Invertir en una start-up: apostar per un projecte amb rendibilitat potencial | EDE
movi-image-invertia-invertir-startup-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Invertir en una start-up: apostar per un projecte amb rendibilitat potencial

Thu Jan 28 11:29:09 CET 2021

Els primers passos d'una empresa solen ser els més complicats, ja que per fer realitat una idea cal una seguretat financera. Per això mateix, trobar inversors que confiïn en el potencial del projecte és fonamental

Les noves tecnologies han transformat la societat en pocs anys, i el nou context marcat per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 ha accelerat encara més aquests canvis en impulsar la digitalització de la societat. La connectivitat global, la irrupció d'Internet en totes les activitats o l'aplicació, cada vegada més eficient, d'eines com la intel·ligència artificial o les big data, són només alguns exemples de tecnologies disruptives que tenen una influència directa en gairebé tots els àmbits. En paral·lel, també l'ecosistema dels emprenedors ha aprofitat aquestes noves tendències per desenvolupar els seus projectes i dotar-los d'una força d'atracció addicional que els permeti atreure inversors per posar en marxa els seus somnis.

No obstant això, i encara que moltes d'aquestes start-ups estan predestinades a fer-se grans, els començaments solen ser especialment complicats per a totes les empreses. És un moment d'especial il·lusió però que, més enllà dels sentiments, exigeix una forta convicció, un pla de negoci sòlid i uns comptes dimensionats i que obeeixin al pressupost marcat. I en aquest punt, en el finançament, és on normalment és més necessari el suport als emprenedors per materialitzar la seva idea.  

Et pot interessar: Oportunitats per a les 'start-ups' en l'era de la recuperació

Afortunadament, la imaginació que dilapiden en els seus plans de negoci també es manifesta en la manera de recaptar fons. Ha quedat enrere l'època en què els préstecs o els ajuts familiars eren l'única porta per iniciar un negoci. Actualment hi ha noves possibilitats que van un pas més enllà de les fórmules tradicionals al mateix temps que obren noves vies per implantar una estratègia de finançament efectiva.  

Et pot interessar: Escolta el podcast de Banc Sabadell «La valentia d’emprendre durant la crisi», amb Carlos Sotelo, CEO i fundador de Silence

 

La resiliència de les start-ups

És en aquest context on la necessitat de liquiditat troba persones que hagin decidit invertir part dels seus fons en empreses emergents, amb l'esperança de rendibilitzar la seva aposta. Com explica Yolanda Pérez Sáez, directora de BStartup, la iniciativa de Banc Sabadell per donar suport a joves empreses innovadores i tecnològiques, el moment actual és especialment atractiu per al sector, «crec que avui podem dir que l'emprenedoria a Espanya, i referint-nos a les joves companyies innovadores i tecnològiques, està molt consolidada», apunta.

Segons Pérez, «les xifres de creació d'empreses i atracció de la inversió, no només nacional, sinó també internacional, ho demostren: Espanya compta amb importants hubs a escala europea i ja tenim casos d'èxit i valoracions i vendes de start-ups per sobre dels 1.000 milions d'euros».

Fins i tot en la conjuntura actual, amb l'economia patint encara les conseqüències de la pandèmia, els emprenedors no han deixat de proposar noves idees i projectes fins al punt que, segons la directora de BStartup, «la inversió en start-ups espanyoles en etapes inicials s’està mantenint al mateix nivell precrisi». L'argument principal que ho sustenta, segons ella, és el fet que «cal no oblidar que precisament en aquesta crisi la digitalització de la societat en general, i d'alguns processos i sectors en particular, ha experimentat un avenç espectacular».

Es refereix, per exemple, a sectors com el logístic, la ciberseguretat o les fintech, que han sabut aprofitar les oportunitats i presentar-se com sectors puixants tot i la incertesa generada per la COVID-19 i, de cara als inversors, amb un potencial de creixement molt atractiu. I també tot el que té a veure amb el sector de la salut, des del desenvolupament de fàrmacs fins als instruments de digitalització dels processos i sistemes sanitaris.

