La revolució de l'àudio al màrqueting digital | EDE
movi-image-revolucion-marketing-digital-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La revolució de l'àudio al màrqueting digital

Fri Jul 09 14:32:22 CEST 2021

L'àudio digital se situa com la principal tendència digital per al 2021 i les marques s'hi estan adaptant, creant formats propis i potenciant la seva 'imatge de veu'. El mercat mundial del podcasting arribarà als 3.300 milions de dòlars el 2025

La revolució va començar amb el confinament derivat de la COVID-19, quan els usuaris van buscar noves formes d'entreteniment a la llar i de contacte amb l'exterior. Així, el 38 % dels espanyols i el 45 % dels joves d'entre 18 i 35 anys van començar a escoltar podcasts en aquests mesos, segons l’Informe sobre los hábitos de consumo de podcast en España en 2020, elaborat per Spotify. Aquesta tendència, però, va traspassar les fronteres d'aquell confinament a la llar i ha seguit guanyant adeptes. Tant és així que l'àudio digital ja és el número 1 al Top Tendencias Digitales 2021, elaborat per IAB Spain. El mercat mundial del podcasting creixerà un 30 % interanual en els  cinc anys vinents, i arribarà als 3.300 milions de dòlars el 2025.

L'explicació a aquest fenomen l’anticipava Jorge Carrión al seu llibre Lo viral (Galaxia Gutenberg, 2020) quan afirmava que “no és un deliri pensar que, com que el tacte dels teclats i de les pantalles continua sent fred, els tecnòlegs han trobat en el sentit de l'oïda una estratègia per injectar calidesa a les nostres relacions amb la nostra maquinària quotidiana”.

Conseqüència d'això és que l'àudio ha entrat a les vides de milers de persones. “El podcast té la capacitat d'acompanyar-te en gran part del teu dia, mentre condueixes, camines, fas esport, cuines, treballes, etc. I a més és una eina fantàstica per al desenvolupament personal que alhora et permet aprendre i compartir”, assenyala Toni Garrido, periodista i conductor del Podcast de Banc Sabadell i que el 2020 va aconseguir el Premi Ondas al millor Podcast per XRey.

Les marques, enfocades a potenciar la seva 'imatge de veu'

Això ha provocat que les companyies reorientin les seves estratègies de màrqueting no només al posicionament de la seva imatge a nivell visual, sinó també pel que fa a la seva 'imatge de veu', amb un to concret, un missatge, etc., per tenir preparats els nous entorns conversacionals on vagi migrant el consumidor de mitjans. Aquí entren en joc les xarxes socials, els sistemes de missatgeria instantània com WhatsApp o Facebook Messenger o, fins i tot, Tik Tok o els assistents de veu de qualsevol dispositiu o software.

 

Les companyies han reorientat les seves estratègies de màrqueting no només al posicionament de la seva imatge visual, sinó també a la seva 'imatge de veu'

 

Pot interessar-te: Podcast: la revolució de l'àudio

L'exemple més recent ha estat l'arribada del Clubhouse, la nova xarxa social que va néixer el gener del 2020. Es tracta d'una plataforma que aposta per un espai de converses només per àudio i que convida a la conversa. El gener d'aquest any, amb tot just un any de vida, ja havia registrat 4,3 milions de descàrregues i, un mes més tard, va arribar als 7,9 milions. Per a Garrido, l’èxit d’aquestes noves fórmules rau en el fet que “el valor d'un testimoni així, sense artificis i directe, només és possible obtenir-lo a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important en el podcast és tenir alguna cosa bona per explicar i explicar-la”.

A més del fenomen del podcasting, que s'ha consolidat com a format publicitari, l'informe d’IAB Spain assenyala altres formats que també estan experimentant un creixement destacat dins del món de l'àudio. És el cas de les audiosèries, una forma de contingut que ja es feia servir a la ràdio analògica, però que tornarà per quedar-se. També es desenvoluparà l'àudio 3D, que farà que empreses relacionades amb la indústria del gaming i de la realitat virtual comencin a fer-lo servir, alhora que la resta de companyies de diferents sectors s'hi aniran sumant per buscar-ne diferents aplicacions. L’àudio product placement o branded audio és una altra tendència que està trepitjant fort i que suposa una oportunitat per construir relacions més fortes i duradores amb els usuaris finals. Es tracta de la presència d'una marca dins de continguts ja creats que es difonen per àudio en qualsevol format.

Tanmateix, la veritat és que a les marques “el format del podcast els dona l'oportunitat d'explicar qui són i a què es dediquen, d'on venen, on van, quina és la seva posició i el seu propòsit; una cosa molt necessària en uns temps en què tots hem d'aportar i compartir”, assenyala.

 

Fotografia de Ready made a Pexels
-Temes relacionats-
up