Movi-image-franquicias-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Franquícia, una emprenedoria d’èxit

17/10/2019

T’estàs plantejant fer el salt al món de les franquícies? Si és així, no perdis detall dels pros i contres d’aquest model de negoci i els primers passos per posar-ho en funcionament.

L’activitat emprenedora al nostre país està vivint una bona època en els últims anys. Segons el recent informe mundial elaborat per GEM 2018/19 (Global Entrepreneurship Monitor), l’emprenedoria continua en augment, - s’ha passat del 5,2% el 2016 al 6,4% actual -, i Espanya figura en el lloc 16 del rànquing com un dels països amb millor entorn per emprendre. Però, posar en funcionament un negoci des de zero no sempre és un camí fàcil degut a múltiples factors tals com finançament, gestions administratives, retorn d’inversió, etc. No obstant això, existeix una fórmula que suposa una bona alternativa: la franquícia. Així es recull en l’últim informe de l’Associació Espanyola de Franquiciadors (AEF) que indica que la franquícia segueix creixent a Espanya per cinquè any consecutiu i ho fa en la creació de xarxes, establiments, facturació i treball.

Una fórmula avantatjosa

Aquest model de negoci es basa en copiar l’experiència d’èxit d’un altre empresari, el franquiciador, amb l’objectiu de posar en funcionament una empresa de manera ràpida, eficaç i amb una rendibilitat garantida pel franquiciat. De fet, un i altre surten beneficiats d’aquest acord empresarial ja que, per una banda, el franquiciador obté una ràpida expansió territorial, un millor posicionament i consolidació de marca i redueix la inversió i els riscos, ja que aquests són assumits pel franquiciat. Per altra banda, aquest últim obté un model de negoci solvent amb una marca, experiència, assistència, formació i estudi de mercat que li permeten aplicar i gestionar aquest model a canvi d’un pagament d’una quota fixa o variable (cànons i regalies), amb totes les garanties i millor accessibilitat al finançament bancari.

La franquícia resulta especialment interessant per a aquells autònoms o societats independents que vulguin fer el salt empresarial d’una manera àgil, amb més garanties i una reducció del temps de retorn d’inversió, que s’estima “en una mitjana de 2 a 2 anys i mig per una cadena mitjana”, afirma Eduardo Abadía, director executiu de l’Associació Espanyola de Franquiciadors (AEF). Així, en línies generals, els avantatges es poden resumir en comoditat, atès que el model de negoci ja existeix i funciona; la reducció de riscos, ja que es troba protegit per una marca consolidada en el mercat, amb experiència, assistència i coneixement; I, per últim, permet al franquiciat llançar-se al mercat amb un avantatge competitiu i en igualtat de condicions davant dels seus competidors.

Movi-image-franquicias-2

 

No és or tot el que lluu

Si calgués assenyalar un “però” a aquest model de negoci seria una certa pèrdua de control i llibertat d’actuació per part del franquiciat. A més, malgrat que la fórmula sembla portar a l’èxit (gairebé) assegurat, - la majoria d’estudis corroboren que els franquiciats són els emprenedors amb menor taxa de fracàs - aquest model de negoci no sempre qualla. Les causes? Poden ser un mal estudi de la zona local on s’implanta el negoci o l’escassa rendibilitat ens els terminis previstos, entre altres. Per això, el portaveu d’AEF insisteix en que “el franquiciat es prengui el temps necessari per obrir el seu negoci”. Una altra causa que pot perjudicar el model seria un desacord entre les parts implicades per incompliment de contracte o les imposicions del franquiciador. Tot i així, l’ Observatori de Jurisprudència de Franquícies d’Espanya d’AEF assegura que des de 2012 a 2017 s’han resolt 242 sentències, la qual cosa representa un grau de litigis del 0,08%, és a dir, que la majoria dels casos s’han solucionat abans d’arribar als tribunals.

Primers passos per emprendre en franquícies

1. Investigació

Abans de fer el pas al model de franquícies, el primer que has de fer és realitzar un estudi sobre les empreses franquiciadores relacionades amb l’activitat que vulguis desenvolupar. Per això comptes amb múltiples canals de consulta, com AEF, el site del registre de franquiciadors del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, publicacions especialitzades i fires i/o congressos, com Expofranquicia i el Consell Mundial de Franquícies, que es celebren a l’abril a Madrid o el Saló Internacional de la Franquícia, que té lloc cada octubre a València.

2. Assessorament

Una vegada estudiat el mercat i el tipus de model de negoci en el qual vols emprendre, el següent pas és assessorar-te a través de consultores especialitzades, anar als propis franquiciadors, i “molt important, consultar a aquells franquiciats en actiu de la marca i de diferents ciutats”, asseguren des d’AEF. Això et donarà les claus per valorar les possibilitats reals d’èxit.

3. Prepara la teva candidatura

A l’hora de concertar l’entrevista amb el franquiciador, has d’anar-hi preparat/da, ja que de la mateixa manera que busques no córrer riscos, el franquiciador tampoc ho farà. En general, els franquiciadors busquen una persona amb capacitat de lideratge i que li asseguri èxit per al desenvolupament i expansió de la seva marca. Si a més té experiència com a autònom serà un plus a afegir a la teva candidatura. Un altre punt a favor és anar a la cita amb un estudi detallat de la zona i el local en la qual s’ubicarà el negoci, ja que una mateixa franquícia pot funcionar molt bé en una carrer i fracassar en un altre que estigui just al costat.

4. Contracte

La firma del contracte és l’últim pas per segellar el començament d’un model de negoci que et permetrà fer el salt a una activitat emprenedora amb garanties d’èxit. Però abans de formalitzar-ho, assessora’t bé per part d’advocats o consultors. “Nosaltres sempre recomanem als franquiciats que no firmin un contracte si els queda alguna escletxa de dubte” assegura Eduardo Abadía, director executiu d’AEF. En aquest sentit l’acord entre les parts ha de ser perfectament equilibrat i hauria de “poder guardar-se en un calaix fins que venci als 5 o 10 anys”, conclou el director d’AEF.

Com amb qualsevol altre tipus de negoci, el que és primordial és analitzar bé tots els aspectes relacionats amb el mercat, els agents que hi ha implicats i la situació del sector. D’aquesta manera, la franquícia pot ser una opció molt favorable per als teus interessos.

 

 

 

Fotografia de Xianjuan HU a Unsplash
-Temes relacionats-
up