Reduir l'impacte del transport en el medi ambient és una prioritat. Els anomenats vehicles «alternatius», és a dir, aquells que no són de dièsel o de gasolina, es posicionen com a una de les vies principals per avançar cap a la sostenibilitat del sector i, segons mostren les dades, aquesta realitat cada vegada està més present en la societat.
El passat mes de maig es van vendre un total de 30.514 unitats de cotxes elèctrics, híbrids endollables, híbrids no endollables i de gas, fet que suposa un increment del 367 % respecte al mateix mes del 2020, segons dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC). Encara que part d'aquest augment pot ser degut al fet que al maig de l'any passat el país encara estava confinat, aquestes dades suposen que les operacions s'han multiplicat gairebé per cinc en un any i aquest tipus de vehicles representa ja el 26,8 % de la quota total del mercat espanyol.
Per tipologia, els cotxes híbrids no endollables són els que representen el major volum de vendes al maig, amb 22.644 unitats sobre el total. En l'acumulat de tot 2021, aquest tipus de vehicles suma ja 83.522 matriculacions. No obstant això, els híbrids endollables són els que han registrat una pujada interanual més pronunciada, ja que s'han multiplicat gairebé per sis al maig, fins a les 4.462 unitats, és a dir, un creixement del 495,7 % respecte al mateix mes de l'any anterior.
Pot interessar-te: Eléctric, híbrid o endollable: quin cotxe liderarà la pròxima dècada?
Per la seva banda, les vendes de vehicles elèctrics van arribar a les 2.150 unitats al mes de maig, fet que suposa un increment del 390 % respecte al mateix període del 2020. De nou, aquesta xifra indica una gran pujada, amb gairebé cinc vegades més transaccions que fa un any. Els cotxes de gas se situen a la cua, tant en volum com en creixement, amb un total de 1.258 al maig i un increment del 108,6 % respecte al mes de maig de l'any anterior.
Més matriculacions que abans de la pandèmia
Les dades de 2021 mostren grans increments respecte al 2020. No obstant això, aquest període es va veure afectat per l'esclat de la pandèmia de la COVID-19, el que va influir en el fet que les matriculacions disminuïssin. En canvi, el sector s'està recuperant, ja que les xifres registrades des de principi d'any són també superiors a les de 2019, any previ a la crisi sanitària.
Pot interessar-te: L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol
En aquest sentit, les vendes totals d'aquest tipus de vehicles «alternatius» van augmentar un 90,7 % al maig respecte al mateix mes de 2019. Això es deu al fet que, a excepció dels cotxes de gas, la resta va aconseguir augmentar el nombre de matriculacions. En concret, els híbrids endollables són els que registren, de nou, l’augment més gran, amb un 566 % més. A continuació se situen els híbrids no endollables, amb una pujada del 113 %, i els elèctrics, amb una pujada del 83 %. Per la seva banda, els de gas han registrat un descens del 64 % respecte a fa dos anys.
Però la mobilitat del futur tindrà també altres grans protagonistes. I és que més de 700.000 persones de tota Espanya s'han incorporat a l'ús de la bicicleta i més de 370.000 persones s'han iniciat amb el patinet durant la pandèmia, segons l'estudi La bicicleta y el patinete en tiempos de pandemia en las zonas urbanas españolas, realitzat per la Xarxa de Ciutats per a la Bicicleta (RCxB), mitjançant el Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP).
El Fons de Recuperació Europeu, impulsor del vehicle elèctric
Tot i l'increment de les vendes en els últims anys, encara queda un llarg recorregut per aconseguir una gran penetració de la mobilitat sostenible per contribuir a l'acompliment dels objectius de descarbonització i qualitat de l'aire assumits internacionalment. Per a això, seran clau les ajudes procedents del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, que preveuen una inversió de 6.536 milions d'euros per al Pla de xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que Espanya ha enviat a Brussel·les en el marc de la recepció d'aquests fons.
En aquest sentit, el Pla promou una sèrie d’ajuts per a l'adquisició de vehicles elèctrics i un pla d'instal·lació de punts de recàrrega per aconseguir una flota d’almenys 250.000 vehicles elèctrics i entre 80.000 i 110.000 nous punts de recàrrega fins al 2023. Tot això, amb la mirada posada a aconseguir una incorporació progressiva i complir amb la fita dels cinc milions d'aquest tipus de cotxes a 2030. A més, la inversió també anirà destinada a la creació de zones de baixes emissions en els municipis de més de 50.0000 habitants, que representen més del 50 % del territori espanyol.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu