Estalviar als 40 anys | EDE
movi-image-ahorrar-40-años-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Estalviar als 40 anys

12/11/2019

Si tens estalvis escassos o nuls, no et preocupis: encara ets a temps d’estalviar

Has fet quaranta anys i et preocupen els estalvis? No saps si la teva capacitat d’estalvi és la correcta? Potser tens un matalàs d’estalvis al qual recórrer en cas de necessitat, però també és possible arribar a aquesta etapa amb estalvis escassos o nuls, a més d’un alt nivell d’endeutament (hipoteca, cotxe, estudis dels fills, etc.). Sigui quina sigui la teva salut financera, ets a temps d’estalviar.

L’estalvi continua sent una assignatura pendent al nostre país, però la bona notícia és que no és mai tard per aconseguir-ho i l’arribada de la revolució digital obre noves portes per aconseguir ingressos addicionals amb els quals reforçar els nostres fons.

L’important és l’actitud

Cal no donar-se per vençut. Encara que amb el nostre salari i nivell de despesa sembli impossible aconseguir un mínim d’estalvi, seguint unes pautes de forma responsable i obrint la ment a noves alternatives sí que és possible.

Hi ha dues formes bàsiques de generar estalvi: incorporant rutines noves a la nostra economia domèstica i aconseguint noves fonts d’ingressos passius.

Quin tipus d’hàbits podem incorporar al nostre dia a dia per estalviar?

Són moltes les mesures que podem prendre per modificar les nostres rutines diàries i aconseguir l’anhelat estalvi. T’expliquem les més efectives.

No sense un pressupost

S’ha d’establir un pressupost al principi de cada mes o setmana. Es tracta d’una eina clàssica amb la qual s’aconsegueixen resultats excel·lents. És possible que fins ara no l’hàgim utilitzat per la mandra que suposa posar-se a fer números; malgrat això, si el nombre de membres de la família ha augmentat, és el moment ideal per incorporar aquest hàbit tan productiu. La butxaca ens ho agrairà.

A més, tenim a la nostra disposició i de franc diferents apps amb les quals configurar el nostre pla d’ingressos i despeses familiars en només uns quants clics. Si fem la prova un mes, ens sorprendrem de la quantitat de diners que podem estalviar evitant les “despeses formiga” que acaben trencant-nos les previsions.

La regla dels 30 dies

Penses que necessites comprar algun producte o contractar un servei? Aquesta regla estableix que abans de fer el pas definitiu de compra, ens esperem 30 dies. Reflexiona sobre si realment ho necessites i si ho faràs servir de forma immediata.

Si passat aquest període has deixat de pensar-hi, potser és perquè no era tan necessari com creies al principi. Alguns autors, com Sergio Fernández, anomenen a aquesta tècnica posposar la recompensa.

En aquesta etapa de la nostra vida solem enfrontar-nos a projectes que requereixen un important desemborsament, com fer d’obres o reformes a casa o el canvi d’un cotxe per un altre que tingui més espai. Per això, és bona idea aplicar també en aquests casos la regla dels 30 dies.

Oci i estalvi

El temps d’oci és molt necessari en la vida de qualsevol família, però, en funció del nombre de membres, la despesa en aquestes activitats pot ser realment alta.

Un bon consell és informar-te de les propostes que el teu ajuntament organitza i que són gratuïtes. Per exemple, en moltes ciutats a Espanya el primer o últim dissabte de cada mes les visites a museus i altres institucions són de franc.

A més, si ets dels que gaudeix menjant fora de casa, fes un cop d’ull a aquests trucs.

Al supermercat, amb una llista

Per què són tan grossos els carros dels supermercats? Per què les ofertes són tan a prop de les caixes? Probablement més d’una vegada has anat al supermercat amb la idea de comprar el sopar i n’has sortit amb la compra de tota la setmana. El màrqueting persuasiu ho sap i per això ens tempta i ens fa caure en aquests paranys. Si no vols reincidir en aquest excés, és important entrar al supermercat amb una llista de compra ben definida i seguir-la al peu de la lletra.

 

movi-image-ahorrar-40-años-2


 

Una altra alternativa és plantejar-te passar una setmana sense anar al súper. Sovint al rebost hi tenim disponibles aliments que no utilitzem perquè no estan a la vista. Lamentablement, la majoria acaben caducant i anant a parar a les escombraries.

Targetes de fidelitat i cupons de descompte

Quan arribem als 40, és possible que ja tinguem definit el nostre estil de vida, de manera que disposar de targetes de fidelitat de les nostres botigues preferides, com ara establiments de roba, perruqueries i restaurants, ens suposarà un estalvi important a final d’any.

Quin millor premi de fidelitat ens pot oferir una marca que un quantiós descompte en la propera compra que hi fem? Això sí, és important tenir present la data de caducitat per bescanviar-los a temps.

Una altra bona mesura és retallar tots els cupons de descompte que s’inclouen als catàlegs de publicitat de certs establiments i fer-los servir quan materialitzem la compra.

Com generar nous ingressos?

Amb la maduresa, augmenta el nostre nivell de coneixements o especialització sobre un tema concret. Aquesta és la recompensa que obtenim per les nostres quatre dècades de vida: aprofitem-la!

Les noves tecnologies ens permeten monetitzar les nostres aficions i aconseguir ingressos extra amb què complementar els que ja tenim. Algunes opcions per aconseguir-ho són les següents:

Escriu un llibre electrònic o e-book

Utilitza les hores que inverteixes en la teva professió o afició per transmetre els teus coneixements als altres. Si t’agrada l’escriptura, pots bolcar els teus continguts en un llibre electrònic i publicar-lo mitjançant plataformes com Amazon KDP i Google Play. Cada mes rebràs un percentatge en el teu compte sobre el volum de vendes.

Plataformes d’afiliació

Amb el màrqueting d’afiliació, les empreses paguen per cada venda que surt de les nostres fonts. Es tracta de promocionar productes o serveis d’altres empreses a la nostra pàgina web o xarxes socials. La plataforma ens facilita un enllaç personalitzat per, d’aquesta manera, comptabilitzar les vendes que s’han fet gràcies als nostres perfils i posteriorment abonar-nos la comissió pactada.

Ven cursos online

Si tens vocació docent, una excel·lent alternativa és crear un curs online i vendre’l. Al principi, t’exigirà molta feina, però més endavant et produirà uns ingressos sense gaire esforç. Hi ha plataformes com Hotmart o Doméstika des de les quals pots oferir continguts online.

Tinguem l’edat que tinguem, són moltes les opcions per aconseguir canviar els nostres hàbits d’estalvi i aconseguir aquests ingressos extra. Només ens ho hem de proposar.

 

Fotografies de Branislav Belko i Ilja Freiberg a Unsplash
-Temes relacionats-
up