Empresa familiar: errors que s'han d'evitar per tenir èxit | EDE
empresa familiar errores a evitar para tener éxito
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Empresa familiar: errors que s'han d'evitar per tenir èxit

Wed Jul 20 11:48:55 CEST 2022

Una empresa familiar, atès el component emocional, és més complicada de gestionar i registra un índex de mortalitat més alt que el de la resta de companyies.

Una empresa familiar és aquella creada, desenvolupada i administrada per les persones que conformen una o diverses famílies. En aquest tipus de companyies hi ha un component emocional que fa que la gestió sigui més complicada que a empreses d'altres característiques. Quins errors han d'evitar, les empreses familiars? I com poden unir l'eficàcia empresarial amb una bona relació familiar?

Les empreses familiars constitueixen una part molt important del teixit empresarial espanyol, el 89 % del total, i són un dels principals motors econòmics del país, generen el 67 % de l’ocupació i el 57 % del producte interior brut (PIB) del sector privat, segons dades de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF). Grans firmes nacionals com Mercadona, Inditex, El Corte Inglés, Ferrovial o Acciona són empreses familiars.

Entre els principals reptes a què s'enfronten les companyies familiars, tal com explica Ricard Agustín, fundador i director de Family Business Solutions, al webinar “Empresa familiar: errors que cal evitar per aconseguir eficàcia empresarial i harmonia familiar”, organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, “la gran diferència entre empreses familiars i no familiars és que a les primeres entren en joc tres factors: el sistema familiar, l'empresarial i la propietat, en què moltes vegades la lògica del cor passa per davant de la lògica de la raó. Un element que pesa més en la mortalitat empresarial que no pas els que es deriven de la gestió”.

Principals errors en una empresa familiar i com evitar-los

Entre els problemes més greus, fins i tot que poden portar al tancament, per a una empresa familiar hi destaca l'absència de normes. “Quan la primera generació funda l'entitat no calen gaires normes, però a mesura que augmenta la seva complexitat cal dotar-se d'un protocol familiar consensuat entre generacions que determini com seran les relacions de la família i de l'empresa. Cal parlar de jubilacions, de relleus, de professionalització, si els familiars polítics en poden formar part, si estem disposats a vendre si hi ha ofertes de compra… és un procés que dona molta tranquil·litat a la família empresària”, afirma Agustín.

Entre els problemes més greus, fins i tot que poden portar al tancament, per a una empresa familiar destaca l'absència de normes.

Un altre dels errors que se sol cometre en una empresa familiar és desatendre el relleu generacional, cosa que genera malentesos i conflictes. Un problema que s'ha agreujat actualment a causa de la longevitat. “Abans només compartien espai a l'empresa pares i fills i ara ens trobem amb avis, que gairebé estan a l'edat de jubilació, i fills que no han liderat mai convivint amb terceres generacions que arriben amb ganes de manar i, evidentment, si no es té planejat el relleu, la guerra està garantida”, explica aquest expert.

Pot interessar-te: Els reptes de les empreses familiars a Espanya

Manca de professionalització

Una altra qüestió greu i recurrent és creure que la família ho sap fer tot i no professionalitzar l'empresa a temps. “Conforme la companyia va creixent ja no és només un lloc on treballa la família, sinó on treballen moltes altres persones i que genera beneficis. Aleshores és quan cal contractar bons professionals, encara que siguin externs”, explica Agustín. I tan important com la professionalització de l'empresa és “comptar amb un òrgan de govern per mantenir la pau i saber abraçar els conflictes abordant-los amb tolerància perquè no acabin dinamitant tant la família com l'empresa. De la mateixa manera, cal que tots remin en la mateixa direcció o el vaixell pot acabar enfonsant-se. Això passa en empreses on hi ha persones que han rebut accions per herència i no tenen interès en la companyia, però suposen un llast per a aquesta, per la qual cosa és important tenir clar qui ha de continuar a bord i buscar solucions perquè només continuïn aquells que tenen realment interès”, afegeix aquest expert.

Agustín cita un darrer error, el de no actuar com a accionistes responsables, pensant en el bé comú i no en l'interès particular. "Encara que sigui l'accionista majoritari, cal ser transparent amb els altres accionistes, saber escoltar i tenir en compte el que pensen si volem que l'empresa familiar sigui longeva", conclou.

Davant d’aquest escenari, comptar amb l'assessorament d'un professional de confiança, com ara el gestor de l'entitat bancària, pot ajudar les companyies familiars a evitar aquest tipus d’errors i a millorar la seva gestió empresarial.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up