movi-image-gestoria-digital-autonomos-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Gestoria digital: per què s'ha convertit en imprescindible per a autònoms i pimes?

Tue Aug 10 14:16:17 CEST 2021

Ara que la pandèmia ha aguditzat la necessitat de modernitzar fins als negocis més petits, les gestories digitals ofereixen una poderosa eina per optimitzar la transformació digital

Realitzar sol·licituds d'ajuts, declarar l'impost sobre societats, donar de baixa un treballador en la Seguretat Social i d'alta un altre per substituir-lo... El dia a dia de les empreses està ple de tràmits necessaris, però feixucs i inesperats que poden requerir molt temps i dedicació. Per agilitzar tota aquesta burocràcia, molts autònoms i petites i mitjanes empreses (pimes) recorren a gestors els serveis dels quals abasten des de la tramitació de llicències de conduir fins a l'assessoria laboral. No obstant això, cada vegada són més els que aposten per una nova opció: la gestoria digital.

En els últims anys, han sorgit algunes gestories en què el tracte amb el client es fa a través de la pantalla d'un ordinador o d'un smartphone i els documents s'escanegen per ser emmagatzemats en el núvol en comptes d'en un arxivador. És una alternativa que pot espantar els negocis i autònoms menys digitalitzats, però els beneficis s'han posat en relleu, especialment, amb la pandèmia.

«Potser abans hi havia certs col·lectius d'autònoms i de pimes que podien ser reticents a digitalitzar el seu negoci per desconeixement o per falta de temps, però és cert que cada dia més aquesta reticència es va dissolent», afirma Xavier Capellades, director de l'app de gestió de negocis Nomo i que liderarà el webinar Avantatges de la gestoria digital per a autònoms i pimes organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

Aquesta empresa ha notat la popularització d'aquest tipus de serveis, ja que el nombre d'usuaris de pagament de la seva eina es va duplicar en el primer trimestre del 2021. «La COVID-19 ha suposat un revulsiu en aquest aspecte. La gran majoria d'autònoms i de pimes que no estaven digitalitzats s'han vist obligats a fer el canvi i han comprovat els avantatges de disposar de la seva documentació i dels seus impostos en el núvol».

«Amb la pandèmia tot això s'ha accelerat», afegeix Joan Riera, professor d'Innovació i Emprenedoria d'Esade. «Les reunions i les consultes es fan a través d'internet, es digitalitza el sistema de comptabilitat, es comparteixen arxius en el núvol... Fins i tot el gestor tradicional s'ha anat digitalitzant a través de nous softwares i tecnologies. Així que aquest mateix acaba traslladant aquesta digitalització al seu client perquè els avantatges són molt clars», afirma Riera.

Quins avantatges ofereix la gestoria digital?

El primer és l'optimització del temps. Comunicar-se i interactuar amb el gestor per internet ajuda a no haver de desplaçar-se i permet obtenir respostes més ràpidament. «Nosaltres volem que els autònoms i les pimes es dediquin al seu talent, que nosaltres ja ens encarreguem de la gestió», explica Capellades al Podcast de Banc Sabadell.

 

 

Mitjançant l'entorn digital «també s'aconsegueix estalviar temps a l'equip», afegeix Riera. «S'inclouen les despeses amb totes les factures que es van generant en carpetes compartides a les quals el gestor i l'equip hi accedeixen directament».

Un altre avantatge que destaca és que, si està tot automatitzat, és més fàcil reduir els possibles errors a l'hora de realitzar un tràmit. Un software sol ser capaç de detectar dades que falten o en les despeses a declarar d'una manera ràpida i eficient. Una equivocació en la declaració de l'impost sobre societats pot suposar un cost a l'empresa de milers d'euros i, tot i que es podria reclamar una indemnització si es prova que la responsabilitat la va tenir el gestor, aquest altre tràmit consumiria temps i diners.

«Jo afegiria a això la capacitat de control que té en ser digital, perquè permet fer una gestió no només més administrativa sinó també financera i tenir un control més rigorós», afirma Riera. Capellades explica que serveis com el que ofereix Nomo permet tenir un major domini i coneixement sobre totes les arestes del negoci i les seves finances, «perquè aquest temps tan valuós que fins ara es dedicava a la comptabilitat es pugui destinar a fer créixer el negoci».

Que la informació estigui al núvol significa que s’hi pot accedir en qualsevol moment i des de qualsevol lloc de manera segura, cosa que resulta molt útil en temps de teletreball. «És molt interessant que estigui accessible sempre, des de qualsevol dispositiu i a qualsevol hora. El director d'una pime pot accedir i consultar la comptabilitat en temps real», comenta el professor d'Esade.

De ser opcional a una bona inversió en pro de la digitalització

Tot i que apostar per una gestoria digital pot ser vist com una despesa innecessària, en realitat es tracta d'una inversió que ajuda a accelerar la digitalització, el que optimitza els costos i la gestió empresarial.

«Comptar amb un únic espai on tenir controlat tot el negoci, les finances i els impostos genera estalvi de temps, estalvi econòmic i estalvi de complexitat. Amb un únic proveïdor s'obté un millor servei, un millor preu i més eficiència que si es treballa amb diferents proveïdors que no estan connectats entre si», comenta el director de Nomo. A això se li suma l'assessorament i l'orientació que ofereixen les gestories digitals i que no es té si s'opta per només contractar un programa informàtic de gestió.

«Els principals desafiaments [d'autònoms i pimes] passen per tenir tota la comptabilitat i la fiscalitat controlades i correctes en l’àmbit administratiu i legal», afirma Capellades. «És molt fàcil cometre errors en la fiscalitat —impostos o despeses deduïbles— si no es té un coneixement fiscal o no se li pot dedicar prou temps. És recomanable externalitzar-la, no només per estar segurs que els impostos presentats són correctes, sinó pel temps que s'estalvia en la gestió de la comptabilitat».

La digitalització dels autònoms i les pimes s'ha convertit en una prioritat per al Govern, que a principis d'any va anunciar una inversió de gairebé 5.000 milions d'euros per impulsar-la a través de capacitació i eines digitals que van des d'una pàgina web fins a la creació de canals de venda per internet. Aquesta inversió, prevista en l’Agenda Espanya Digital 2025, inclou una partida de formació per reduir la bretxa digital en l'entorn laboral i una altra per digitalitzar les administracions públiques, de manera que en un futur pròxim tenir els documents i els registres digitalitzats (i saber manejar-se en un entorn administratiu digital) deixarà de ser una opció i es convertirà en una necessitat.

 

-Temes relacionats-
up