Habitatges per a joves: més sostenibles i amb espai per al teletreball | EDE
movi-image-vivienda-jovenes-sostenibles-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Habitatges per a joves: més sostenibles i amb espai per al teletreball

Tue Feb 09 15:43:34 CET 2021

Els joves espanyols continuen somiant amb adquirir un habitatge en propietat. El que busquen ara, però, és sostenible, més espaiós per al teletreball i eficient energèticament

Abandonar el «niu» és una cosa que als joves espanyols els costa més que als seus homòlegs europeus. L'edat mitjana d'emancipació a Europa és de 26 anys; mentre que a Espanya l'edat mitjana és de 29, segons les dades de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat). Però, quan per fi ho fan, què busquen els més joves? La veritat és que adquirir un habitatge és l'ideal per a molts, però no tots poden permetre-s’ho, almenys en la situació actual. Per aprofundir més en això, els experts de l'Institut de Valoracions han analitzat l'activitat d'aquest grup poblacional en l'àmbit immobiliari i han mostrat les tendències que estan marcant l’accés dels joves a l'habitatge en propietat avui dia.

Habitatges que s'adapten als nous hàbits 

Amb la COVID-19, moltes persones s'han adonat que les seves vides poden canviar d'un dia per l'altre i han començat a valorar certes comoditats de la llar que abans passaven desapercebudes. Tant és així que a Idealista afirmen que «els que ara volen viure en localitats més petites, a més d'un preu més reduït —els habitatges situats en pobles són de mitjana un 52 % més econòmics que els que estan en capitals de província—, busquen comoditats com ara terrassa, jardí, piscina, més lluminositat o més espai».

Així, ara l'interès dels joves es dirigeix a habitatges més espaiosos i adaptats a les seves necessitats. Referent a això, Francesc Julià, director de marca a Kave Home, comenta en el Podcast de Banc Sabadell que «abans de la COVID-19 la majoria de nosaltres vivíem d'esquena a la llar, sense dedicar gaire temps ni recursos a fer-la més confortable. Ens hem adonat que les nostres cases no estaven preparades per passar-hi tant de temps, pel confinament i pel teletreball. I ara hem canviat l'enfocament i hem entès que invertir en interiorisme és invertir en qualitat de vida».

 

En aquest sentit, els habitatges unifamiliars solen tenir totes les facilitats per satisfer aquestes demandes. De fet, en el tercer trimestre de l'any, la compravenda d'habitatges unifamiliars va ocupar un 20,43 % del total de les transaccions i va marcar el màxim de la sèrie històrica, segons el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles d'Espanya. Aquestes llars, més amplies, lluminoses i amb extres que rarament es troben als immobles residencials en bloc, es presenten com una bona inversió a llarg termini.

Pot interessar-te: La rendibilitat a la inversió immobiliària: què cal tenir en compte?


Interès pels habitatges sostenibles i eficients

Els últims mesos, coincidint amb el confinament, les prioritats a l'hora de buscar un habitatge han canviat i han cobrat més importància aspectes com viure en entorns amb més salut mediambiental. Tant és així que, entre el març i el maig, «va créixer l'interès per adquirir habitatges en pobles de menys de 5.000 habitants; interès que va concentrar el mes de novembre gairebé el 15 % de les recerques», comenten els experts del portal immobiliari. 

Tanmateix, aquest canvi de residència cap a zones rurals sembla més una característica puntual i circumstancial que un canvi permanent, apunta Federico Servetto, director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, ja que és molt difícil que es produeixi un èxode urbà cap a regions rurals, tot i que sí que és cert que en zones més allunyades del centre de les ciutats es poden trobar opcions més competitives amb les característiques esmentades anteriorment: habitatges més espaiosos, més oberts, amb terrasses, etc. Amb tot, «les urbs continuaran sent el pol d'atracció de talent, dels negocis i de la vida cultural i, per tant, el principal focus de demanda d'habitatges», assenyala Servetto.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre habitatge amb el guiatge dels millors experts.

Aquí és important assenyalar que els habitatges d'obra nova solen complir en major mesura aquests paràmetres. A més, les noves construccions tenen en compte altres qüestions des del punt de vista de l'eficiència energètica, cosa que el públic més jove cada vegada valora més. Així, aquest grup poblacional se sent més atret pels immobles nous que disposen, per exemple, de plaques solars o finestres de PVC o alumini que afavoreixen l'estalvi energètic, ja que això també suposa un cost econòmic més baix a finals de mes.

Pot interessar-te: Habitatge nou o de segona mà, què busquen els nous propietaris?


Condicions de finançament favorables per als joves

El finançament és una de les principals limitacions amb què es troben els joves a l'hora de comprar un habitatge, per l'alt import que suposa pagar-ne l'entrada. El més habitual és que es requereixi pagar al voltant del 20 % del valor de l'immoble a l'entrada, més les despeses de notaria, de registre, l’IVA, etc. La bona notícia és que s'estan estudiant alternatives que puguin facilitar l'accés a l'habitatge en propietat com, per exemple, la col·laboració publicoprivada.

Amb tot, la zona euro es troba amb l'euríbor en mínims històrics i encara que els tipus poden començar a pujar quan la situació econòmica millori, tot apunta que aquesta pujada serà lenta i progressiva.

En aquesta mateixa línia, a Idealista destaquen que «la caiguda de l'euríbor estableix els tipus d'interès en mínims històrics i podria avançar un 2021 amb hipoteques amb condicions molt favorables per als compradors». Per tant, aquest entorn de tipus baixos ofereix moltes possibilitats al comprador, entre elles la de contractar hipoteques a tipus fix, si bé és cert que, mentre els tipus d'interès no es disparin, els préstecs variables continuen sent més avantatjosos.

Calcula què és millor per a tu: hipoteca a tipus fix o a tipus variable?

 

Els ajuts de l'Estat, claus per als més joves

Amb l'objectiu d'avançar l'edat d'emancipació a Espanya, tant les administracions nacionals com les autonòmiques estan oferint ajuts als joves espanyols perquè puguin adquirir un habitatge propi. Un exemple és el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 desenvolupat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que ofereix un ajut directe als menors de 35 anys per adquirir habitatges en municipis de menys de 5.000 habitants i que recentment ha estat ampliat fins a finals del 2022. 

Tot i això, durant el 2020 les compravendes van caure de manera «abrupta», segons els experts d'Idealista. En primer lloc, això s'explica pel tancament dels mercats durant el confinament i, posteriorment, per l'ajornament de moltes de les operacions, que és molt possible que es realitzin el 2021. Durant aquest any, és probable que es produeixi un repunt en el nombre d'operacions de compravendes, i és d'esperar que s'assoleixin els nivells pre-COVID-19.

Fotografia de Vadim Kaipov a Unsplash
-Temes relacionats-
up