Et pot interessar: Les 'start-ups' que millor s'adapten a la crisi actual


Diferents models per a diferents tipus d'empreses

A l'hora de començar un negoci, hi ha diferents vies per obtenir el finançament que es necessita. Hi ha exemples amb èxit que van començar amb campanyes de microfinançament (o crowdfunding), un sistema d'aportació col·lectiva que es nodreix de les petites quantitats que lliuren persones que creuen en el projecte, a canvi d'algun avantatge per part de l'empresa en formació, algun tipus d’abonament, o una participació en el seu accionariat, per exemple. Generalment són campanyes puntuals i que funcionen més com un complement que com a partida principal però, en alguns casos, poden reunir quantitats prou importants per fer les primeres passes amb certa seguretat.

No obstant això, és més habitual recórrer a productes financers específics i pensats per a les necessitats concretes d'aquestes empreses incipients. Amb aquesta filosofia va néixer, el 2013, BStartup, amb la qual Banc Sabadell es va convertir en el primer banc a crear un servei integral per a start-ups amb l'ADN de «la transformació digital i entre les quals estarien les grans empreses del futur». Amb el llançament de BStartup «el banc es va proposar parlar la mateixa llengua que les start-ups i acompanyar-les en el seu creixement», com assenyala la seva directora.

Durant aquest temps, BStartup s'ha convertit en un referent per a tothom que comença el sacrificat però apassionant camí de l'emprenedoria. Aquesta reputació és una prova que, en efecte, els engranatges de la innovació a Espanya estan madurs i perfectament greixats, en part, perquè «els serveis especialitzats van apareixent segons es va consolidant l'ecosistema». Fruit d'això, aquest servei exclusiu inclou tres línies d'actuació, detalla Yolanda Pérez: «Banca per a start-ups, inversió 

Et pot interessar: Gestionar l'entrada d'inversors en aquesta nova realitat


Business angels, més que un inversor

Però al marge d'aquest impuls, hi ha altres camins que poden complementar i ajudar al fet que una empresa de nova creació pugui volar. Un dels més actuals, que ha adquirit força notorietat en els últims anys, és el que defineix el concepte del business angel (o àngel dels negocis). És un terme originat en un dels vivers de start-ups més importants del món, Silicon Valley, on molts inversors estan sempre atents a les oportunitats que ofereix la contínua generació d'empreses que hi ha en un entorn tan propici.

Com a resultat d'aquest interès primerenc en alguns d'aquests projectes, i de vegades sense cap més argument que la intuïció, van aparèixer particulars que van decidir injectar fons en aquestes companyies amb l'esperança d'estar al seu costat i rendibilitzar la seva inversió en arribar el moment que s'haguessin consolidat i augmentat el seu valor. En aquest sentit, el seu paper és com un nexe entre el capital inicial que, com hem vist, respon més als cànons «clàssics»; i el capital de risc, més usual en una etapa més avançada, quan la companyia ja compta amb cert recorregut i ha demostrat un determinat potencial de creixement.

Una altra de les peculiaritats d'aquesta figura és que, a més de diners, és habitual que també aporti altres elements intangibles però igualment necessaris en la promoció com ara assessorament, coneixements, o un pool de contactes que pot resultar decisiu en la publicitat de l'empresa entre el públic potencial que l'acabi de consolidar.

Un paper semblant és el que juguen les incubadores i acceleradores de start-ups que promocionen grans empreses de molts sectors. Com en el cas dels business angels, es presten a aportar finançament a aquestes iniciatives emprenedores en els primers estadis de la seva existència i fins i tot estan obertes a oferir un altre tipus de recursos, com un espai per desenvolupar els seus plantejaments, assessorament o fins i tot, si escau, integració amb l'entitat que les apadrina en projectes conjunts.

Fotografia de Mika Baumeister a Unsplash
-Temes relacionats-
up