La crisi sanitària canviarà el futur de la indústria de l’automòbil? | EDE
movi-image-futuro-industria-automovil-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La crisi sanitària canviarà el futur de la indústria de l’automòbil?

Mon Sep 07 09:14:49 CEST 2020

Els consumidors han variat les seves preferències després de la crisi, cosa que, en el sector automobilístic, pot suposar un estímul comercial, especialment per a fórmules com el rènting, que s’estan adaptant a les noves necessitats dels clients

Un dels líders més reconeguts de la indústria mundial de l’automòbil durant la segona meitat del segle xx va ser Lido Anthony Iacocca, més conegut com a Lee Iacocca. A la dècada dels anys seixanta, va ser el responsable de la creació del conegut Ford Mustang, èxit que la competència va replicar al cap d’uns quants anys amb el monovolum Chrysler Voyager. Poc abans de jubilar-se, el 1992, durant una entrevista en la qual feia un repàs de la seva trajectòria, va concloure que si alguna cosa caracteritza el sector de les quatre rodes és que “trobem permanentment grans oportunitats disfressades de problemes irresolubles”.

Segons l’informe de Deloitte How the pandemic is changing the future of automotive, avui dia aquesta indústria afronta un moment crític per establir les bases del seu futur. El descens tan abrupte de l’activitat global durant la pandèmia ha afectat totes les baules de la cadena de producció, i a això s’hi ha afegit la sèrie de reformes en centres de producció, oficines i concessionaris impulsades des dels diferents governs per garantir la seguretat i la salut d’empleats i clients. Tanmateix, els especialistes d’aquesta consultora són optimistes, atès que estimen que la indústria fa anys que està immersa en un profund procés de transformació per ajustar-se als nous criteris de mobilitat dels ciutadans, juntament amb l’aposta per les fàbriques intel·ligents i l’automatització, els programes de reducció de costos, les polítiques de màxima transparència en la relació amb els usuaris i l’adaptació a les noves modalitats de vehicles compartits, tant per a les empreses com per als particulars.

El sector de l’automòbil fa anys que està immers en un profund procés de transformació digital per ajustar-se als nous criteris de mobilitat dels ciutadans

Amb tot, tal com s’adverteix en el document, els fabricants han d’afrontar dos problemes molt rellevants a curt termini i, probablement, a partir de la resolució d’aquests problemes s’establiran les bases de creixement del sector per a aquesta dècada: la reestructuració d’una cadena de subministrament que ha de ser més diversificada i ha d’estar més reforçada que abans de la crisi per evitar que la interrupció en la recepció de peces de la Xina col·lapsi la fabricació global de vehicles, i la capacitat de tornar a captar l’atenció dels consumidors en un context de recessió econòmica mundial i d’incertesa sobre l’evolució de la crisi sanitària a partir de la tardor, tenint en compte que, segons les dades del Deloitte State of the Consumer Tracker, les vendes globals de cotxes estimades per al 2020 amb prou feines arribaran als 70 milions d’unitats, més de 18 milions menys que les xifres esperades.

Noves accions per equilibrar les vendes

Des d’IBM, al seu informe Automotive 2030: Racing toward a digital future, auguren que el creixement del teletreball i, per tant, del consum de temps personal a la xarxa per part dels usuaris representa un desafiament, però també una oportunitat molt bona perquè els venedors recuperin part del seu espai perdut en aquest canal. En aquest nou context, els potencials clients utilitzen de manera gairebé continuada un conjunt d’eines digitals que, des de l’òptica de les companyies, és el brou de cultiu ideal per al desenvolupament d’una estratègia comercial omnicanal en la qual ofereixin noves experiències virtuals, un tracte més directe i transparent amb el consumidor i, sobretot, ofertes i productes personalitzats per aconseguir revitalitzar les xifres de facturació.

Et pot interessar: Omnicanalitat: la clau per aprendre més

A més, tant en aquest estudi com en el de Deloitte esmentat més amunt es destaca un aspecte molt important que ha comportat la recent crisi sanitària, i és que la necessitat de mantenir el distanciament físic porta moltes persones a la conclusió que la idea de la propietat del vehicle torna a ser valuosa, atès que aporta més seguretat pel que fa al nivell d’higiene respecte a les opcions de transport compartit. Segons IBM, aquest nou corrent social de pensament ja està tenint un efecte significatiu en els models de negoci de carsharing i ha obert una oportunitat de negoci a altres maneres de conduir un vehicle com si fos propi, com, per exemple, el rènting d’auto. De fet, tal com destaca Ricard Castells, director comercial de Vendes d’Auto Renting, “hem vist que la demanda de rènting entre particulars ha augmentat, no tan sols per un temor de contagi en transports col·lectius, sinó també per la incertesa de l’escenari laboral, que comportarà nous models de mobilitat motivats pel teletreball. Sota aquest prisma, el repte dels operadors de rènting és el de transformar la mobilitat, adaptant-la a aquesta inèdita normalitat i flexibilitzant molt més els models per adaptar-los a les necessitats reals”.

