movi-image-lavanguardia-jubilacion-ocio-viajar-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Jubilació i oci, com i quan viatjar?

Després de tota una vida treballant, els jubilats somien amb aprofitar la seva nova situació per viatjar i reprendre els seus hobbies

I després de molt esperar, arriba aquell matí en què et despertes sense sentir el despertador, sense presses i sense cap obligació laboral a la vista. Ha arribat el final de la teva etapa laboral i a partir d’aquest moment toca gaudir d’una merescuda jubilació; sense oblidar que assolir aquesta nova etapa no significa que no es tingui ja res a fer. Jubilar-se de la feina no és el mateix que jubilar-se de la vida.

Així que el secret per aconseguir aquest gran retir somiat per tots en el moment de coronar l’edat daurada és, precisament, viure’l. Toca dedicar-se temps a un mateix, viatjar a tot tipus de destinacions, reprendre antigues aficions, practicar nous esports, viure on un desitgi i recuperar velles amistats. La jubilació és una època fantàstica per descobrir el món i per obrir-se a noves aventures.

“Més enllà del popular Imserso, l’oferta de viatges per a persones retirades és cada vegada més extensa”

Per a molts dels retirats, viatjar és un dels seus somnis. Per falta de temps, de diners, fins i tot de ganes, molts han anat abandonant aquell anhel per descobrir nous paratges. Ara ja no hi ha excusa i, a més, un viatge per a jubilats ja no és el que era. Ha deixat de ser avorrit, tranquil i sempre en les mateixes costes. El món s’obre davant d’ells i proposa una llista interminable per a tots els gustos.

Si haguéssim d’escollir una de les destinacions més privilegiades i demanades per gaudir durant els anys daurats, sens dubte, seria Espanya. Segueix sent un lloc idíl·lic per als visitants nacionals, però també per als milers de turistes jubilats estrangers que el visiten cada any. El seu bon clima, la seva saludable gastronomia i la seva àmplia oferta cultural fan que sigui una de les destinacions més sol·licitades entre les persones grans. Però fora d’aquí, la llista de llocs fantàstics que un jubilat no s’hauria de perdre és inesgotable. I els descomptes i ofertes a la seva disposició, també.

Viatjar per terra, aire i mar

Cada vegada són més les persones de la tercera edat que decideixen embarcar-se, per fi, en un gran creuer. Per a molts serà la primera vegada; altres són ja autèntics experts. Jocs, balls, menjar, sol, aigües termals, piscines…totes les experiències en un sol recinte. Els creuers tenen aquell valor afegit de conèixer, en un mateix viatge, diferents ciutats i països del Mediterrani com Grècia, Turquia, Itàlia, la costa francesa, Tunísia o Egipte. Fins i tot, permeten creuar l’Atlàntic i descobrir les grandeses del Carib.

“Els creuers tenen aquell valor afegit de conèixer, en un mateix viatge, diferents ciutats i països del Mediterrani o fins i tot del Carib”

Diferents aventures

Un dels avantatges d’arribar a aquesta etapa vital són els descomptes, perquè negar-ho. Els més grans poden gaudir de preus reduïts en el transport, oci, i com no, en els viatges. A Espanya els pensionistes poden aprofitar-se, per exemple, del popular Imserso (Institut de Gent Gran i Serveis Socials), que desenvolupa el seu programa de turisme com un servei complementari de les prestacions del Sistema de la Seguretat Social. El seu objectiu? Proporcionar a les persones grans estades en zones de costa i turisme d’interior a preus molt assequibles.

Pot semblar un simple viatge, però conèixer altres ciutats, cultures i costums, millora la qualitat de la gent gran, a més de donar-los un extra de vitalitat, que serà formidable per a la seva salut. I si a aquesta llista de beneficis li sumem la solidaritat i l’altruisme? I és que una altra de les tendències, en aquest sentit, que més es consolida últimament són els viatges de voluntariat, com una extensió del turisme responsable. Les gestores i agències ideen nous traçats i possibilitats, tant a l’estranger com a Espanya per ajudar els altres fora de la zona de confort dels turistes. El voluntariat farà sentir-se útil al jubilat, a més d’ajudar-lo a guanyar confiança i autoestima.

“Una altra de les tendències que més es consolida últimament són els viatges de voluntariat, com una extensió del turisme responsable”

Però, per viatjar, encara que sigui amb aquests preus especials, es necessita haver guardat aquell pessic abans d’acomiadar-se per sempre de la seva etapa treballadora. Per això, és vital estalviar abans de retirar-se, destinar part dels diners guanyats a garantir una plàcida edat daurada.

Si la jubilació encara et queda lluny, però ja somies amb viatjar com a jubilat, has de començar a omplir la teva guardiola. Per saber quants diners tindràs en jubilar-te, aquest és un bon inici. Aquesta simulació, et permetrà planificar el teu futur i t’impulsarà a començar a estalviar per a tots aquests viatges que ocuparan la teva agenda durant els anys daurats.

-Temes relacionats-
up