehicle.
En aquests moments en els quals el teletreball s’ha implantat en la vida de molts treballadors, val la pena tenir un cotxe en propietat? A més, a les grans ciutats, els motors de combustió estan donant pas a noves alternatives més ecològiques i econòmiques, especialment en alguns llocs on la contaminació està obligant a restringir l’ús de determinats vehicles. Hi ha diferents maneres de moure’s més enllà del transport públic, que no sempre proporciona l’autonomia desitjada, com el cotxe o la moto multiusuari, les bicicletes i els patinets elèctrics i, sobretot, el rènting de vehicles, una alternativa que guanya cada vegada més popularitat.
Et pot interessar: Rènting, l’altra manera de «tenir» un cotxe
Si després de valorar les diverses opcions, es continua apostant pel vehicle en propietat, recórrer a comparadors per trobar l’assegurança, el taller o la gasolinera més rendibles i fer una conducció responsable que redueixi el consum poden ajudar a minimitzar el pressupost que cal destinar al cotxe.
L’ESTALVI EN TEMPS
Potser no és mesurable de manera crematística, però el cert és que, com ja va dir Benjamin Franklin: «Time is money.» O, com diu el refrany català : «El temps és or.» El teletreball pot suposar molts avantatges, com disminuir el temps dedicat al transport o optimitzar la conciliació.
Segons un estudi de Sodexo, el 68 % dels treballadors espanyols afirma que són igual de productius o més treballant en remot. A més, sobre les empreses que han pogut implementar el teletreball, gairebé el 50 % apunten la seva intenció de seguir facilitant-lo a la tornada a l’oficina. El 42,1 % ho farà segons les necessitats de l’empresa i el 17,4 %, sempre que el treballador ho demani, assegura un informe d’Adecco.