Els treballadors, el veritable motor de l’economia | EDE
movi-image-lainformacion-trabajadores-motor-economia-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Els treballadors, el veritable motor de l’economia

Thu Apr 30 11:19:31 CEST 2020

El teletreball, la conciliació i la seguretat laboral són els tres conceptes que estan marcant la vida dels empleats en temps de coronavirus

En aquesta situació excepcional, el món laboral ha patit durament les conseqüències de la crisi sanitària: segons l’última enquesta de població activa (EPA) que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa d’atur ha augmentat en el primer semestre d’enguany des del 13,8 % fins al 14,4 %. Això suposa una pujada en l’atur de 121.000 persones fins al març i una baixada en l’ocupació de 285.000 persones, les pitjors xifres registrades des del 2013.

ERTO

Aquestes xifres han quedat esmorteïdes pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que es consoliden com una opció establerta pel Govern per donar resposta a aquelles empreses que no poden fer front al cessament de la seva producció i que volen mantenir la seva plantilla per quan tot torni a la normalitat.

Tornant a les xifres de l’EPA, aquí no s’hi recullen els treballadors afectats per un ERTO, ja que, a l’efecte estadístic, no se’ls considera aturats. Tanmateix, cal no oblidar que fins a 3,9 milions d’espanyols s’han vist obligats a adaptar-se a aquesta nova situació, amb la reducció consegüent de jornada i salari.

Et pot interessar: Aquestes són les noves cinc modalitats laborals sorgides arran del coronavirus


El teletreball

Un altre dels grans canvis del mercat laboral està relacionat íntimament amb el confinament com a mesura per contenir l’expansió del virus i, a conseqüència d’això, molts empleats han adoptat el teletreball com a fórmula.

Això ha fet més evident una realitat complexa que situa Espanya com un dels països de la Unió Europea que menys han avançat en els últims anys en pro d’impulsar aquesta modalitat laboral. Les xifres parlen per si soles: segons dades de l’INE, en un context de normalitat, només un 7 % dels empleats tenien l’opció de recórrer al teletreball, enfront de la mitjana europea del 17 %.

Per tant, molts dels treballadors que s’han adaptat a aquesta manera de treballar ho han fet per primera vegada i sense una preparació telemàtica prèvia correcta.

Aquest desafiament s’ha instaurat com a norma general per a la plantilla de milers de companyies, que han canviat les reunions en persona per videotrucades. Una prova d’això és l’escalada d’aquest tipus d’aplicacions com ara Zoom, Microsoft Teams i Skype, que s’han situat ràpidament en els primers llocs de les aplicacions més descarregades de Google Play i Apple Store.

Conciliació

El tancament dels centres educatius també ha forçat un replantejament de la conciliació entre els progenitors i els fills dins dels seus habitatges. D’aquesta manera, pares i mares busquen rendir professionalment mentre entretenen els seus fills o els ajuden a fer els deures.

Aquest context provoca que cada vegada hi hagi més empreses que han fet el salt cap a nous entorns laborals que fomenten la conciliació. Un exemple seria flexibilitzar l’horari i passar a treballar per objectius (en comptes de fer-ho per nombre d’hores).

Et pot interessar: Teletreball i conciliació familiar


A l’entorn de treball

Menció a banda mereixen aquells treballadors el lloc actual dels quals no permet el teletreball malgrat l’estat d’alarma i, per tant, es continuen desplaçant als seus llocs de treball cada dia. Moltes vegades, el trasllat de casa a la feina es fa en transport públic, on també s’han pres mesures, com el repartiment de 10 milions de mascaretes al metro de Madrid.

Per a aquests empleats, la mascareta, els guants i el gel desinfectant s’han convertit en els seus nous aliats a la feina, que es combinen amb el distanciament social requerit d’entre 1 i 2 metres per evitar el contagi.

“El subministrament de tests, mascaretes, guants i gel i altres equips és fonamental per garantir la seguretat de treballadors i per posar en marxa l’activitat productiva”. Així recalca el vicepresident de la CEOE, Íñigo Fernández de Mesa, la importància de dotar les empreses de materials de protecció contra la COVID-19, sobretot les pimes, que representen el 95 % de la producció al nostre país.

Aquesta xifra és molt rellevant si es té en compte que, una vegada finalitzi l’estat d’alarma i es passi a la desescalada per tornar a la “nova normalitat”, només les companyies que puguin garantir les condicions de seguretat i higiene bàsiques a la seva plantilla continuaran operant durant la crisi sanitària.

Pautes per mantenir la motivació dels treballadors

En aquest context marcat pels ERTO, el teletreball, la difícil conciliació i el treball presencial amb les mesures de seguretat oportunes, els empleats poden veure afectats els seus nivells de motivació.

Per això mateix, és molt important establir certes mesures empresarials per, ara més que mai, valorar i aplaudir la feina de l’equip de treballadors:

  • Crea una rutina d’oficina: una de les grans claus per rendir al màxim durant la quarantena és establir una rutina diària. Aixecar-se del llit, esmorzar i vestir-se com si s’anés a la feina són tasques fonamentals per evitar la mandra i el procrastinament. Perquè els teus empleats no caiguin en la desídia, estableix un horari amb mètodes de seguiment diaris, que augmentaran la sensació de normalitat i el sentiment de grup.
    Ludificació: d’altra banda, fer de les tasques un joc en el qual cal anar complint petits objectius fins a arribar a la meta eliminarà la sensació de dia de la marmota i farà que la feina sigui estimulant.
    Adapta la producció a la nova realitat: moltes indústries estan canviant la seva producció per ajudar durant la crisi sanitària. Per exemple, Capitán Denim ha passat de fabricar texans a produir mascaretes. Aquest tipus de canvis no tan sols ajuden la societat, sinó que també fomenten la motivació dels empleats, ja que senten que estan fent una cosa realment útil en aquesta situació extraordinària. Si la solidaritat empresarial és real i sincera, s’ha demostrat que les marques que alineen els seus valors amb les necessitats del seu entorn surten reforçades i milloren la seva popularitat.
    Millora la comunicació interna: per evitar incrementar la incertesa i l’ansietat dels empleats, el millor és ser clar, directe i empàtic a l’hora de comunicar-se amb la plantilla. Ser transparent i donar resposta, encara que s’hagi de dir “no ho sé”, és millor que el silenci.
    Sempre en positiu: durant les videotrucades, en els correus i en la comunicació de notícies diàries, intenta ser sempre positiu i triar paraules que s’allunyin de la negativitat, sense eludir responsabilitats. El que menys necessiten els empleats és una baixada d’ànims, per la qual cosa cal cuidar cada detall per evitar que l’ambient es tensi en una situació tan delicada.
    Reconeix la feina: l’estat d’alarma dificulta la producció i la rendibilitat de l’empresa, per la qual cosa els treballadors necessiten saber que les seves fites ara són més necessàries que mai. Aplaudeix la seva feina diària i intenta, més que mai, fomentar els entorns de millora constructiva en els quals es reforci la seguretat i la confiança del treballador. A distància és molt més fàcil que una crítica es mal interpreti o es tregui de context i, per tant, se li doni una dimensió molt més gran.
    Aplica tècniques demostrades: el coaching és una tècnica ideal per aplicar en aquests dies complicats i millorar el rendiment de la plantilla. És recomanable acudir a un expert, que t’ajudarà a motivar els empleats, a donar un suport extra a la creativitat i a enderrocar barreres autoimposades. Oferir a la plantilla opcions de formació és una altra gran eina per motivar i, alhora, augmentar l’ocupabilitat.
 
-Temes relacionats-
up