Espanya, quart país d’Europa amb més Inversió Estrangera Directa | EDE
movi-image-espana-inversion-extranjera-directa-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Espanya, quart país d’Europa amb més Inversió Estrangera Directa

Thu Jun 25 13:09:34 CEST 2020

Només un de cada deu enquestats espera que la crisi sanitària no produeixi algun canvi, com una disminució o endarreriment, en els plans de la Inversió Estrangera Directa

Espanya és el quart país europeu amb un nombre més gran de projectes d’Inversió Estrangera Directa (FDI, per les seves sigles en anglès), segons les dades d’EY. El nostre país compta amb un total de 486 projectes (un 7,6% del conjunt europeu), fet que suposa un augment del 55% respecte a l’any 2018. Segons l’estudi ‘Attractiveness Survey Europe’ de la consultora EY, França va ser la principal destinació de l’FDI a Europa durant el 2019, i va  atraure un total de 1.197 nous projectes, la qual cosa suposa un 18,8% del total. En segon lloc i, malgrat la incertesa del Brexit, s’hi va situar el Regne Unit, amb 1.109 i un 17,4% del total europeu. Alemanya, que va mantenir estable la seva inversió, es va posicionar en tercer lloc amb 971 i el 15,1%. 

A nivell europeu, l’FDI va augmentar un 0,9% el 2019 respecte a l’any anterior. En concret, es van anunciar un total de 6.412 projectes a Europa, i va ser la segona xifra més alta dels últims deu anys -només es va superar el 2017-. No obstant això, la COVID-19 ha interromput el procés normal d’aquests projectes: només un 65% s’està executant segons allò previst, tot i que es fa amb una capacitat i contractació menors. Per altra banda, el 25% ha patit endarreriments i el 10% s’ha cancel·lat.

La irrupció de la pandèmia i la nova situació generada pot produir un reajustament en la visió dels inversors sobre quins països o ciutats són les més idònies. El fet que es pugui produir una segona onada de la COVID-19 pot provocar que les empreses optin per aquells llocs que s’han vist menys colpejats per la pandèmia, com Alemanya, segons l’estudi d’EY. A més, a causa del gran impuls que ha agafat el teletreball, és possible que les empreses ja no considerin que sigui imprescindible ubicar les seves oficines en ciutats molt poblades. Per tant, la pregunta ara és com pot Europa seguir mantenint el seu atractiu per a l’FDI, ja que el 49% dels enquestats pensen que això està en risc en la nova etapa per a després del coronavirus.

Pot interessar-te: Així es dibuixa el nou escenari del comerç internacional en l’etapa post- Covid-19


Catalunya, Madrid i Andalusia, al capdavant

Per comunitats autònomes, Catalunya (161), Madrid (148) i Andalusia (52) van ser les que van registrar un nombre més alt d’iniciatives emparades per aquest tipus de projectes. A aquestes les van seguir la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Aragó, el País Basc i Galícia. Aquesta inversió directa va provenir principalment dels Estats Units i de França, amb 105 i 71 projectes, respectivament.

Per sectors, els projectes que més volum d’inversió van moure a Espanya van ser els serveis financers, amb un 82% més de creixement respecte a l’any 2018; els digitals, amb un 50% de pujada; els serveis empresarials, amb un increment del 41%; i el de transports i logística, amb un 35% de pujada. Per altra banda, els increments més rellevants van ser en la construcció, amb un 550% més, en informació, comunicació i mitjans, amb un 440% més i en alimentació, amb un 63% més. 

Factors que influiran en la ubicació dels pròxims plans

Aquestes quatre destinacions, com hem assenyalat, poden baixar en el rànquing de destinacions preferides a causa de la nova situació. No obstant això, de cara al futur, hi ha una sèrie de factors que influiran en la decisió que prenguin les empreses per tal que s’ubiquin en un determinat país:

El peso de los paquetes de estímulo nacionales y su impacto, según el 80% de los encuestados

  • El pes dels paquets d’estímul nacionals i el seu impacte, segons el 80% dels enquestats
  • El nivell d’adopció de la tecnologia per part dels consumidors, els ciutadans i les administracions, segons el 71%
  • Les habilitats de la força productiva, per al 62%
  • La força del mercat intern, per al 61%
  • L’enfocament polític del canvi climàtic, per al 60%

Pot interessar-te: La digitalització, la robòtica i la sostenibilitat, opcions d’inversió temàtica reforçades per la COVID-19

L’informe també apunta que Europa ha d’actuar amb decisió davant les noves tendències, i mantenir així el seu atractiu per a la inversió estrangera. En concret, els enquestats assenyalen tres aspectes clau que poden impulsar els seus plans després de la COVID-19:

  • L’acceleració de la tecnologia per reduir costos i per a l’accés dels clients
  • Estar més enfocats en el canvi climàtic i en la sostenibilitat a l’hora de prendre decisions d’inversió
  • Una reconfiguració de les cadenes de subministrament, amb una barreja entre reshoring, nearshoring i offshoring

De fet, el 82% dels enquestats esperen que l’aposta per la tecnologia s’acceleri en els pròxims tres anys com a resultat de la crisi de la COVID-19 i el 57% anticipa un enfocament renovat sobre la sostenibilitat i el canvi climàtic en aquest mateix període.

El 66% de les empreses esperen que la inversió estrangera disminueixi

En el moment en què es va realitzar l’enquesta d’EY a les 113 empreses, la COVID-19 ja havia impactat de ple a tot el món i ja s’entreveien les conseqüències que havia de tenir. Per això, quan els van preguntar pels efectes de la crisi sanitària a l’FDI, un 66% va afirmar que espera una disminució en els plans d’inversió. Per altra banda, un 23% dels enquestats es van posicionar per endarrerir els projectes fins a l’any 2021. Només un de cada deu no espera cap canvi. A més, cap empresa va optar per la resposta d’un augment de l’FDI el 2020.

Pot interessar-te: Com serà la recuperació econòmica?

Aquest impacte als nivells d’inversió va lligat a com i quan es recuperi l’economia mundial. El 73% de les empreses creuen que la pandèmia tindrà un impacte sever en aquest sentit. A més, l’estudi apunta que si la recuperació és en forma de V, la inversió estrangera es podria veure beneficiada notablement. Aquesta recuperació també depèn de la millora de les mateixes regions de les quals procedeix la inversió. Cal tenir en compte que a Europa el 52% d’aquesta inversió, entre el 2015 i el 2019, va procedir d’empreses de països europeus.

 

 

 

 
-Temes relacionats-
up