matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Fins a quina edat puc demanar una hipoteca?
Carlos S. Ponz - Sat Jan 13 12:11:14 CET 2024
Compartir

L’edat és un factor molt important a l’hora de sol·licitar una hipoteca i, combinat amb altres elements, estableix el nivell de risc d’aquesta operació.

A Espanya no hi ha cap llei que estableixi quina és l’edat màxima per sol·licitar una hipoteca, sinó que cada banc fixa aquest límit d’acord amb la seva política de riscos. A l'hora de demanar un préstec hipotecari, l'edat és important, ja que influeix de manera directa en la capacitat d'endeutament, en el termini d'amortització, en la solvència econòmica del titular i en el risc d'impagament.

Tot i que no té caràcter obligatori, el Banc d'Espanya recomana que el termini d'amortització de la hipoteca no superi els 30 anys i que es faci el pagament de la darrera quota abans que el titular compleixi els 75 anys. És a dir, aconsella com a norma general que no se sol·liciti una hipoteca a 30 anys després d'assolir els 45 anys.

Quina és la millor edat per demanar una hipoteca?

En cada etapa de la vida, una persona té una sèrie de necessitats i compta amb una situació econòmica diferent. Aquestes diferències s'han de considerar a l'hora de demanar una hipoteca, ja que afecten la solvència financera del comprador, el grau d'estalvis i el període d'amortització, factors que analitza el banc per concedir un préstec hipotecari.

  • La solvència econòmica

La solvència econòmica del comprador és un dels principals aspectes que cal tenir en compte en contractar una hipoteca. En aquest punt, entra en joc la capacitat d'endeutament. Els experts recomanen no destinar més del 30 % dels ingressos mensuals al pagament de la hipoteca. Habitualment, com més gran és el comprador de l'habitatge, els ingressos econòmics derivats de la feina són més elevats, la qual cosa significa que té una capacitat d'endeutament més gran.

Però, a més, un altre aspecte que cal tenir present per analitzar la solvència econòmica és l'estabilitat laboral. Una persona sol comptar amb més estabilitat entre els 35 i els 45 anys, cosa que afavoreix la contractació d'una hipoteca.

  • El grau d'estalvi

Els bancs ofereixen finançament, com a màxim, per fins al 80 % del valor total de taxació de l'immoble. Per això, el futur propietari ha de tenir estalviat el 20 % restant, al costat de les despeses associades a la compra (notaria, taxació, impostos...), que suposen entre el 10 % i el 15 %. És habitual que, a mesura que una persona es fa més gran, el seu grau d'estalvi augmenti, cosa que permetrà reduir la quantia de la hipoteca que necessita contractar per adquirir l'habitatge que vol comprar.

  • El termini d'amortització

El període màxim recomanat per completar la devolució d’un préstec hipotecari és de 30 anys. Per tant, a més edat, baixa el nombre d'anys per satisfer un préstec hipotecari. Això vol dir que, encara que es concedeixi el finançament hipotecari a una persona, per exemple, de 50 anys, el termini d'amortització serà com a màxim de 25 anys. Això comporta que les quotes mensuals siguin més grans que en el cas d'un altre comprador més jove, que pot estendre el termini d'amortització fins al màxim recomanat de 30 anys. No obstant això, com que és habitual que a més edat es tinguin més estalvis, serà possible fer front a quotes més altes.

Per tant, els compradors més joves, tot i que acostumen a tenir una situació laboral menys estable i menys estalvis, tenen la possibilitat de contractar una hipoteca amb un termini d'amortització més llarg i quotes mensuals més reduïdes.

Per contra, a mesura que passa el temps, encara que la situació laboral se sol estabilitzar i el grau d'estalvis creix, el termini d'amortització de què disposa el comprador es redueix i, per tant, les quotes mensuals que cal pagar pel préstec són més grans.

En qualsevol cas, per comprendre tots els factors clau a l'hora de contractar una hipoteca, és fonamental comptar amb l'assessorament d'un expert com el de l'entitat bancària, que guia el futur propietari en tot aquest procés i resol qualsevol dubte que li pugui sorgir.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí.

Fotografía de Ivan Samkov en Pexels

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca