Les 100 empreses més grans del món deixen enrere la pandèmia amb cotitzacions històriques | EDE
movi-image-100-mayores-empresas-pandemia-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Les 100 empreses més grans del món deixen enrere la pandèmia amb cotitzacions històriques

Thu Jul 15 12:27:43 CEST 2021

Al tancament de març, la capitalització borsària de les 100 companyies més importants del món va arribar als 31,7 bilions de dòlars, un creixement del 48 % en tan sols un any

Amb la irrupció de la pandèmia de la COVID-19, l'economia mundial va patir un important revés. Els índexs borsaris van veure baixar la seva capitalització de forma notable. Ni tan sols les 100 empreses més grans del planeta van quedar immunes a les reduccions significatives en el valor de mercat durant els primers mesos del 2020, amb un descens del 15 %, i amb una disminució del 21 % l'índex MSCI World, utilitzat com a referència global, segons l'informe Global Top 100 companies by market capitalisation, elaborat per PwC.

No obstant això, els mercats mundials no només han recuperat les pèrdues des de l'esclat de la pandèmia, sinó que han registrat màxims històrics, gràcies a la recuperació econòmica recolzada per les polítiques dels governs i els bancs centrals, tal com recull aquest estudi. Tant és així que la capitalització borsària de les 100 empreses més grans del món ha augmentat un 48 % en un any, fins a arribar als 31.740 bilions de dòlars al tancament de març de 2021, una xifra rècord, tal com mostra el següent gràfic.

 

 

 

 

movi-image-100-mayores-empresas-pandemia-grafico

 

 

 


 

 

Font: informe Global Top 100 companies by market capitalisation, elaborat per PwC

Entre els primers i els últims llocs de la llista hi ha grans diferències de capitalització. En concret, entre Apple, que ocupa el primer lloc, i Anheuser-Busch, que se situa en la posició 100, hi ha una bretxa de 1.923 bilions de dòlars, després d'un augment de valor de la primera d'un 84 % des de març de 2020.

 

Pot interessar-te: Serà 2021 l'any del 'creixement sincronitzat' en els mercats financers?

 

El sector tecnològic encapçala la capitalització borsària

 

Tots els sectors representats a la llista de les 100 empreses més grans han experimentat augments destacats en la capitalització de mercat d'entre un 25 % i un 75 %. L'excepció és China Mobile, l'única que ha experimentat una disminució de la seva capitalització.

 

Els actius tecnològics segueixen al capdavant. Les 10 empreses de la classificació que conformen aquest sector sumen al voltant de 10.500 bilions de dòlars, després d'un creixement conjunt del 71 % en l'últim any. A aquest camp pertanyen tres de les cinc companyies que lideren la llista. Apple ha recuperat el lideratge que va perdre l'any 2019, ja que les seves accions van batre rècords el gener de 2021, amb una capitalització de 2.051 bilions de dòlars. Microsoft perd un lloc respecte a l'any anterior i es col·loca en tercer lloc, amb gairebé 1.778 bilions de dòlars de capitalització. En cinquè lloc se situa Alphabet, que es manté en el mateix lloc que en el 2020, amb gairebé 1.393 bilions de dòlars.

Pot interessar-te: Per què incloure en una cartera els GAFAM encara que cotitzin en màxims?

Juntament amb el tecnològic, el sector del consum discrecional és el que més pes té en el ranking, entre els dos sumen el 52 % del total de la capitalització de les 100 empreses. Hi pertanyen empreses com ara Amazon, que després del creixement de l'anomenada «economia domèstica» durant l'any passat a conseqüència del confinament, ha registrat un creixement de la capitalització del 61 % en un any, però no es mou de la quarta posició. Per la seva banda, Tesla ha aconseguit un creixement del 565 %, fet que l'ha portat a ascendir al vuitè lloc, des del 84 que ocupava el 2020, amb una capitalització de 641 bilions de dòlars.

Tesla és la companyia que ha aconseguit escalar més posicions, un total de 75, després de registrar un creixement de la capitalització del 565 %

 

Els Estats Units acumulen el 65 % del valor de les 100 empreses

Totes les regions i els països que componen el llistat han experimentat també un augment relatiu, a excepció de Suïssa, ja que és l'únic país que no ha registrat un creixement de dos dígits en la capitalització borsària de les seves empreses representants.

Les companyies nord-americanes són, un any més, les líders de la llista, tant en volum de capitalització com en nombre d'empreses en el ranking. A més, també han estat les que més han crescut en borsa durant l'últim any, amb un augment del valor del 57 %. Una xifra bastant superior a la de la Xina, del 42 %, o la d'Europa, del 18 %. D'aquesta manera, el país nord-americà acumula ja un 65 % del valor total de les 100 empreses més importants del món. En canvi, Europa ha perdut cinc empreses en la classificació global, tres d'elles al Regne Unit i dos a França, tot i que hi ha afegit dues alemanyes, Siemens i Volkswagen. Espanya no té representació a l'índex.

 

 

 

Fotografia de Patrick Tomasso a Unsplash
-Temes relacionats-
up