La importància de la protecció en la lluita contra el càncer de mama | EDE
movi-image-importancia-proteccion-cancer-mama-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

La importància de la protecció en la lluita contra el càncer de mama

Fri Jul 09 08:28:49 CEST 2021

El càncer de mama és el tipus de càncer més diagnosticat al món. La investigació, la prevenció i la protecció són claus en la lluita contra aquesta malaltia

La crisi de la COVID-19 ha tingut un impacte desigual en els diferents grups de població. En el cas dels pacients oncològics, els principals efectes de la pandèmia han estat quatre: els diagnòstics no realitzats; la por, juntament amb la indefensió i la incertesa; la soledat no desitjada percebuda, i la pèrdua d'ocupació i d'ingressos en col·lectius vulnerables. Així ho reflecteix l'estudi Impacto de la pandemia por COVID-19 en las personas con cáncer en España elaborat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que assenyala que “la pandèmia ha posat de manifest la fragilitat del sistema sanitari i de protecció social per fer front a la doble vulnerabilitat de les persones amb càncer: pel càncer i per la COVID-19”.

Durant la primera onada de la pandèmia, l’impacte més fort s'ha detectat en els nous diagnòstics (biòpsies amb diagnòstic de càncer i primeres consultes). L'AECC estima que un de cada cinc pacients amb càncer no ha estat diagnosticat o ha estat diagnosticat tard. En aquest sentit, l'associació assenyala que les conseqüències d'aquest descens en l'activitat assistencial en termes de mortalitat “no es poden calcular en aquest moment amb precisió”; si bé adverteix que augmentarà el nombre de tumors no diagnosticats o diagnosticats en fases més tardanes i la mortalitat associada a ells.

L'impacte del càncer en les dones

Les dades de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN) recollides per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) estimen que el 2021 es diagnosticaran uns 33.300 nous casos de càncer de mama a Espanya. Aquesta xifra representa un 28,4 % del total dels nous casos que es preveuen. El de mama se situa al primer lloc de la llista, seguit pel càncer de còlon, del qual es pronostica que hi haurà uns 12.400 nous casos aquest any. Així doncs, el càncer de mama ja és el tumor més diagnosticat al món, amb 2,3 milions de casos el 2020. A Espanya, la SEOM estima que el passat 2020 es van diagnosticar 32.953 casos de càncer de mama, i és el principal tumor detectat a les dones, seguit del càncer de còlon i recte.

Pot interessar-te: La lluita contra el càncer: la investigació i la prevenció han de continuar sent una prioritat per a la societat

Els diagnòstics de càncers propis de la dona es produeixen en edats més primerenques i, per tant, amb una àmplia vida laboral per davant, assenyala l'informe de l'AECC. A més, les dones estan empleades en els sectors més afectats per la caiguda de la demanda i per ser objecte d'una elevada presència dins l'ocupació temporal i a temps parcial.

Investigació, prevenció i protecció

Tot i les dades, els avenços en la investigació han fet que la supervivència a aquesta malaltia hagi augmentat en els últims anys. “Gràcies a la recerca, el pacient aconsegueix conviure amb la malaltia gràcies a tractaments oncològics nous amb un impacte en la seva qualitat de vida i en el perfil d'efectes secundaris que es redueixen a la mínima expressió”, assenyala el doctor Jesús Manuel Blanco, oncòleg a l'Hospital Universitari Donostia i guanyador del premi Osakidetza el 2019, al webinar Tens dubtes sobre el càncer en les dones? Pregunta’ls a l'oncòleg, organitzat per BanSabadell Vida.

Les assegurances de vida s'han personalitzat per minimitzar l'impacte econòmic i psicològic de la malaltia

Amb tot, la prevenció i la protecció continuen sent clau. En aquest sentit, l’atenció privada suposa una opció que té més protagonisme en el context actual i els serveis de telemedicina i les assegurances de vida s'han adaptat a les noves necessitats sorgides durant la pandèmia.

En aquest sentit, cal destacar la personalització que han experimentat les assegurances de vida en els últims anys, intentant minimitzar l'impacte econòmic i psicològic que el procés oncològic comporta, com és el cas de Life Care Dona, de Banc Sabadell. Tal com assenyala José Manuel Veiga, director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances, “una assegurança de vida aporta a la persona assegurada una dotació econòmica en el moment de la detecció de la malaltia, que pot fer servir per a les despeses imprevistes que decideixi. L'objectiu, al cap i a la fi, és minimitzar l'impacte econòmic i psicològic que el procés oncològic comporta, i permetre que se centri en la seva lluita”.

I és que pot ser que, durant la malaltia, la pacient deixi de treballar de manera temporal per centrar-se en el tractament i que això afecti la seva economia familiar. Així mateix, “hi ha la possibilitat que s'opti per un tractament privat o fins i tot sotmetre’s a una operació d'estètica un cop finalitzat el procés”, assenyala el doctor Blanco.

A més, “les assegurances de vida han anat evolucionant per protegir l'assegurat en cas de mort o d'invalidesa permanent absoluta, però també per cuidar i protegir-lo en altres àmbits de la vida com són el benestar i la salut per a ell i tota la família”, explica Veiga.

Així, en l'actualitat, a més de les cobertures tradicionals, una assegurança de vida ofereix “orientació mèdica les 24 hores del dia, una segona opinió mèdica internacional i consells de nutrició i de vida saludable”, destaca el director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances.

Pot interessar-te: La importància de contractar una assegurança de vida

Fotografia de Victoria Strukovskaya a Unplash
-Temes relacionats-
up