La restauració recorre a les eines digitals per reinventar-se | EDE
movi-image-restauracion-herramientas-digitales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La restauració recorre a les eines digitals per reinventar-se

Thu May 28 15:49:04 CEST 2020

Noves funcionalitats de les apps, l’actualització dels llocs web o iniciatives inèdites a la xarxa són algunes de les estratègies del sector per a impulsar el lliurament a domicili.

El sector de la restauració, igual que d’altres relacionats amb l’oci o l’entreteniment, està molt vinculat a l’evolució del cicle econòmic. Així les coses, la crisi econòmica i la recessió que estem vivint no sembla que en siguin l’escenari més propici. Segons Pulso, l’eina de Banc Sabadell per a analitzar en temps real la recuperació econòmica, malgrat que amb l’inici de la desescalada s’està començant a reiniciar l’activitat del sector, no assoleix les xifres del 2019, la qual cosa suposa pèrdues de més del 70 %. 

Aquesta situació està obligant moltes empreses d’aquest segment d’activitat a reinventar-se gràcies al lliurament a domicili, al qual donen més importància amb l’objectiu de convertir una amenaça tan severa com el confinament en una oportunitat de negoci per a créixer i guanyar quota de mercat.

En consonància amb el canvi d’hàbits de consum (horaris d’àpats diferents, rutines diferents derivades del teletreball, caiguda dels actes i els esdeveniments socials), des del sector s’han començat a implementar algunes iniciatives (moltes de les quals ja estan incloses al Protocolo especial COVID-19 de prevención y seguridad en servicios de restauración, elaborat per la institució acadèmica Basque Culinary Center i per la Comunitat Europea de Cuiners Euro-Toques), com, per exemple:

  • Protocols de lliurament sense contacte que s’anuncien a les pàgines web i en què s’informa els usuaris de com s’han de comportar ells també per evitar qualsevol possibilitat de contagi.
  • Informació sobre les mesures sanitàries que es duen a terme durant la preparació del menjar i en relació amb l’envasament.
  • Comunicació dels elements de seguretat que s’han implementat per a les persones que fan el servei de lliurament a domicili.
  • Promocions i campanyes agressives de descomptes.
  • Iniciatives solidàries per a persones que es troben soles o amb dificultats durant la quarantena.
  • Paquets d’ajudes econòmiques per a restaurants. En aquest punt, cal esmentar la proposta de JustEat, que ha llançat un paquet d’emergència de 600.000 euros per pal·liar l’impacte negatiu de la COVID-19 que consisteix en el reemborsament d’un terç (el 33 %) de les comissions pagades a JustEat pels restaurants independents, l’eliminació de les comissions per les comandes que es recullen al restaurant mateix i la quota d’inscripció gratuïta per a nous establiments.

Paral·lelament a aquestes mesures, moltes companyies han recorregut a la tecnologia per posar en marxa solucions imaginatives per mitjà de diverses eines digitals:

  • Glovo, per exemple, permet que els usuaris coneguin com s’envasa el menjar i en quina superfície es dipositarà en el moment del lliurament i el motiu pel qual ho fan allà: perquè hi hagi les millors condicions higièniques i de consum per als clients.
  • ElTenedor, per la seva banda, ha llançat la campanya «Salvem els nostres restaurants», que permet comprar bons de prepagament que es podran emprar més endavant, quan els locals tornin a obrir. Els restaurants poden gaudir d’aquests ingressos encara que no tinguin activitat, de cara a aconseguir mantenir la comptabilitat redreçada.
  • Wetaca, que ven jocs de tàpers, està fomentant l’aliança en línia amb companyies del sector de la restauració perquè es puguin fer comandes grans, per a diversos dies, de manera que els riders s’exposin a un risc menor. De moment, el proveïdor de carn Los Norteños ja s’ha sumat a la iniciativa.
  • Deliveroo permet accedir a un mercat en línia per mitjà del seu lloc web i l’aplicació, perquè els usuaris puguin comprar productes de totes les marques amb les quals treballa del sector de les begudes o els aperitius. A més, ha arribat a un acord amb Repsol per a distribuir mercaderia a les seves estacions de servei.
  • Uber Eats, per la seva banda, ha decidit incloure més opcions de pagament a la seva app, de manera que el client pot especificar on vol que li deixin la comanda, cosa que facilita que qualsevol transacció es pugui fer en línia, sense que hi hagi cap contacte físic entre el repartidor i l’usuari.
  • Les empreses i les franquícies del sector de l’alimentació, com Rodilla, Telepizza o KFC, tot i que s’han vist obligades a tancar tots els seus restaurants, han incrementat les opcions i la usabilitat de les seves pàgines web i apps per poder atendre en remot la demanda dels seus clients.

