Les darreres manifestacions d'interès del fons Next Generation | EDE
Las últimas manifestaciones de interés del fondo Next Generation
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Les darreres manifestacions d'interès del fons Next Generation

Wed Jun 29 11:55:02 CEST 2022

Les empreses han d'estar atentes a les manifestacions d'interès que es publiquen en relació amb els ajuts europeus per poder-hi accedir

Fins a maig de 2022, diferents ministeris havien llançat un total de 31 manifestacions d'interès (MDI). El seu objectiu ha estat identificar els projectes més rellevants per ser finançats amb els diners procedents del fons europeu Next Generation EU, dins del marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Què són les manifestacions d'interès?

Són un instrument que identifica àrees d'interès per als quatre eixos sobre els quals gira el repartiment dels fons europeus (transició ecològica, transformació digital, polítiques de cohesió social i territorials i mesures en pro de la igualtat de gènere). Des d'un punt de vista formal, les MDI són consultes públiques no vinculants. A més, permeten calibrar l'interès de les empreses que poden voler participar en cada projecte, els objectius, la justificació del seu efecte tractor i el seu impacte estimat sobre l'economia.

Quines són les últimes que s'han llançat?

De les 31 MDI que s'han publicat i de les quals 30 ja estan tancades, 25 van estar obertes a tot tipus de participants, quatre van tenir com a focus les administracions públiques (ajuntaments i comunitats autònomes) i una es va centrar en el tercer sector.

L'única MDI que roman oberta fins al 14 de maig de 2022 i ha estat llançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic està centrada en la promoció de nous models de negoci a l'àmbit de l'energia a les Balears. Amb la missió d'abordar la transició energètica en aquesta regió, es pretén identificar projectes que permetin eliminar les barreres que frenen una penetració més gran de les energies renovables i oferir respostes a les necessitats concretes del sistema energètic insular.

Pot interessar-te: Com accedir al fons europeu Next Generation

Entre les MDI que van tenir més concurrència, cal destacar:

  • MDI sobre el foment de l'economia circular a l'àmbit de l'empresa. Promoguda pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el primer trimestre del 2021, va tenir com a principal objectiu recopilar informació per impulsar de manera eficient el desplegament de les mesures sobre l'economia circular a les companyies. Pretenia identificar l'interès i l'estat del mercat al voltant de projectes en aquesta matèria, així com els aspectes més rellevants dels projectes i les actuacions esmentats. Es van presentar un total de 1.224 projectes.
  • MDI sobre zones de baixes emissions i transformació del transport urbà i metropolità. Llançada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al febrer de 2021. Dirigida específicament a comunitats autònomes i ajuntaments de més de 50.000 habitants, el seu objectiu era identificar projectes viables orientats a la descarbonització de la mobilitat urbana i la millora de la qualitat de l'aire, així com a l'increment de la sostenibilitat i la digitalització del transport de viatgers i mercaderies. Es van presentar un total de 810 projectes.
  • MDI sobre infraestructures elèctriques, promoció de xarxes intel·ligents i desplegament de l'emmagatzematge energètic. Va ser llançada pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital el gener del 2021 i va aconseguir rebre 517 propostes. La majoria es va centrar en l'emmagatzematge energètic, el desenvolupament de nous models de negoci en transició energètica, la gestió de la demanda elèctrica i la digitalització de les xarxes.
  • MDI sobre la integració de la intel·ligència artificial (IA) a les cadenes de valor. Va ser llançada el març de 2021 pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital i tenia com a focus ajudar l'Administració en la definició de les línies estratègiques dels plans dedicats al desenvolupament de la IA a les cadenes de valor. Es van rebre 457 propostes que sumaven projectes que superaven els 1.500 milions d'euros.
  • MDI sobre l'enfortiment de les capacitats de ciberseguretat de les petites i mitjanes empreses (pimes) i l'impuls a la indústria del sector. Va ser llançada al gener de 2021 pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital. La seva missió era donar visibilitat a projectes d'enfortiment de la ciberseguretat de les pimes. Aquesta MDI és especialment rellevant perquè inclou com a un dels seus eixos l'aposta pel desplegament del 5G, que és un dels elements clau de l'Agenda Espanya Digital 2025. Es va aconseguir atraure un total de 325 projectes.

Com es pot participar en una manifestació d'interès?

Tant en la sol·licitud d'assessorament sobre els projectes vinculats al fons europeu Next Generation EU com en relació a l’accés al finançament, les empreses poden recórrer al suport del sector bancari, que exercirà un paper clau per cofinançar les inversions, canalitzar els ajuts i exercir un efecte amplificador.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Per poder participar en una MDI cal emplenar un formulari oficial i enviar-lo al ministeri que l'ha llençada. A més de les dades personals, en el document s'ha d'especificar la informació i els objectius del projecte que es proposa, el seu encaix dins la MDI, el pressupost necessari, la col·laboració publicoprivada i el percentatge de cofinançament que necessita. Després de tancar-se la MDI, l'Administració estudia cada projecte per avaluar-ne la idoneïtat i, en cas de resultar aprovat, el seu ajustament pressupostari.

Un cop analitzada tota la informació, el Govern llança una convocatòria oficial per ajudar les entitats i les empreses a finançar els projectes. Aquelles organitzacions que ho aconsegueixin formaran part dels projectes inclosos dins del PRTR. Aquests seran monitorats oficialment cada sis mesos, ja que l'Executiu ha de remetre a la Comissió Europea informació de seguiment sobre la consecució dels objectius a què se supedita l'arribada dels fons europeus.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre quin li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

 

Fotografia de Rodrigo Pederzini a Pexels
-Temes relacionats-
up