Les claus per rendibilitzar els diners estalviats | EDE
movi-image-abc-claves-rentabilizar-dinero-ahorrado-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Les claus per rendibilitzar els diners estalviats

Mon May 03 08:44:43 CEST 2021

La taxa d'estalvi dels espanyols ha arribat al seu màxim històric, un escenari en el qual els experts animen a rendibilitzar aquests diners amb inversions ben planificades. Si els estalvis no generen rendiments, perdran valor amb el temps

Una de les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 ha estat una crisi econòmica que ha minimitzat la despesa i que ha provocat un espectacular increment en la taxa d'estalvi de les famílies espanyoles. Des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recull aquests números (1999), no s'havia registrat un percentatge tan alt: un 31,1 % de la renda disponible el segon trimestre del 2020.

El maig de l’any passat, l'estalvi de les llars va arribar als 882.100 milions d'euros, fet que suposa un increment de l’1,13 % respecte de l'abril i un increment del 7,22 % pel que fa al mateix mes de l'any anterior, i que representa la pujada interanual més alta des del juny del 2009, segons les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya.

Els confinaments i les contínues restriccions, especialment en sectors com el de la restauració o el del turisme, han provocat serioses conseqüències en l'economia espanyola. Els espanyols han reduït la despesa en oci i viatges.

Aquest estalvi forçós en l'economia domèstica ha estat resultat de la davallada del consum intern a causa del confinament, especialment durant els primers mesos de l’estat d'alarma. No obstant això, és important entendre que, amb els tipus d'interès que hi ha en l'actualitat, no 'moure' els diners estalviats fa que, amb el temps, perdin valor i, per tant, és recomanable invertir-los.

El repte d'optimitzar l'estalvi

La major part d'aquest estalvi es troba dipositat en comptes corrents, segons les dades del Banc d'Espanya. El desafiament és rendibilitzar l'estalvi i superar la tradicional barrera dels espanyols a l'hora de moure els diners per fer que 'treballin' i aconseguir obtenir rendibilitat. Cal recordar que els diners es devaluen amb el temps i que redueix la capacitat adquisitiva. Això vol dir que 100 € avui no valdran el mateix d'aquí a 10 anys.

La taxa d'inflació dia a dia resta poder adquisitiu i, per tant, els estalvis cada dia valen menys i es perden diners

Per tant, un dels factors a tenir en compte a l'hora de rendibilitzar els diners és la inflació: es tracta de l'augment generalitzat i progressiu en els preus i els serveis. L'índex de preus de consum (IPC) és la variable més important a l'hora d'observar el nivell de la inflació.

La taxa d'inflació dia a dia resta poder adquisitiu i, per tant, els estalvis cada dia valen menys i es perden diners. Davant d'aquest escenari és important conèixer quines alternatives diferents d'inversió hi ha i quin és el vehicle que millor s'adapta al perfil de cadascú d'acord amb les seves necessitats i els seus objectius d'inversió. Hem de familiaritzar-nos amb productes i serveis que ens ofereixin alternatives al simple fet de perdre diners cada dia que passa.

Tanmateix, cal buscar productes financers rendibles i capaços de superar la inflació. D’aquesta manera, els inversors podran obtenir un creixement a mitjà i llarg termini a través de diferents productes financers com la renda variable, la renda fixa (lletres, bons i obligacions) i els fons d’inversió; cadascun té un risc diferent.

Els 'enemics' de l'estalvi

No es pot oblidar l'actual context en què es troba l'economia espanyola, amb uns tipus d'interès en mínims històrics, com també passa a la resta d'Europa. En l'escenari actual i, en el dels últims set anys, els estalvis en productes totalment garantits aporten rendibilitats mínimes i, en alguns casos, negatives. No fer aquest canvi condemnarà l’inversor a veure com els seus esforços recents d'acumulació d'estalvis no generen cap rendiment; és més, que generen pèrdues.

Per aquest motiu, si es vol que l'esforç d'acumulació de l'estalvi finalista, com pot ser el de la jubilació, generi rendibilitats futures, s'ha d'assumir aquest canvi, que variarà en funció del perfil, dels coneixements i dels objectius de cada estalviador . 

Conservadors, moderats o agressius. Així són els inversors

Cada persona entén el risc d'una manera i sobretot la situació de cadascú influeix molt en les decisions. 

L'aversió al risc és la que determina la classificació estàndard de l’inversor: el conservador, que vol preservar el capital i busca superar la inflació i, per tant, admet una exposició baixa al risc; el moderat, que busca l'equilibri entre l’estabilitat i el creixement patrimonial de manera que l'exposició tolerada al risc és intermèdia; i l'agressiu, que vol maximitzar la rendibilitat, motiu pel qual la seva exposició al risc és elevada. 

Davant d'això, el més recomanable és que l'inversor busqui assessorament financer personalitzat amb gestors experts. Cap persona hauria de destinar els seus estalvis a un producte que no entén, per la qual cosa, a més de l'assessorament, és aconsellable cultivar l'educació financera personal. Des de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recorden que «un risc inadequat, ja sigui perquè no s'hagi determinat correctament el perfil o perquè coneixent el perfil dels productes no hi encaixin, pot provocar més d'un disgust».

L'espanyol inverteix en habitatge, però hi ha altres opcions que guanyen interès

Els experts preveuen que els tipus d'interès continuaran baixos. En aquest context, hi ha diverses opcions a l'hora de rendibilitzar l'estalvi generat durant aquests mesos. Per exemple, acudir a fons d'inversió, ja siguin de renda variable, fixa o mixtos. Són una opció interessant per als estalviadors.

Entre els seus avantatges es troba que permet als beneficiaris accedir a una cartera diversificada per tipus d'actius, països i sectors, amb bona fiscalitat, liquiditat i gestió professional per obtenir beneficis fiscals i l'accés a mercats. 

Serveis com la gestió discrecional de carteres o l'assessorament per cartera permeten accedir a carteres de fons seleccionats pels millors especialistes per diversificar les inversions. Una altra de les opcions és invertir en actius immobiliaris. Una opció que pot ser atractiva i que, tradicionalment, ha estat força popular a Espanya.

L'assessor analitza les coses amb una certa distància, i això li aporta perspectiva i l'ajuda a plantejar d’una manera racional les decisions financeres

En aquest sentit, és important deixar-se guiar per un assessor financer, que sabrà adaptar la inversió al perfil de risc de la persona. L'assessor analitza les coses amb una certa distància, el que li aporta perspectiva i l'ajuda a plantejar d’una manera racional les decisions financeres. A més, compta amb la formació i l'experiència específica per a aquesta tasca. Encara que de nosaltres depèn optar per hàbits d'estalvi i inversió més organitzats i adaptats a les nostres necessitats, dins d'un horitzó temporal adequat.

 
Fotografia d'Annie Spratt a Unspash
-Temes relacionats-
up