Les assegurances de vida combinades i la sol·licitud d'una hipoteca | EDE
movi-image-seguros-vida-hipoteca-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Les assegurances de vida combinades i la sol·licitud d'una hipoteca

Fri Jan 22 12:46:22 CET 2021

Encara que algunes persones puguin creure que és un cost afegit, aquest tipus de productes aporten importants avantatges als seus subscriptors; el més important, la seguretat que les seves famílies estaran cobertes econòmicament davant d'una incidència greu.

Protegir econòmicament la família en cas de defunció, cobrir el possible risc de patir una invalidesa o una malaltia greu, poder pagar les despeses més urgents després de la defunció i l’impost de successions, assegurar el futur dels fills o protegir els estalvis. Les raons per contractar una assegurança de vida són moltes i molt importants, si bé el concepte més rellevant és que aporta tranquil·litat i seguretat al nucli familiar en cas que passi una desgràcia.

Encara que es pot subscriure de manera independent, també és freqüent que, quan s'adquireix un habitatge, sobretot si és el que serà la residència habitual, l'entitat bancària recomani que es contractin una sèrie de productes que protegeixin el client i/o l'habitatge. L'interès per a totes dues parts és molt rellevant, ja que d'aquesta manera es protegeix el mateix contracte hipotecari, perquè es garanteix l'abonament de les quotes restants en cas que al client li passi una incidència greu i inesperada. Així, la família quedaria coberta i no s’hauria d’endeutar per aquest motiu i, per tant, s’evitaria haver de prendre decisions dràstiques per afrontar els pagaments pendents.

No són obligatòries, però sí recomanables

D'acord amb la Llei hipotecària vigent a Espanya i amb la Llei de contracte d'assegurança no és obligatori, sota cap circumstància, subscriure aquesta assegurança combinada amb una hipoteca. En tot cas, aquest producte ofereix al client una sèrie d'avantatges molt destacables com, per exemple, la flexibilitat; és a dir, que permet acomodar les aportacions perquè s'emmotllin a les seves necessitats i a la seva economia familiar. Les entitats bancàries faciliten que es pugui realitzar des d'un únic pagament fins a l'abonament de quotes periòdiques, per exemple de caràcter mensual. 

En aquest context, les assegurances de vida incorporen algunes garanties addicionals relacionades amb la salut, que són importants, com ara les vinculades a les malalties greus. 

Pot interessar-te: Assegurances privades de salut i COVID-19: fins on arriba la cobertura?

Un altre benefici important és que aporten una gran estabilitat a l'economia familiar, en el sentit que, gràcies a aquesta assegurança, es garanteix el pagament de qualsevol deute pendent si li passa alguna cosa greu al subscriptor i s’evita que, a més de l’afectació lògica pel que ha passat al seu ésser estimat, la família hagi d’afrontar el pagament de, per exemple, una hipoteca en què encara queda una quantitat important de diners pendents.

És possible cancel·lar-la?

Amb caràcter habitual, són els bancs els que ofereixen contractar una assegurança de vida combinada a una hipoteca, tot i que hi ha una altra via complementària per subscriure-la: el canal assegurador. En realitat, les cobertures que s'ofereixen són semblants i, per tant, ha de ser el mateix usuari qui, basant-se en les seves necessitats o en el preu, n’esculli una després de comparar diferents productes. De totes maneres, sí que és cert que, per regla general, una entitat bancària pot personalitzar més aquest tipus d'assegurances per als seus clients, ja que, com que hi té una relació prèvia, sol disposar de més informació i pot intentar ajustar-la al màxim possible a les seves situacions particulars.

També pot passar que, en un moment donat, el subscriptor prengui la decisió de canviar o anul·lar l'assegurança de vida, per exemple si considera que és massa cara. I té tot el dret de fer-ho, ja que no existeix cap condició legal que l'obligui a mantenir-la, si bé, en tot cas, no és aconsellable deixar en cap moment la hipoteca sense assegurança de vida, per qualsevol imprevist que pugui ocórrer.

n aquest punt, cal destacar que l'assegurança de vida combinada a una hipoteca pot adaptar-se a l'evolució del préstec, de manera que, a mesura que els pagaments es van reduint, el crèdit cobert per la pòlissa és menor. En aquest sentit, hi ha dos tipus d'assegurances de vida: les assegurances amb un capital assegurat constant, en què els diners assegurats són sempre els mateixos; i les que gaudeixen d'un capital decreixent, en què el capital assegurat s'ajusta al capital pendent d'acord amb el tipus d'interès acordat.

Com en altres situacions, el millor que es pot fer és recórrer a l'assessorament professional.

Pot interessar-te: Assegurances d'estalvi versus dipòsits a termini: per què hi hauries d’apostar ara

Fotografia de Priscilla Du Preez a Unsplash
-Temes relacionats-
up