En pro de la conciliació empresarial | EDE
movi-image-claudia-riva-conciliacion-empresarial-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

En pro de la conciliació empresarial

Thu May 14 11:05:34 CEST 2020

La start-up Nannyfy s’ha reinventat, amb la crisi causada per la pandèmia, per donar resposta a la demanda de milers de famílies treballadores

Fa un any i mig naixia Nannyfy, una start-up que ajuda famílies amb nens a trobar un cuidador de confiança. Amb l’esclat de la crisi del coronavirus, tot feia preveure que la seva activitat quedaria pràcticament paralitzada, malgrat que la demanda creixia: les famílies necessitaven ajuda a casa seva més que mai.

Van tenir una resposta ràpida i decidida. Al cap de pocs dies, l’equip de Nannyfy va llançar un servei d’activitats online per a nens. Va ser la primera empresa d’aquest sector a fer el pas, al mateix temps que continuava prestant serveis a empreses. I els resultats no van trigar a arribar: només al març va facturar el mateix que en tot l’any 2019.

Pot interessar-te: Reinventar el teu negoci davant la pandèmia


El valor de reinventar-se

“Teníem dues opcions: quedar-nos de braços plegats o veure què podíem fer per continuar facturant i oferint els nostres serveis a les famílies”, explica Claudia de la Riva, fundadora i CEO de Nannyfy. “Vam entendre que amb les eines tecnològiques que teníem podíem trobar una solució. Que, a més, era necessària, perquè per a molta gent seria molt complicat teletreballar amb nens a casa”.

El dimecres previ al decret de l’estat d’alarma, quan es va comunicar que els centres educatius tancarien a la Comunitat de Madrid, De la Riva i la resta del seu equip es van reunir per estudiar els seus pròxims passos. “Vam veure que era qüestió de dies que no es pogués sortir de casa i que això ens repercutiria moltíssim. Ens destrossaria”, explica.

Van sospesar quines alternatives tenien i el divendres van tornar a fer un brainstorming amb tot l’equip, en el qual van tenir en compte tots els departaments, amb els quals es va alinear l’acció. Van definir un nou producte, el servei d’activitats online, i van treballar tot el cap de setmana per fer-lo realitat.

“El dilluns, quan va començar el confinament i tothom era a casa seva, els clients ja podien registrar-se i començar a fer activitats amb nosaltres”, explica la CEO. “No vam poder provar-ho abans ni fer tests d’assaig-error. Vam confiar que tenia sentit i donava resposta a una demanda de la societat, i que aniríem rebent feedback i millorant el producte a mesura que avancessin els dies”.

Una nova necessitat

El resultat és un servei que es diferencia de les plataformes d’e-learning habituals, perquè ha nascut per respondre a una nova necessitat: que els nens socialitzin, s’entretinguin i es diverteixin. La plataforma ofereix activitats com classes d’anglès, ioga, ball, màgia i contacontes, totes amb cangurs que han estat validades per l’equip.

“No intentem substituir l’escola, perquè aquesta necessitat està coberta i ho continuarà estant”, indica De la Riva. “Nannyfy és un lloc online d’entreteniment. En comptes de posar la televisió al teu fill, li ofereixes una activitat interactiva amb altres nens, en la qual podrà socialitzar mentre està en directe amb una nanny”.

Les últimes setmanes han professionalitzat la plataforma que van preparar al març i han creat una eina de videotrucada pròpia. “És molt interactiva: la nanny és a dalt i els nens a sota, i té opcions per fer jocs i una pissarra. Anem implementant eines en funció de les necessitats que anem identificant”, explica De la Riva.

“Tecnològicament tenim la sort de tenir-ho tot in-house, no hem externalitzat res, de manera que vam poder fer canvis ràpids. No depeníem d’altres”, afegeix.

També per a empreses

El fet de ser una start-up que ara mateix té només 16 treballadors va permetre a l’equip de Nannyfy tenir flexibilitat a l’hora d’adaptar en qüestió de dies el seu sistema de negoci. Però també van haver d’encarar dificultats. Per exemple, assumir una gran càrrega de treball de manera sobtada.

Pot interessar-te: Les ‘start-ups’ que s’adapten millor a la crisi actual

A més del servei online, Nannyfy ha continuat oferint servei de nannies a domicili les últimes setmanes. La demanda ha crescut, sobretot, entre els treballadors d’empreses de sectors essencials que no han aturat l’activitat.

“Un bon exemple és el d’Almirall, una empresa farmacèutica que fa unes quantes setmanes es va posar en contacte amb nosaltres per explicar-nos la seva situació: ‘Tenim una planta de producció amb prop de 70 empleats que necessitaran ajuda. Seríeu capaços d’ajudar-nos amb nannies de confiança perquè es puguin desplaçar i ajudar aquestes famílies?’”, explica Claudia de la Riva en el Podcast de Banc Sabadell.

Altres empreses que han ofert serveis de mainaderes als seus treballadors a través de Nannify són Zurich, Tinkle i Reckitt Benckiser. La resposta ha estat tan positiva que, tal com ja hem anunciat, la start-up va facturar el mateix al març que en tot l’any 2019. I la previsió només és de millora. “En línies generals, estem creixent entre un 25% i un 30% sobre cada mes, perquè hi ha moltíssima demanda”, resumeix la CEO.

Donant resposta a la conciliació

Des que el passat 12 de març es van tancar les escoles i centres educatius, nou milions i mig d’estudiants han de quedar-se a casa cada dia. D’aquests, més de vuit milions són menors d’edat. Una realitat que ha tornat a posar sobre la taula el debat de la conciliació.

Pot interessar-te: Escolta la història completa de la Claudia i Nannyfy en el Podcast de Banc Sabadell 

“Aquesta situació, sens dubte, canviarà el debat sobre la conciliació”, opina Claudia de la Riva. “Què ha passat arran del coronavirus? Que hem tingut una infinitat de peticions d’empreses que s’estan adonant que no tenien un pla de benefici social ni correcte, ni igualitari, ni havien pensat mai a oferir serveis de nanny al treballador. Tenien una estructura de beneficis socials suculenta, però també una bretxa molt gran pel que fa a conciliació”.

Tot sembla indicar que, després de la crisi, arribarà el moment de tornar a debatre sobre la conciliació. I es posarà sobre la taula la responsabilitat de les empreses per garantir el benestar dels seus treballadors. Mentrestant, Nannyfy continuarà oferint serveis a les famílies que han hagut de reinventar la seva convivència a causa de la crisi.

Fotografia de Charles Deluvio a Unsplash
-Temes relacionats-
up