movi-image-eleconomsita-invertir-bolsa-primeros-pasos-1
Envia'ns suggerències
Inversions Personals
4 min del teu temps

Invertir en borsa: primers passos

Tue Oct 22 16:45:25 CEST 2019

Invertir en borsa és una tasca aparentment senzilla. Només cal obrir un compte de valors, que s’obté a partir d’un compte corrent en una entitat bancària, o un broker, i començar a comprar. No obstant això, per fer aquestes inversions és necessari estudiar, comprendre el mercat i fer-ho amb cap, perquè igual de senzill és invertir, com perdre-ho tot en gairebé uns segons.

Si ens volem iniciar en el món de la borsa és necessari que comencem a formar-nos. Hi ha molts llibres sobre aquesta matèria que ens aportaran una visió global d’allò que suposa invertir. També podem consultar la premsa i llegir les anàlisis tècniques que realitzen els analistes sobre tots els valors i les seves característiques. Abans de fer res, sense tocar els nostres diners, hem d’assentar les nostres pròpies bases i saber quins tipus d’inversors volem ser (descobreix-ho aquí ). Per això, estudiarem el nostre poder adquisitiu, valorarem quant podem arriscar i quines pèrdues entren dins de les nostres possibilitats, perquè sempre que un inverteix ha de saber que existeix un 50% de possibilitats de guanyar, però també de perdre.

Estudiar-nos a nosaltres mateixos

Si tenim uns diners estalviats i els volem rendibilitzar, invertir és una bona opció. A diferència del que se sol sentir, no fa falta una gran quantitat de diners per això. Això sí, com més capital tinguem més moviments podrem escometre, més diversificarem i, per tant, més beneficis tindrem. No obstant això, al principi haurem de començar arriscant pocs diners fins que controlem el mercat i les accions que realitzem, per això, és ideal fer un estudi dels nostres propis comptes. Suposem que tenim 1.000 euros estalviats i que els volem invertir. Amb aquesta quantitat ja podem adquirir un paquet d’accions. Per això, cal tenir clars paràmetres com la situació del mercat en general, com estan les empreses, quin és el preu de les accions de cada companyia, el seu valor de cotització i les seves progressions mensuals i anuals.

Invertir és una carrera de fons, és un error pensar que la inversió en borsa de valors és qüestió de comprar i vendre en un curt període de temps i obtenir beneficis, les inversions intradia són per als experts. Cal ser realistes. Un inversor novell ha de comprar, i quan obtingui beneficis estalviar-ne una part i reinvertir l’altra.

Si creiem que sols no podem fer-ho, existeix la possibilitat contractar a un broker de borsa, que serà el nostre assessor i ens ajudarà a moure els nostres diners des del seu coneixement del mercat. Un broker pot ser una persona, una entitat o el nostre propi banc, que ens farà d’intermediari per endinsar-nos en el mercat de valors.

 

movi-image-eleconomsita-invertir-bolsa-primeros-pasos-2

 

Estudiar el mercat

Arriba el moment de decidir quines accions comprar. Podem comprar molts títols d’una sola companyia o diversificar. Si fem la segona opció ampliarem el nostre focus i disminuirem el risc, perquè si tenim tot el nostre capital en accions d’una sola empresa i perden el seu valor, ens quedarem sense res. Les accions són participacions que venen les empreses per finançar-se, després de passar els controls de qualitat pertinents. Per decidir-nos per una o altra empresa hem de mirar la cotització, és a dir, el preu de l’acció, a més de les anàlisis tècniques i fonamentals que fan referència als estudis de les accions a través de patrons o tendències i dels factores externs.

La borsa és molt sensible, és susceptible a molts canvis i viu condicionada per l’actualitat. Qualsevol manifestació política, econòmica i social fa que trontolli, per això és molt difícil preveure què succeirà. Pot ser que una companyia tanqui sessió com a millor valor del mercat  en una jornada, i acabar en els últims llocs al dia següent. No per això hem de retirar les accions, s’ha d’esperar i trobar un equilibri. Per invertir hem de fixar-nos en el benefici de les empreses cotitzades i decidir, tot i que sempre hi ha excepcions.

Dividends i beneficis

Els dividends són els beneficis corporatius que les empreses assignen als seus accionistes, i cada una decideix com repartir-los. Normalment les corporacions reinverteixen un percentatge dels guanys i una altra part es reparteix entre els propietaris dels títols, en diners físics o en més accions. Totes les accions de les empreses tenen el mateix valor, són iguals i els seus beneficis també ho són. Per tant, quan comprem títols ens fem socis d’aquella companyia, tenim els mateixos drets, i cobrem els mateixos dividends, en la proporció que tinguem.

Trading o inversió a curt termini

Una altra manera d’invertir és a través del trading, que consisteix en comprar actius cotitzats i vendre’ls amb molta rapidesa en un mercat online regulat. Un trader és un especulador que es basa en probabilitats i que actua atenent a una sèrie de paràmetres puntuals, diferents als que utilitzen els inversors. A ells no els importa la qualitat de la companyia, ja que la seva compravenda s’executa en un curt o molt curt termini. En trading es busquen moviments concrets, alguna cosa que despunti en un moment determinat i que pugui generar beneficis. Es pot dir que el trader és allò oposat a l’inversor ja que tal i com hem comentat, en borsa és recomanable invertir a llarg termini. En els últims anys aquest tipus d’inversió s’ha fet molt popular malgrat els riscos que comporta. La seva pràctica, tot i que sembli complementària, és oposada a les inversions clàssiques que requereixen d’un estudi minuciós i molta paciència. 

Per invertir en borsa no necessitem molts diners, podem comprar accions d’una companyia, o diversificar la nostra cartera per si les coses no surten com esperem. Si no tenim els coneixements suficients podem contractar un broker, que pot ser una persona, una empresa o el nostre propi banc. Aquest tipus d’inversions són operacions a llarg termini per la qual cosa hem de ser pacients, en cas contrari podríem posar en perill el nostre capital.

Fotografia d'Agence Olloweb a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up