Jeff Bezos, lliçons apreses del primer empresari a amassar una fortuna de 200.000 milions de dòlars | EDE
movi-image-forbes-jeff-bezos-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

Jeff Bezos, lliçons apreses del primer empresari a amassar una fortuna de 200.000 milions de dòlars

Wed Oct 28 11:36:34 CET 2020

L'interès per diversificar els seus negocis i la seva forma d'emprendre han convertit el fundador d'Amazon en l'home més ric del món i en un gran model de lideratge.

El patrimoni de Jeff Bezos marcava un nou rècord el passat mes d'agost: el fundador d'Amazon es consagrava com la primera persona del món a amassar una fortuna de 200.000 milions de dòlars (170.454 milions d'euros), encara que fos únicament per unes hores.

Des de fa tres anys, l'empresari lidera la llista d’Els més rics de món que elabora Forbes USA. A principis del 2020, la seva riquesa era de 113.000 milions de dòlars (96.196,5 milions d'euros); el 2019, de 131.000 milions (111.519,75 milions d'euros); i el 2018, de 112.000 milions (95.345 milions d'euros), any en què es va convertir en el primer home a superar la barrera dels 100.000 milions.

A més, també figura a la primera posició de la llista d’Els 400 més rics d'Amèrica, amb un patrimoni valorat en uns 179.000 milions de dòlars (152.382 milions d'euros) el 2020.

Aposta pel turisme espacial

Fa 25 anys, Bezos llançava Amazon com una llibreria online i és que als anys noranta, quan començava Internet, estava prohibit el seu ús lucratiu, no existia el comerç electrònic com a tal. A més, en aquella dècada l'ús de la targeta com a mitjà de pagament per fer compres a través de la xarxa no estava generalitzat.

Tot i això, l'empresari va veure l'oportunitat i va apostar per ella, fet que el va convertir en un valent emprenedor i va demostrar que és capaç de superar reptes inesperats.

Et pot interessar: Quant costa emprendre? 

A més a més, tot i que és conegut per ser el CEO i el fundador d'Amazon, l'empresari no només ha creat una de les companyies més importants de comerç electrònic, sinó també una companyia de turisme espacial: Blue Origin.

Moltes vegades les idees més atrevides han estat les que han sortit triomfants i el risc pot ser un factor que jugui a favor o en contra de l'emprenedor. El setembre de l'any 2000 va crear aquesta empresa destinada exclusivament a fer viatges interestel·lars i enfocada al turisme espacial.

Blue Origin es va crear a conseqüència del seu gran interès per l'espai i l'univers que ens envolta. I és que, tot i estar graduat en Enginyeria Electrònica, Jeff Bezos va pertànyer a un gran nombre d’associacions relacionades amb l'espai, i fins i tot va arribar a ser president de l'Associació d'Estudiants per l'Exploració i Desenvolupament Espacial de la Universitat de Princeton. Això ens mostra el seu afany per fer d'una afició una possible font d'ingressos.

Quan era molt jove, mentre estudiava a l'escola, la seva ment privilegiada li va fer posar en marxa el seu primer projecte: The Dream Institute, un campament d'estiu educatiu per a estudiants.

El 2013 va comprar The Washington Post, els beneficis per publicitat del qual s'han anat disparant des que el va adquirir.

Quatre anys més tard, Bezos va adquirir Whole Foods, una cadena d'aliments orgànics, per 13.400 milions de dòlars (11.416 milions d'euros) i ràpidament va abaixar els preus dels productes.

En definitiva, Bezos no es dedica només a gestionar empreses, sinó que les utilitza per transformar les indústries.

Lliçons empresarials

Per a molta gent, Jeff Bezos té una intel·ligència i una valentia poc vistes en els altres empresaris. Aquestes són algunes de les seves lliçons com a emprenedor:

  • No et preocupis pels diners. Bezos se centra més en les necessitats dels clients que en els beneficis. Quan es comet un error a Amazon que pot suposar una pèrdua monetària, però que es pot evitar mitjançant la cancel·lació de comandes, Jeff ordena als seus empleats que no es preocupin pels diners però que no cancel·lin ni una sola comanda.
  • Oblida't de l'output i centra't en l'input. La forma d'interactuar de Bezos a Wall Street és, com a mínim, remarcable. No es preocupa pels beneficis, se centra en l'input: com es poden integrar noves iniciatives amb Amazon Prime. No és el més habitual de món que un CEO tingui aquest punt de vista, i això és el que fa que Bezos sigui tan especial.
  • Has de ser un líder, no només una persona que pren decisions. Bezos no és un líder totalitari, ni de molt. Si els seus empleats qüestionen alguna de les seves decisions, en lloc d’acomiadar-los els explica amb calma la raó per la qual ha pres aquesta decisió. Per coses com aquesta, els seus empleats el segueixen i s’hi senten tan inspirats.
  • Dedica't a allò que t'apassiona i que et desperta un cert interès. A Bezos li apassiona l'espai i, per això, va fundar Blue Origin.
  • Aposta per diferents sectors. Des de jove, Bezos ha mostrat interès per diversos sectors: el de l'educació, el del comerç, el de la comunicació... La diversificació pot ser molt beneficiosa en els negocis.

Et pot interessar: Escolta el podcast de Banc Sabadell sobre Comunicació i empresa en temps de crisi

I és que per a Bezos la clau de l'èxit és clara: preocupar-se per conèixer què vol exactament el client, fins a l'últim detall, per després fer-ho realitat i posar-l’hi amb safata.

Et pot interessar: Què ens han ensenyat Amazon, Alibaba o Asos sobre comerç digital?

Fotografia de Nicolagypsicola a Unsplash
-Temes relacionats-
up