La transició ecològica, un pilar sobre el qual reactivar l’economia | EDE
movi-image-transicion-ecologica-reactivar-economia-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
3 min del teu temps

La transició ecològica, un pilar sobre el qual reactivar l’economia

Thu Sep 03 12:24:45 CEST 2020

El pacte aconseguit entre els agents socials i el Govern manté el fil conductor de la transformació sostenible dels negocis

La transició ecològica és un dels grans reptes als quals la societat s’enfronta actualment i que marcarà els pròxims anys. La sostenibilitat cada vegada és més present entre els consumidors, i ara Espanya té l’oportunitat de marcar la diferència. En aquest marc, la crisi provocada per la COVID-19 ha accentuat aquesta conscienciació

Si els primers mesos de la pandèmia es va veure com les ajudes giraven sobre dos grans eixos com la protecció de les persones, especialment dels col·lectius més vulnerables, i el suport a l’autònom i al teixit empresarial, a partir d’ara les mesures s’encaminaran cap a la recuperació del país. I en aquesta fase el Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per Teresa Ribera, hi tindrà un paper important.

Un dels fils conductors del pacte formalitzat a principis del passat mes de juliol pel Govern, sindicats, Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME) per a la reactivació de l’economia és la transició ecològica. Després de signar-lo, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, assegurava que el document parlava de “formació, digitalització, economia verda i de moltes coses importants per al futur”. Això demostra que el pla elaborat per a la reactivació espanyola segueix les directrius europees.

Pot interessar-te: L’impacte de la transició energètica de la UE en el teixit empresarial

En la mateixa línia, Teresa Ribera ha perseverat, des de principi de maig, en el seu intent per recalcar que les inversions han de contribuir a la transició ecològica i digital i que han de prioritzar els esforços en aquells sectors que puguin generar més ocupació i creixement. Sense oblidar que el pla de recuperació europeu, el nou Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dotat amb gairebé el 75% del total de despesa addicional de 750.000 milions entre els anys 2021 i 2024, es destinarà a “reformes i projectes de transformació verda i digital”.

“L’escenari en què ha situat la pandèmia el conjunt de la societat ha mostrat un món amb menys contaminació i amb un ús més eficient i productiu de les noves tecnologies. També ha evidenciat la importància dels riscos no financers (la seva gestió i plans de contingència) i la necessitat d’impulsar models que donin una resposta adequada als col·lectius socials més vulnerables”, assenyala Albert Carné, director de Sostenibilitat de Banc Sabadell.

Pot interessar-te: Les empreses que alineen els ODS a la seva activitat són més competitives a curt termini

En aquest sentit, “la sostenibilitat en les empreses es fa més palesa que mai a l’hora d’afrontar situacions d’emergència sanitària, social i econòmica, tant internament, en relació amb la viabilitat dels negocis i la continuïtat de l’ocupació, com externament, quant a la protecció dels clients i a la contribució amb la societat”, assenyala el directiu, i afegeix que, arran d’aquesta situació, “el món econòmic i empresarial ha entès la importància de la sostenibilitat i l’oportunitat que suposa de cara a fer les coses d’una altra manera”.

Els ODS, el pivot en el qual sostenir la recuperació

Els Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS) contribueixen a la sostenibilitat i proporcionen a les empreses una guia per establir fulls de ruta i configurar estratègies entorn dels objectius en els quals tenen capacitat d’influència, de manera que seran, necessàriament, la base per a la dinamització de l’economia

“Governs i institucions han posat en marxa un conjunt de mecanismes i ordenaments que inclouen de forma destacada el rol de les empreses en la tasca en pro de la sostenibilitat. Avui, la seva inclusió en l’estratègia i el model de negoci a través de l’adopció de criteris ESG (sigla que en anglès correspon a ‘ambientals, socials i de bon govern’) figura al capdavant de les agendes dels bancs centrals i de les diferents autoritats, supervisors i reguladors”, evidencia Carné.

És per això, i encara més davant d’aquesta situació de crisi, que “a curt termini, les empreses que alineen els ODS al seu propòsit i al core de l’activitat obtindran millors resultats”, assenyala el director de Sostenibilitat de Banc Sabadell. Alinear el negoci als ODS permet identificar noves oportunitats de mercat i desenvolupar productes innovadors, millorar la seva interacció amb els stakeholders i convergir a mitjà termini cap a models d’empresa més inclusius i sostenibles, augmentant la competitivitat del negoci i la reputació corporativa.

Carné recorda que també els inversors i una gran part del món empresarial donen prioritat a la necessitat de continuar i, si escau, accelerar la transformació de l’economia cap a un model més sostenible que asseguri una major resiliència davant d’esdeveniments crítics i globals com el que ha suposat la crisi de la COVID-19.

En definitiva, com explica Carné, “la lluita contra el canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes, la igualtat i inclusió social, la contribució al benestar social i els drets humans són algunes de les qüestions que ja determinaven la trajectòria empresarial i la seva reputació”, però amb la COVID-19 esdevindran agents indiscutibles de la reactivació de l’economia.

Pot interessar-te: Escolta el Podcast de Banc Sabadell amb Mariluz Castella, assessora sènior en Sostenibilitat i ESG a PwC

 

-Temes relacionats-
up