La fi de les grans i superpoblades oficines? | EDE
movi-image-fin-grandes-oficinas-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

La fi de les grans i superpoblades oficines?

Thu May 07 09:02:15 CEST 2020

Un dels efectes més evidents del coronavirus serà el canvi en la nostra manera d’usar l’espai en les zones de treball

Al llarg de la història, la por al contagi ha influït en la manera en què es construeixen les ciutats. Ja van ser les pandèmies del segle XIX les responsables de la introducció del sistema de clavegueram i de les voreres més amples. Malalties com la pesta van canviar fins i tot el disseny dels fonaments dels edificis, i la tuberculosi va inspirar tota una era d’habitacions pintades de blanc. 

Avui, després de gairebé dos mesos de teletreball -en el millor dels casos-, o de no haver pogut desenvolupar l’activitat des de casa o haver patit un ERTE, amb la vista posada ja en la tornada a la nova normalitat, alguns es pregunten a quin tipus d’oficines tornarem. 

Treballar des de la taula de la cuina o en habitacions moblades ad hoc s’ha convertit en un hàbit al qual s’hi han abonat la majoria dels teletreballadors. I el més curiós és que al 82% li agradaria teletreballar un o més dies a la setmana després de la crisis de la COVID-19, segons una enquesta elaborada per la Colliers a treballadors i directius de tot el món. A més, el 24% creu que la seva productivitat ha augmentat, tot i que un altre 23% assegura que la seva productivitat ha disminuït. 

No obstant això, la companyia de disseny i fabricació d’espais de treball Actiu ha realitzat recentment una enquesta entre 400 professionals i només un 16% va respondre que preferiria seguir teletreballant. Una cosa similar conclouen alguns sondejos realitzats per Cushman & Wakefield: la gent vol tornar a l’oficina. 

No hi ha dubte que el teletreball tindrà un impacte significatiu en les necessitats d’espai de les empreses i el mercat d’oficines canviarà. De seguir endavant el teletreball, la necessitat d’espai de oficines per part de les empreses es reduirà i els espais de coworking s’incrementaran.

Pot interessar-te: Què és el coworking i com pot ajudar-nos? 


El que ve

Aquella gran i espaiosa oficina, superpoblada i a l’epicentre de la ciutat, amb llocs de treball buits la meitat del dia està cridada a desaparèixer per sempre. I la pressió per aprendre a aprofitar l’espai d’una manera diferent i més efectiva va calant en tots els estaments de l’empresa. 

Les companyies que han crescut utilitzant el teletreball, es poden plantejar no tenir oficines de cap tipus i llogar de manera opcional espais quan siguin necessaris. Així ho assegura el cofundador de TRACTR, Antti Tuomela, en una entrevista per Sifted, la plataforma per emprenedors i innovació del Financial Times. Abans de la crisi, els estudis ja indicaven que els espais d’oficines tendien a estar infrautilitzats; els treballadors, de mitjana, no estaven més del 40% de la seva jornada laboral en els seus llocs de treball. Toumela preveu que per 2030 els coworking ocuparan prop del 30% dels espais d’oficines en comparació amb el 5% que ocupen a dia d’avui. Aquesta nova tendència dependrà del tipus d’empresa, ja que no totes les companyies poden estar disposades a barrejar els seus treballadors amb altres en espais conjunts. 

Edificis més oberts i sostenibles

A més de la rendibilitat de les inversions, les oficines del futur han d’estar pensades per assegurar la salut i seguretat dels treballadors, amb plans més oberts, millor ventilació, passadissos i portes més grans, i més escales. Aquesta és una de les principals conclusions a la qual van arribar diferents experts de Real Estate en una recent conferència organitzada per WIRES, la plataforma de dones professionals del sector. Els immobles sostenibles no només hauran de respectar el medi ambient, sinó també garantir la salubritat dels treballadors.

Un exemple d’aquestes noves oficines és el que ofereix Cushman & Wakefield, 6 Feet Office, una idea conceptual per ajudar els seus clients a preparar-se perquè els seus treballadors tornin a l’oficina de manera segura.

El concepte de 6 Feet Office (sis peus, l’equivalent anglosaxó als nostres dos metres) consta de sis elements:

  1. Anàlisi: una visió concisa i exhaustiva de l’entorn de treball actual en el camp de la seguretat contra el virus per detectar oportunitats de millora.
  2. Regles: conjunt de protocols i regles de conducta simples i clares que anteposen la seguretat de tots.
  3. Ruta: estudi de fluxos per cada oficina, que fa que el tràfic sigui completament segur.
  4. Lloc de treball: un lloc de treball adaptat i totalment equipat en què l’usuari pugui treballar de manera segura.
  5. Líder: un treballador capacitat que assessora i assegura operativament un entorn d’instal·lació segur i de funcionament òptic.
  6. Certificat: un certificat que indica que s’han pres mesures per implementar un entorn de treball segur contra el virus. 

 Oficines sense contacte?

L’estudi d’arquitectura londinenc Zaha Hadid planteja ja en alguns dels seus nous projectes la possibilitat de crear edificis d’oficines “sense contacte”. Segons aquesta nova idea d’arquitectura, els treballadors podrien desplaçar-se per dins de l’edifici sense haver de tocar pràcticament res. Es pot cridar els ascensors des d’un smartphone, evitant la necessitat de prémer un botó tant fora com dins, mentre que les portes de l’oficina s’obriran automàticament a través de sensors de moviment i reconeixement facial. Les persianes, la ventilació i fins i tot demanar un cafè es farà a través del telèfon mòbil, segons ha declarat el responsable del projecte al diari The Guardian. Tenint en compte que el 80% de les malalties infeccioses es transmeten en tocar superfícies contaminades, aquest futur de mans lliures podria posar-se de moda.

 
 
Fotografia de Kate Sade a Unsplash
-Temes relacionats-
up