La realitat estesa, nova protagonista del comerç | EDE
movi-image-realidad-extendida-comercio-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

La realitat estesa, nova protagonista del comerç

Thu Jul 02 13:53:58 CEST 2020

Les empreses que aconsegueixin implementar aquesta tecnologia juntament amb la intel·ligència artificial oferiran una millor experiència i aconseguiran un avantatge competitiu important

El joc Pokémon Go (disponible a Google Play i APP Store) va causar furor el 2016 i va donar molta visibilitat a la realitat augmentada. Un any després del llançament del joc, Ikea va presentar la seva aplicació Ikea Place, que permet inserir productes del seu catàleg de manera virtual a qualsevol espai de casa teva i a escala real, i així veure com queden sense necessitat d’haver-los de comprar primer. A més, el ràpid avenç de la tecnologia, la intel·ligència artificial i la internet de les coses, juntament amb les xarxes 5G, portaran la realitat estesa als compradors molt abans del que s’esperava, de cara a la temporada de compres de Nadal del 2020. La seva adopció estarà marcada per una millor interacció del consumidor amb els productes, abans, durant i després de la compra.

La realitat estesa descriu una gamma completa d’experiències físiques i digitals millorades: realitat augmentada, realitat virtual i realitat mixta. Així, segons l’informe d’IBM, la realitat estesa definirà una experiència de compra totalment diferent de l’actual, amb l’ajuda del seu motor principal, un dispositiu que tots portem sempre a la butxaca: el nostre telèfon intel·ligent.

El 2020, 3.400 milions de mòbils estaran dotats encara amb més funcions avançades de realitat augmentada, amb les quals milions de compradors podran explorar els productes físics amb contingut integrat digitalment i així fer compres més informades. En aquest sentit, gairebé un terç dels consumidors ja utilitza aplicacions de realitat augmentada, sobretot per a jocs i xarxes socials.

Tal com recull aquest informe amb les dades d’IDC, es preveu que la despesa mundial en realitat augmentada i realitat virtual abasti els 160.000 milions de dòlars el 2023, fet que suposa un augment considerable respecte als 16.800 milions previstos per al 2019.

L’èxit de la realitat estesa dependrà de la infraestructura, de les dades i les capacitats cloud d’una companyia, i també de la capacitat de les organitzacions d’imaginar el disseny de millors experiències.

Et pot interessar: Les empreses, com poden captar l’atenció dels nous ‘consumidors mòbils’?

 

Aplicacions de la realitat augmentada

Els aficionats a l’esport fa temps que gaudeixen dels avantatges que ofereix la realitat augmentada: repeticions des de qualsevol angle, estadístiques amb anàlisi en temps real, trajectòries superposades digitalment, rotacions en 3D (en futbol i bàsquet) o punts a la línia (tennis).

Un altre exemple el trobem en el sector del disseny i les reformes, en què l’ús d’aquest tipus d’eines també ha crescut exponencialment. Per exemple, Houzz, una plataforma en línia líder de disseny i remodelació de cases, va afegir recentment una característica de realitat augmentada que permet als compradors enrajolar virtualment el terra de casa seva, a escala real, i previsualitzar com quedarà. Segons l’informe esmentat, l’ús d’aquesta tecnologia ha multiplicat per onze les probabilitats de compra.

«L’ús d’aquesta tecnologia ha multiplicat per onze les probabilitats de compra.»

Tots aquests avenços i novetats als quals els consumidors s’estan acostumant a través de la pantalla, des de casa, aviat es començaran a demanar a les botigues físiques. Es tracta d’una tecnologia que, combinada amb la intel·ligència artificial, ofereix als usuaris una experiència immersiva que els permet prendre millors decisions. 

Les aplicacions de la realitat augmentada podrien afectar la manera com les empreses de qualsevol sector definiran i expressaran les seves marques i interactuaran amb els clients que utilitzin els seus productes i serveis. Per això, no només els comerços minoristes han d’estar pendents d’aquesta nova tendència. Segons les dades d’IDC, el sector dels serveis financers és el sector del qual s’espera un creixement més alt de despesa d’aquí al 2023, amb un increment anual del 134 %. 

Quatre grans canvis que es poden esperar en el comerç

  1. Experimentar prèviament amb el producte: a diferència de les compres en línia actuals, la realitat augmentada ofereix l’oportunitat de fer una exploració física més detallada del producte. Actualment, ja hi ha algunes marques que ofereixen aquest tipus de serveis, com ColorSnap Visualizer, de Sherwin Williams, que permet als compradors veure com quedarà un determinat color de pintura a les parets o Nike Fit, amb la qual els clients es mesuren el peu per saber la talla més adequada.
  2. Continuar la relació amb el client després de la compra: gràcies a la realitat augmentada, les empreses podran obtenir dades d’ús de producte dels seus clients, per poder fer millores, generar nous productes i serveis complementaris.
  3. Optimitzar l’experiència a la botiga per retenir el client a l’establiment físic. Gairebé tres de cada quatre clients han acudit a una botiga física només per veure el producte, ja que a través del comerç en línia no estaven 100 % satisfets. Amb tot, una gran part d’aquests clients van acabar comprant després el producte a la botiga en línia. Millorar l’experiència a la botiga gràcies a l’ús de la realitat augmentada pot ajudar els establiments a combinar aquestes eines amb la professionalitat dels seus venedors i oferir una experiència més enriquidora als seus clients. Segons una enquesta feta per l’IBM Institute for Business Value, gairebé la meitat de la generació Z, els mil·lennistes i la generació X afirma que, tot i que encara no han utilitzat la realitat estesa per comprar, els agradaria provar-ho, i hi mostren gran predisposició.
  4. Expressar la marca com un avatar de realitat mixta: les marques han de crear eines que donin confiança als clients per prendre decisions més informades en les seves compres. Segons Business Insider, el 64 % dels consumidors vol un assistent de compra virtual que combini la realitat augmentada amb la intel·ligència artificial, i un de cada cinc consumidors espera que els minoristes ja tinguin eines d’aquesta tecnologia.

 

 

 

 

movi-image-ibm

 

 


 

Així com la digitalització ha suposat una autèntica disrupció per a la majoria dels sectors, les companyies que aconsegueixin avançar-se i implantar en els seus negocis els beneficis de la realitat estesa obtindran un important avantatge competitiu. Però es tracta d’una tecnologia que no està exempta de reptes: els equips que implementin la realitat estesa requeriran coneixements en nous llenguatges de desenvolupament específics de realitat estesa i 3D, i coneixements detallats de les experiències que poden proporcionar nous dispositius físics.

 

Fotografia de Patrick Schneider a Unsplash
-Temes relacionats-
up