Les alternatives per als més modestos

Per a aquells negocis amb una facturació més reduïda, potser és una quimera plantejar-se una inversió elevada per disposar d’una app especialitzada en el lliurament a domicili si després no poden arribar a atendre les comandes que els arriben. A més de necessitar un vehicle de repartiment conduït per un treballador, necessitaran un altre treballador al local, atès que en l’actualitat no s’admeten clients. També caldran envasos de menjar d’un sol ús, un contenidor higiènic i higienitzable (com la caixa de la moto o la motxilla dels riders), equips de protecció individual per al treballador i un sistema de cobrament en línia.

Per això, abans de prendre aquesta decisió, cal analitzar la situació actual del negoci en relació amb diverses variables (l’organització, el públic objectiu, l’especialització, la capacitat de producció, la ubicació...). Partint de tota aquesta informació, convé avaluar si la presència digital que ja es té (per exemple, amb la pàgina web o per mitjà de les xarxes socials) és suficient per a arribar a tota la clientela potencial i assolir els objectius.

En cas que finalment es prengui la decisió de fer el pas i contractar la creació d’una app o una pàgina web optimitzada, hi ha una segona etapa més complexa encara en què cal elaborar un pla de negoci que analitzi la funcionalitat que tindran l’aplicació o el lloc web, la manera com atendrem els excessos de demanda que es produiran i amb quins recursos, de quina manera han adoptat altres competidors models d’èxit que puguem estudiar i, finalment, una avaluació financera del projecte.

Si després de tot això els números no quadren, sempre hi ha l’opció d’unir-se a altres apps i contractar un servei de repartiment extern. A Espanya, hi ha diverses opcions per a lliurar menjar a domicili amb serveis externs independents del restaurant o el bar. Aquestes operadores s’encarreguen del transport des de la porta del restaurant fins a la porta del client, i el cost acostuma a funcionar amb comissions. El procediment és el mateix per a totes:

  • El local de restauració es registra amb l’operadora que vulgui i introdueix la seva carta al sistema. Entre les diverses possibilitats, cal esmentar-ne alguns exemples, com JustEat (amb una comissió del 30 % més IVA per enviament); Deliveroo (amb una taxa d’obertura de 324 euros més IVA, més una comissió del 35 % més IVA per enviament); Uber Eats (amb una comissió del 30 % més IVA, més 0,20 euros per enviament. Com que tributa fora d’Espanya, el local s’ha de donar d’alta al registre d’operadors intracomunitaris d’Hisenda), i Glovo (amb una taxa d’obertura de 150 euros més IVA, més una comissió del 40 % més IVA, les bosses a part). 
  • El client tria el menú i en fa el pagament, i al local d’hostaleria li entra la comanda per l’app. El pagament és telemàtic, sense diners en metàl·lic.
  • El local prepara el menjar, que és aconsellable introduir en un envàs doble que l’aïlli de l’exterior i de qualsevol possible contacte.

Altres iniciatives rellevants

No només han estat les empreses pròpiament del sector les que han apostat per una eficiència més gran de les eines en línia per procurar almenys mantenir l’activitat en aquesta conjuntura, sinó que es poden trobar altres casos paradigmàtics:

  • Experts com Ramón Dios s’estan bolcant a oferir formació gratuïta en matèria culinària, en la mateixa línia del que estan fent altres companyies com Unilever Food Solutions, tot i que, en aquest cas, el públic objectiu són professionals de la restauració.
  • Storyous ha elaborat un mapa virtual que permet localitzar negocis del sector que continuen funcionant. A més, està a punt de llançar una eina digital perquè els restaurants i altres empreses puguin oferir productes amb lliurament a domicili al consumidor final.
  • Des de Miplato.es, han llançat una oferta especial de plats de 5a gamma per als restaurants que mantenen el servei de lliurament a domicili actiu. 

Et pot interessar escoltar com està evolucionant el servei al consumidor en temps de coronavirus al podcast de Banc Sabadell

 

Fotografia de Yu Hosoi a Unsplash
-Temes relacionats-
up