movi-image-formacion-estrategia-marca-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

La formació com a estratègia de marca

Tue Apr 28 09:06:04 CEST 2020

L’e-learning s’està convertint en la millor eina de promoció i fidelització durant el confinament

L’any havia començat molt bé per a Personal Running, una empresa fundada per dos socis, Chiqui i Viti, que des de fa nou anys ofereix entrenaments personalitzats a l’aire lliure, a domicili i en el seu nou centre de Madrid, obert fa quatre mesos. Al març van començar a fer entrevistes per incorporar dos nous entrenadors al seu equip de deu professionals, però la pandèmia del coronavirus (COVID-19) els va obligar a rectificar.

Adaptar els continguts

“No només això: la primera setmana de confinament la vam dedicar a pensar com podríem traslladar els nostres serveis presencials a les xarxes socials i mantenir el compromís amb els clients que havien pagat la quota anual, a més d’ajudar a fer que altres persones poguessin exercitar-se des de casa seva”, recorda Chiqui.

Pot interessar-te: Nocions bàsiques per expandir el teu negoci a les xarxes socials 

A més d’oferir classes en directe a Instagram de dilluns a diumenge i rutines d’exercicis a YouTube, l’èxit més celebrat per l’equip de Personal Running ha estat la posada en marxa del ‘teleentrenament’, una rutina personalitzada i adaptada a l’espai de què disposa el client mitjançant videotrucades per Skype o HangOut. “La gent que està acostumada a tenir un entrenador a qui veu cada setmana té la necessitat de seguir amb aquesta rutina. Aquest sistema ens permet dirigir i corregir el client durant la sessió i que hi hagi una retroalimentació constant; això no passa quan fas un directe a Instagram o penges un vídeo a YouTube”, afegeix.

L’acadèmia d’idiomes EGA Toledo, per la seva banda, ha optat per adaptar una plataforma en línia de programari lliure perquè els seus professors puguin continuar ensenyant i els seus 300 alumnes aprenent. Juan Carlos Roldán, el gerent, ha explicat a la seva pàgina de Facebook que l’objectiu és doble: en primer lloc, que els alumnes puguin seguir les classes amb certa normalitat i, en segon lloc, aconseguir que el confinament sigui més suportable. Des del 16 de març, la plataforma ofereix una pissarra virtual compartida per webcam, xat i intercanvi de manuals disponibles des de qualsevol dispositiu connectat.

Bolcats en les xarxes socials

Les xarxes socials, especialment Instagram, ja eren una eina que atreia el 90% dels clients d’Alícia Roselló, fundadora de Daduá, un espai situat a Barcelona que organitza tallers de tècniques artesanals tradicionals des de fa 14 anys. La rapidesa amb la qual es va anunciar l’estat d’alarma a Espanya el 13 de març va requerir una resposta igualment ràpida per part de Roselló, que va contactar amb el seu equip docent i el dia 20 van inaugurar ‘Duduá a casa’, una programació de tallers diaris d’una hora en directe des d’Instagram en els quals ensenyen tècniques de brodat, preservació de flors i dibuix, entre altres coses. Tot amb materials disponibles a casa i que anuncia per endavant perquè els alumnes els puguin tenir preparats.

“La resposta és excel·lent. No havia tingut mai tantes visites, ni tampoc rebut tants missatges d’agraïment. Aquestes setmanes serveixen per aprofitar les xarxes i connectar amb els nostres clients en un cara a cara virtual perquè vegin que som aquí en els moments difícils”, explica.

Mamita Botanical Skincare, una marca de cosmètica natural de proximitat fundada per Elisenda Monté, també ha començat a oferir per Instagram tres tallers i fórmules setmanals de productes com per exemple barres de llavis, desmaquilladors i exfoliants, adaptats a ingredients que solem tenir a casa. “La idea va sorgir arran d’un taller presencial que anàvem a fer el 20 de març a Barcelona i que vam haver de cancel·lar, així que vam decidir provar aquest format més curt i senzill per continuar alimentant les nostres xarxes, i que ens ajuda a complir la nostra voluntat i raó de ser d’ensenyar i compartir coneixements”, diu Iris París, responsable comercial de la marca.

Idees que han arribat per quedar-se

Alícia Roselló ha extret diverses conclusions positives d’aquesta situació extraordinària. “Amb els directes d’Instagram he descobert que l’interès per un curs puja si l’anunciem amb un vídeo del professor en acció i no amb una foto del producte final”, comparteix Roselló.

També està aprofitant l’experiència per començar a llançar cursos en línia i treure partit del fet que la meitat dels més de 60.000 seguidors de Duduá viuen a l’Amèrica Llatina. “Aquests tallers m’estan ajudant a identificar quins cursos tenen més recepció i quins professors se senten més còmodes davant de la càmera per proposar-los que preparin un curs digital en el futur”, explica.

Espera que la bona recepció dels tallers es tradueixi en més públic per a les classes presencials, però mentrestant fa servir altres fórmules, com sol·licitar l’adreça electrònica als usuaris que vulguin rebre els apunts dels tallers i incrementar així els contactes de la seva newsletter per arribar a un públic potencial amb el qual normalment és difícil connectar i segmentar-lo segons els seus interessos.

Per a Personal Running, l’oferta de teleentrenament ha arribat per quedar-se. “Serà molt útil per a quan un client no pugui assistir a una sessió perquè és fora per motius de feina o per vacances. Si no hagués estat per aquesta situació, no ens hauríem plantejat aquesta modalitat ni que poguéssim arribar a tanta gent”, exposa Chiqui. Els directes d’Instagram també han augmentat el nombre de seguidors i a cada entrenament s’hi uneixen entre 300 i 400 persones, xifra impensable en una classe presencial. “Si els agrada el que fem, ens seguiran, i potser més endavant es convertiran en clients”, reflexiona.

“Aquesta situació ha fet que ens centrem més en les xarxes i intentarem seguir amb aquest ritme quan passi aquesta crisi. Encara és massa d’hora per saber si repercutirà en les vendes, però la recepció i retroalimentació dels tallers està sent molt bona”, confirma Iris París. El perfil de Mamita Botanical a Instagram ha sumat més de 200 nous seguidors, la majoria perfils que fins ara no havien provat la cosmètica natural, fins a arribar als 14.600.

En el seu cas, també ofereixen un descompte del 25% en la compra de productes a través de la pàgina web, però limiten els enviaments a un dia per setmana per no comprometre la seguretat de la cadena de distribució.

El gerent d’EGA Toledo creu que la formació a distància és una opció alternativa que creixerà, vist l’èxit de la seva experiència. Les dades li donen la raó, ja que segons un estudi elaborat per l’Observatorio Educaedu de la Formación, les cerques de formació de la modalitat online continuen a l’alça des que va començar el confinament. En el cas dels cursos, l’increment ha estat del 105% respecte al mateix període de l’any passat.

 

-Temes relacionats-
up