Joves i estalvi: com gestionen els diners els millennials? | EDE
movi-image-lainformacion-jovenes-ahorro-millennials-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Joves i estalvi: com gestionen els diners els millennials?

Wed Jul 07 09:22:57 CEST 2021

Els sous baixos, la inestabilitat laboral i una educació financera baixa juguen en contra de l'estalvi d'aquesta generació

La generació de les dues crisis. Aquesta és la forma en què s'han començat a anomenar recentment els millennials, persones nascudes entre el 1982 i el 1996 i que han viscut, pràcticament des de la seva entrada al món laboral, en un context desfavorable respecte de les generacions anteriors.

Les dades són clares: l'abril del 2021, el 41,4 % dels aturats a Espanya tenien entre 25 i 44 anys, amb una xifra total d’1,6 milions de persones sense feina, segons les dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Entre els que treballen, la taxa de temporalitat frega el 28 %, segons les xifres de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat); una situació que compromet la capacitat d'estalvi. 

Pot interessar-te: Millennials, estalvi i inversió: com fer front a la crisi?

Fins i tot tenint una certa estabilitat en el mercat laboral, les dificultats continuen estant presents a causa dels sous baixos: segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a finals del 2020 les persones d'entre 25 i 29 anys tenien un salari brut anual mitjà de 17.526 euros, xifra que s'eleva fins als 20.763 en persones d'entre 30 i 34 anys i a les 23.431 en treballadors d'entre 35 i 39 anys.

Dificultat per emancipar-se

En un estudi sobre el mercat de l'habitatge, el Banc d'Espanya ha apuntat que "la proporció d’individus que posseeixen el seu habitatge als 30 anys ha anat disminuint per als nascuts a partir del 1980"; un resultat que, segons els experts, "suggereix problemes creixents d'accés a l’habitatge en propietat".

Pot interessar-te: Joves i habitatge: quines ajudes hi ha i com accedir al finançament

Segons l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE), només el 17,3 % de la població d'entre 16 i 29 anys està emancipada. Tot i que el règim de propietat és el més escollit al país, ja que el 76,7 % dels espanyols emancipats són propietaris d'un habitatge, segons l'INE; la xifra baixa fins al 26 % en menors de 29 anys. I és que un 58,8 % dels joves que s'independitzen opten pel lloguer.

Tot i que durant el segon trimestre del 2020 es va registrar una baixada del preu de l'habitatge d’un 1,67 % a Espanya, amb tipus d'interès en mínims històrics, el CJE va revelar que el nivell d'estalvi dels joves no els permetia accedir a la compra d'un habitatge. I és que el desemborsament per adquirir una casa suposa prop de quatre vegades el salari mitjà que perceben en un any. A més, és important apuntar que els preus del lloguer també suposen una dificultat afegida que impossibilita a la gran majoria de casos compatibilitzar el pagament de la renda amb l'estalvi.

Pot interessar-te: Com poden accedir al mercat immobiliari els joves

 

L'estalvi en els joves

Entre totes aquestes dificultats, hi ha una dada esperançadora: els joves espanyols són els que més estalvien de la Unió Europea, segons l'estudi Desmitificando a los Millennials: Actitudes y comportamientos de la generación Y trabajadora frente al ahorro, elaborat per ESADE i la Fundació Edad&Vida en col·laboració amb Banc Sabadell. Tanmateix, només 1 de cada 10 d’aquests joves en situació d'ocupació estalvia de cara a la jubilació de manera sistemàtica.

Segons l'estudi esmentat, un 87,5 % dels joves d'entre 20 i 34 anys són conscients de la importància d'estalviar de cara al futur, especialment per a l’etapa de la jubilació. No obstant això, 6 de cada 10 no aconsegueixen estalviar per la seva situació econòmica. D'altres simplement tenen altres prioritats com independitzar-se o viatjar.

Segons Javier Rúa, expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, aquests joves "comencen més tard" a invertir respecte de les generacions anteriors per dos motius: la dificultat que troben a l'hora d'emancipar-se i la necessitat d'estalviar davant un futur incert. 

Manca d'educació financera

Al context de per si difícil a què s'enfronten els joves estalviadors s'hi afegeix un altre handicap: la manca d’educació financera. Això fa que, de vegades, no es doni importància a l'estalvi a l'hora de planificar aspectes com la compra d'un habitatge, l'estalvi per als estudis dels fills o la jubilació.

Aquesta formació, a més, és molt necessària per aconseguir que els ingressos i els estalvis aportin una bona rendibilitat a través de la inversió, amb exemples com plans de pensions o fons d'inversió, molt sovint desconeguts per a aquesta franja poblacional.

Pot interessar-te: Els fons d'inversió com a opció per invertir l'estalvi acumulat

Davant d'aquestes dificultats, la gran salvadora sembla ser la tecnologia. La tecnologia permet obtenir informació detallada i analitzar les despeses, els càrrecs i els ingressos a través de les mateixes apps de les entitats. 

En què inverteixen els joves?

Aquesta tecnologia ha permès que els millennials s'acostin per primera vegada a la inversió dels seus estalvis, cosa que ha revelat les tendències d'interès en aquesta franja d'edat.

Segons revela la start-up Ninety Nine, l'impacte de la COVID-19 s'ha posicionat al sector tecnològic com la tendència guanyadora, ja que concentra el 37,2 % dels fons dels estalviadors joves. Dins d'aquest sector, destaquen marques com Apple, NVIDIA i Microsoft.

A continuació es troba el sector automobilístic, amb un 10,7 % dels fons —xifra que va creixent a causa de l'interès que susciten les alternatives renovables—; i l'aeronàutic, amb un 7,4 % d'inversió concentrada a les principals aerolínies.

Pot interessar-te: Com inverteixen els 'millennials'?Així gestionen els seus diners les noves generacions

A més, un estudi de Visual Capitalist assenyala que un 44 % dels joves inversors tenen en compte l’impacte social de les companyies en què inverteixen; mentre que un 21,1 % dona molta importància a aquest fet.

En aquest sentit, Rúa explica que es tracta de “la primera generació global, amb un accés immediat a la informació, que s'ha trobat amb uns problemes socials i mediambientals desconeguts o molt llunyans per a les generacions prèvies”. Això s'uneix, segons l'expert, al fet que "créixer estant totalment connectats al món els ha portat a sentir-se actors i a adquirir una sèrie de valors enfocats a millorar el seu entorn". En aquests aspectes s'inclouen, per descomptat, les inversions.

L'interès pel canvi climàtic, la sostenibilitat, les inversions socials i la diversitat de gènere gaudeixen de popularitat en aquest tipus d'inversors. Això dona pistes de la tendència futura: a mesura que la situació econòmica dels millennials s'estabilitzi, el creixement de companyies justes i orientades al futur està més que assegurat. 

 

Fotografia de Devin Avery a Unsplash
-Temes relacionats-
up