És millor llogar un habitatge moblat? | EDE
movi-image-elperiodico-alquilar-vivienda-amueblada-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

És millor llogar un habitatge moblat?

Thu Oct 10 13:07:10 CEST 2019

Quan s’està de pas o temporalment, un pis ja amb mobles evita despeses innecessàries i mudances voluminoses

A l’hora de llogar un habitatge, hi ha decisions prioritàries i d’altres que són complementàries. En primer lloc, hi ha qüestions com el preu que s’està disposat a pagar, la tipologia de pis que es necessita (grandària, nombre d’habitacions…) i la ubicació. Una vegada s’ha delimitat la cerca a partir d’aquests paràmetres, es poden plantejar altres qüestions que poden decantar la balança cap a un costat o un altre. Una és una pregunta que afecta tant la qüestió econòmica com el tema de comoditat i confort: és millor llogar un habitatge que estigui moblat o decorar-lo partint de zero?

Per respondre a aquesta pregunta, primer cal plantejar-se’n una altra: quines són les meves perspectives de vida en aquesta casa? Evidentment, si un està de pas, en una situació provisional a escala personal o professional o pensa que no estarà gaire més d’un any en aquest lloc, és millor un habitatge moblat, que eviti despeses innecessàries i mudances massa voluminoses. A més, avui dia el fet que un pis estigui moblat o no ho estigui no és un factor determinant en la renda, ja que hi influeixen aspectes molt més poderosos, com ara la zona on es troba, els metres quadrats i l’edat de l’habitatge (o el temps que ha passat des de l’última reforma).

Si, en canvi, el lloguer d’aquesta casa respon a un objectiu vital a llarg termini, és més recomanable decorar i moblar un mateix la casa. I més ara que el temps màxim del contracte de renda torna a ser de cinc anys, i no de tres. Sobretot per un motiu intangible bàsic: sentir-s’hi a gust. Això repercutirà en la qualitat de vida i fins i tot en l’humor, i farà molt més fàcil la convivència diària amb els altres membres de la família (i fins i tot si es viu sol). Òbviament, una cosa és el que un pot tenir al cap pel que fa a la decoració i una altra el que pot assumir econòmicament.

Per això, sempre cal ser realistes i ajustar la despesa a la situació financera pròpia, si bé actualment hi ha una àmplia varietat de botigues de mobles físiques i online, per a tot tipus de pressupostos. I és que a partir dels 2.000 euros ja es poden aconseguir els elements bàsics i amb el pas del temps anar afegint-ne d’altres. Així mateix, es poden combinar mobles nous amb d’altres de segona mà o personalitzats (hi ha una infinitat de tutorials a la xarxa), o sempre tenim la possibilitat de pagar a terminis, encara que en aquest cas es recomana estudiar bé les condicions.

 

movi-image-elperiodico-alquilar-vivienda-amueblada-2

 


 

Interiorisme emocional

En tot cas, decorar una casa al gust de cadascú, adaptada a la pròpia personalitat i aplicant tot un seguit de criteris pensats per aconseguir més benestar –físic i emocional–, val la pena, tal com remarca la interiorista barcelonina Marta Arco. “Encara que sigui a poc a poc, crec que és molt millor decorar i moblar tu mateix el pis, ja que així pots deixar la teva empremta, un reflex de la teva ànima, per aconseguir aquesta sensació que tots busquem en creuar la porta: sentir-se a casa”, explica Arco, que s’ha especialitzat en el concepte d’interiorisme emocional. És a dir, aquell que considera que qualsevol espai físic influeix sobre les emocions i és capaç de provocar tensió i incomoditat, o bé generar sensacions positives i relaxants.

Això últim és el que hauria de buscar qualsevol projecte d’interiorisme, per més petit que sigui. “El primer que s’ha de tenir en compte és l’espai disponible –i adaptar-s’hi–, la quantitat de llum natural, els gustos, les necessitats i la funcionalitat, que al final ha de prevaler sobre l’estètica”, resumeix Arco. En el cas dels pisos de lloguer, a més, es poden buscar tot un seguit d’alternatives que redueixin el preu o permetin reaprofitar els mobles en cas de trasllat: “És clar que si l’habitatge és de propietat es poden dur a terme intervencions més a llarg termini, com ara encarregar mobles a mida, però per al lloguer es poden utilitzar mobles més polivalents, optar per vinils en comptes de parquet o pintures especials per a ceràmica, per donar un nou aire al bany i a la cuina”.

Aprofitar l’espai

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que a les grans ciutats, i amb els preus a l’alça, els pisos per llogar tendeixen a ser cada vegada més petits per abaratir la renda, sorgits moltes vegades de divisions d’habitatges antics o de l’aprofitament d’espais que abans no estaven destinats a ser una llar (però que han estat habilitats per a això, complint totes les normatives). En aquest cas, pot ser que sí que convingui que ja estigui moblat, perquè és possible que es necessitin mobles que vagin més enllà de les mides o les funcionalitats estàndard per adaptar-se a l’espai disponible sense perdre comoditat.

Reformar el pis

Però abans de la pregunta de si llogar un pis moblat o no, en pot sorgir una altra: és bona idea escollir un pis que necessita una reforma? La part bona seria l’oportunitat si es fes una casa encara més a mida, però això ha de repercutir en una rebaixa en el preu que compensi l’inquilí. Per aquesta raó, si es dona un cas així, és aconsellable negociar.

D’altra banda, també hi ha molts propietaris que es fan aquesta pregunta a la inversa. Els experts asseguren que una rehabilitació adequada permet llogar l’habitatge en menys temps i incrementar el preu del lloguer fins en un 30 %. Tot depèn, això sí, de si la zona i el target dels inquilins es corresponen amb el preu que es vol demanar. Tanmateix, per descomptat, si es vol llogar un pis, ha de complir tots els requisits de seguretat, higiene i dignitat.

-Temes relacionats-
up