El distanciament físic representa una oportunitat per a segments com el rènting d’auto, que s’està flexibilitzant per adaptar-se a les necessitats dels consumidors

 

Política d’aliances

D’altra banda, McKinsey, al seu informe Automotive revolution – perspective towards 2030, assenyala que, encara que en l’actual conjuntura de crisi molts potencials compradors de vehicles podrien ajornar la seva decisió de comprar fins que arribin temps millors o, fins i tot, decantar-se per models de gamma més baixa, també és possible que les marques fabricants estimulin les vies de col·laboració amb les seves xarxes de distribució per accelerar l’adopció d’eines digitals. Segons la seva opinió, hi ha moltes àrees en què una estratègia virtual integrada permetria tenir un impacte transformador en el procés de compra d’un vehicle, com, per exemple, maximitzant la transparència o responent de primera mà a qualsevol dubte del client. Fins i tot, a través de la intel·ligència artificial, seria ja possible dissenyar un ecosistema per atendre de manera personalitzada les principals demandes dels consumidors amb relació al servei postvenda.

Et pot interessar: Transports: com ens mourem en la nova normalitat?

A més, els especialistes d’aquesta consultora advoquen per la concreció d’aliances estratègiques entre companyies de la indústria per mantenir un estàndard elevat en innovació, alhora que es minimitzen els riscos dins d’una conjuntura de crisi i caiguda en les vendes. Si ho aconsegueixen fer, probablement seran capaços de recuperar a mitjà termini les xifres de facturació i, malgrat que serà difícil tornar a entrar en una edat d’or com es va viure fa uns quants anys, sí que, com a mínim, podran mantenir un compromís d’eficiència i qualitat que els faci resistents a les futures noves modalitats de cotxe compartit que han d’arribar.

DESTACAT: És el moment del rènting d’auto?

És l’eterna pregunta per a molts particulars i empreses. És millor adquirir un cotxe o optar pel rènting? El rènting no és més que un lloguer de llarga durada, normalment d’entre dos i cinc anys, pel qual es gaudeix d’un vehicle nou abonant una quota mensual estipulada en el contracte. Una vegada finalitzat, l’usuari pot quedar-se el cotxe i convertir-se en propietari (una opció que poques vegades es tria) o renovar-lo triant-ne un altre que s’acomodi millor a les seves circumstàncies en aquell moment.

Et pot interessar: Compensa tenir cotxe?

En el cas de les entitats, entre els avantatges d’acollir-se a aquesta modalitat cal destacar que tant les revisions i les avaries (amb cotxe de substitució si és necessari) com el canvi de pneumàtics, el servei d’assistència a la carretera o l’assegurança a tot risc estan inclosos. Tampoc no exigeix una inversió inicial, com en el cas de la compra d’un vehicle, atès que no es requereix cap mena d’entrada. Per als autònoms, a més, és possible deduir-se fins al 100 % del cost del rènting en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) o en l’impost sobre societats.

Pel que sembla, en el sector la consigna és apostar per la innovació i la flexibilitat per adaptar-se contínuament a les noves preferències dels consumidors després de la pandèmia. A Vendes d’Auto Renting, assegura Ricard Castells, “hem llançat dues noves modalitats de producte: el rènting amb carència inicial de fins a 6 mesos, que permet planificar i adaptar les necessitats dels nostres clients en un moment complex com l’actual, ajornant el pagament de les quotes des del primer moment, i el pagament per quilòmetres”.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana que, abans de decidir-se pel rènting, convé analitzar el mercat i valorar les diferents ofertes que hi ha, fer una estimació de l’ús que farem del vehicle, per evitar una penalització per incomplir alguna clàusula del contracte, i informar-nos de l’opció de compra per si creiem que, arribat el moment, ens pot interessar.

 

Fotografia de Julio Nery a Pexels
-Temes relacionats-
up