Estàs preparat per obrir un segon local? | EDE
Movi-image-segundo-local-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Estàs preparat per obrir un segon local?

18/10/2019

Obrir un negoci representa una gran responsabilitat. Depèn de diversos factors i cal tenir en compte molts condicionants. Perquè un negoci funcioni ha de tenir els comptes sanejats. A més a més, és recomanable reinvertir una part dels beneficis per continuar creixent. Però, si volem obrir un segon local, què hem de tenir en compte?

Un dels primers aspectes que cal valorar és si podem replicar el nostre negoci, és a dir, si en podem obrir un altre exactament igual al que tenim i que funciona. Necessitem la certesa que tenim prou demanda de productes perquè sigui rendible tirar endavant el projecte d’una expansió. Per això, és necessari estudiar què és el que aporta el nostre negoci i per què. Hem de saber quin és el nostre públic potencial, quines són les claus de l’èxit, quins productes venem més i on podem tenir uns clients semblants, que demanin les mateixes coses o semblants a les que nosaltres oferim.

Per començar: analitza el teu negoci

Abans de buscar local hem d’estudiar els comptes. Ens ho podem permetre? Tenim marge d’error? I si els inicis són complicats i tenim pèrdues, hi podem fer front? Si el benefici és constant i positiu ens podem embarcar en un altre projecte; si no, no. Cal buscar el moment idoni. A més a més, hem de mirar de no involucrar els dos negocis, perquè els mals resultats d’un poden repercutir en l’altre i arrossegar-lo a la fallida.

Un cop estudiat minuciosament el negoci, i tenint en compte quins són els nostres punts forts, hem de planificar com serà la nostra nova activitat i en quina situació deixem l’actual, si ens centrem en la nova obertura. Els principis sempre són durs i requeriran dedicar-hi molt de temps. Cal comptar amb professionals en qui confiem totalment, tant per al nou local com per al que ja està obert, perquè nosaltres no hi serem.

Com ho finançaràs?

Si després d’haver estudiat tot això continuem amb ganes d’embarcar-nos en l’ampliació de la nostra empresa, és el moment de pensar en el finançament. A priori, pot semblar que és el primer que cal valorar, però abans de buscar finançament és important tenir tots els aspectes clars. Hi ha diferents maneres de sufragar un segon negoci: si tenim capital suficient, el podem sufragar directament, però, si no, podem demanar un préstec al banc. Per fer-ho és necessari tenir uns comptes sanejats, ser solvents o respondre amb un bé davant d’un possible problema econòmic. També es pot buscar finançament extern, és a dir, un soci capitalista o un inversionista, persones que inverteixen en negocis aportant capital, però que no entren en la gestió directa de l’activitat ni estan presents en el dia a dia.

Estudia el mercat  

Movi-image-segundo-local-2

Un cop tenim els diners per començar el procés, hem de buscar el lloc idoni per posar en marxa el negoci. Hem de seleccionar un lloc i fer un estudi de mercat: el tipus de població, l’economia de la zona, les necessitats, els preus dels locals i, sobretot, la competència. També hem de valorar si el negoci pot funcionar sense nosaltres, ja que no ens podem duplicar i haurem d’estar només en un dels locals o en continu moviment d’un local a l’altre. Si la zona que escollim compleix els requeriments, aleshores ens podem plantejar obrir un segon local.

La localització és bàsica perquè un negoci funcioni. De vegades, els petits detalls marquen la diferència. Hem d’evitar una zona on hi hagi opcions semblants a les nostres. També hem d’estudiar les necessitats de cada lloc i què és el que fa falta. Quan trobem el lloc idoni arribarem al pas següent.

Un cop tinguem això clar, hem de fer números.

El pas següent: fer números

Cal organitzar el negoci des de zero, estudiar els costos estimats i la previsió de creixement. Hem d’escollir l’espai, segons l’extensió que ens faci falta i comparant preus. Alguns experts estimen que el preu del local no ha de superar el 20 % de les despeses, tant en lloguer com en hipoteca. A més a més, haurem de contractar nous empleats o traslladar-ne algun de l’altre establiment, que tingui experiència i en qui confiem, sobretot en la posada en marxa i l’arrencada de l’activitat. Això implica desemborsar més diners. Per als terminis cal comptar, entre moltes altres coses, amb els tràmits administratius com ara impostos i altres requeriments, que poden variar depenent de la localitat on estiguem. Per això, l’obertura es pot endarrerir.

Per tant, un segon local pot ser una gran oportunitat de negoci, si els números surten i ho tenim tot ben planificat. Tanmateix, una mala inversió pot ser letal per a la nostra economia, i fins i tot pot arribar a arrossegar els bons resultats del nostre primer negoci. Un bon estudi de mercat i un pla de finançament adequat a les necessitats de cada negoci poden ser la clau de l’èxit.  

 

 

 

Fotografia d'Anastasia Dulgiier a Unsplash
-Temes relacionats-
up