Les ajudes europees per renovar el cotxe d'empresa | EDE
movi-image-elpais-ayudas-europeas-renovar-coche-empresa-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Les ajudes europees per renovar el cotxe d'empresa

20/09/2021

El Pla Moves ofereix a empreses i autònoms subvencions per a la compra de vehicles elèctrics, híbrids endollables i de pila de combustible, la instal·lació de punts de recàrrega i l'impuls a projectes que tinguin l’objectiu de potenciar la mobilitat sostenible.

Les empreses i els autònoms disposen d'un pla d'ajudes per a la compra de vehicles respectuosos amb el medi ambient i que consumeixin menys. Es tracta del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible, conegut com a Pla Moves, que al març va posar en marxa la seva tercera edició, amb un pressupost de 400 milions d'euros, ampliable fins als 800 milions d'euros. Molt aviat, a més, es preveu que s'activi el programa Moves Projectes Singulars II, que pretén incentivar projectes innovadors en les companyies espanyoles per estimular l'ús d'aquest tipus d'automòbils i millorar la seguretat viària.

L’objectiu d'aquestes iniciatives és potenciar la mobilitat elèctrica i regenerar un parc mòbil envellit, ja que els vehicles espanyols tenen 13,1 anys de mitjana, mentre que a Europa tenen 10,8 anys, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). També pretén reduir les emissions contaminants i impulsar el sector de l'automoció, Una indústria estratègica per a Espanya, ja que és el segon fabricant més gran d'Europa i el vuitè del món.

Carmen Urraca, directora de Fons de Recuperació Europeus de Banc Sabadell, que participarà en el webinar Fons Next Generation EU i mobilitat sostenible: com se’n poden beneficiar autònoms i empreses?, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell, defensa que, amb aquests ajuts per a la renovació de les flotes, les empreses i els autònoms milloraran la seva competitivitat. Especialment les petites i mitjanes empreses (pimes), el col·lectiu de companyies més nombrós del teixit empresarial espanyol.

Una idea que ratifica Isabel del Olmo, cap del Departament de Mobilitat Sostenible i Ciutat de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE): «En el cost d'operació d'una flota, el consum de combustible representa prop del 70 %, de manera que totes les mesures que condueixen a reduir aquest consum es traslladen directament en beneficis econòmics per a l'empresa», afirma.

Manuel Díaz Delgado, soci responsable del sector Automoció a la consultora PwC Espanya, matisa que, a diferència de les grans companyies, que tenen més facilitats per posar en marxa plans que millorin l'eficiència energètica dels seus vehicles, per a les pimes suposa un esforç més gran. «Van amb cert retard, però van arribant», detalla.

Ricard Castells, director comercial de Renting Auto de Banc Sabadell, creu que aquest tipus d'empreses es troben amb diversos obstacles en el seu camí cap a la sostenibilitat: «D'una banda, la manca d'una infraestructura àmplia que els permeti dependre d'un vehicle sostenible i, de l'altra, el seu preu, que és superior en molts casos al dels de combustió tradicional». Per solucionar la manca de punts de recàrrega, el Pla Moves III ofereix també ajudes per a la seva instal·lació de fins al 80 % per als professionals autònoms i de fins al 55 % per a les pimes.

Aquests ajuts no cobreixen només la compra d'aquest tipus de vehicles, sinó que també permeten la seva adquisició per altres mitjans, com les operacions de finançament per lísing financer (lloguer amb opció de compra) i l'arrendament per rènting. I, a més, s'incrementen per a professionals i empreses situades en poblacions de menys de 5.000 habitants. Aquestes subvencions s'emmarquen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol, que serveix per canalitzar les ajudes del Fons Europeu Next Generation EU, de les quals el 19 % està destinat a la mobilitat sostenible. Malgrat que és el Govern qui promou les iniciatives a través de l’IDAE, són les comunitats autònomes les encarregades de posar-les en marxa.

Així són els ajuts del Pla Moves III

Aquest paquet de subvencions, en funcionament des de l'abril de 2021, permet la compra de vehicles elèctrics, híbrids endollables i de pila de combustible —que funcionen amb hidrogen—, el preu dels quals no superi els 45.000 euros, encara que es pot ampliar fins als 53.000 euros en el cas que tingui vuit o nou places. També es podran adquirir motocicletes elèctriques de màxim 10.000 euros per als models equivalents als que tenen una cilindrada superior als 50 centímetres cúbics.

En el cas de grans empreses i de pimes, la compra de vehicles està limitada a 50 unitats i les ajudes oscil·len entre els 700 euros i els 4.000 euros en el cas de les societats; i entre els 1.100 euros i els 9.000 euros en el cas dels autònoms, segons el tipus de vehicle i si se’n lliura un d'anterior per al seu desballestament.

El pla estarà vigent fins a desembre de 2023 o fins que es concedeixi tot el pressupost, i actualment està obert a totes les comunitats autònomes excepte a Cantàbria, Catalunya, Extremadura i La Rioja, on s'activarà properament. En els quadres següents hi figuren les quantitats a què es pot optar segons el tipus de vehicle que s'adquireixi i si es treu de circulació un de més antic i, per tant, més contaminant.

Ajudes per a la instal·lació de punts de recàrrega

El Pla Moves III ofereix una subvenció del 70 % del cost d'instal·lació de punts de recàrrega per a autònoms, ajuda que pot arribar fins al 80 % del cost en el cas que visquin en municipis de menys de 5.000 habitants. Per a les empreses, els percentatges van des del 55 % per a petites, el 45 % per a mitjanes empreses i el 35 % per a les grans empreses, sempre que el punt sigui d'accés públic. Si es troben en una població de menys de 5.000 habitants, pugen fins al 60 % per a petites, el 50 % per a companyies mitjanes i el 40 % per a organitzacions grans. Per a punts privats, l'ajuda baixa fins al 30 % i el 40 % en poblacions de menys de 5.000 habitants.

Els ajuts del Programa Moves Projectes Singulars II

Paral·lelament al Pla Moves III, es posarà en marxa el Programa Moves Projectes Singulars II, amb la finalitat impulsar projectes experimentals i innovadors per a la promoció de l'ús del vehicle elèctric i de pila de combustible i la seva integració en la societat, tant per a les administracions públiques com per a les empreses privades. Estarà dotat amb 100 milions d'euros del PRTR i se’n podrà beneficiar qualsevol empresa. Les convocatòries encara no s'han obert, però Del Olmo, de l’IDAEapunta que ho faran aviat i que costejaran al voltant del 40 % del projecte.

En la seva primera edició es van aprovar 25 iniciatives de les 107 presentades, 13 de les quals d'innovació elèctrica i 12 en actuacions en entorns urbans, entre les quals es van repartir els 15 milions d'euros disponibles. L’IDAE destaca per la seva exemplaritat la de l'Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife, a les Canàries. Es tracta d'un projecte integral de mobilitat que inclou la creació de punts de recàrrega alimentats amb energia fotovoltaica i el disseny de camins escolars segurs, entre altres aspectes.

Pla Moves II: encara vigent

Encara que està ja en marxa el Pla Moves III, només s'ha executat el 83 % del pressupostat en la segona edició, activa des de 2020. Comptava amb 100 milions d'euros procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea (UE), que es van ampliar el març de 2021 en 20 milions d'euros més per a aquelles comunitats autònomes que ja havien compromès el 100 % del seu pressupost assignat.

No obstant això, els ajuts del Pla Moves són incompatibles amb altres subvencions que tinguin la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat, siguin nacionals o internacionals. Si encara s'està en procés la sol·licitud per a la segona edició del pla, no se’n pot sol·licitar simultàniament una per a la tercera, i viceversa. Però si s'ha adquirit un vehicle amb el Pla Moves II, se’n pot comprar un altre dins del Pla Moves III.

PARC MÒBIL ESPANYOL ENVELLIT I CONTAMINANT

El parc mòbil espanyol té una de les edats mitjanes més altes d'Europa: 13,1 anys, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) i més de dos terços dels gairebé 25 milions de turismes que recorren Espanya superen els 10 anys. Les flotes de les empreses, en canvi, són més joves que el parc de particulars. Només un terç (32,9 %) dels vehicles de les companyies està per sobre de la dècada, un 5,3 % té entre set i 10 anys, un 9,6 %, entre cinc i sis anys, un 21,8 %, entre dos i quatre anys i un 30,4 % té menys de dos anys, segons les dades d’Arval Mobility Observatory a partir de les xifres de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Els vehicles d'empresa, però, tenen encara un marge de millora ampli en l'eficiència de les seves emissions. Actualment, només el 0,8 % dels turismes que posseeixen les companyies disposa d'etiqueta ECO o Zero Emissions, la màxima categoria. El 35,5 %, a més, es troba en la divisió més contaminant, la que no permet tenir cap etiqueta ambiental i que agrupa els vehicles de gasolina matriculats abans de gener de 2000 i els dièsel fins a desembre de 2005.

 

 

Fotografia de Jp Valery a Unsplash
-Temes relacionats-
up