Els projectes 5G i 6G, una oportunitat impulsada pel Fons Europeu Next Generation EU | EDE
movi-image-proyectos-5g-6g-fre-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Els projectes 5G i 6G, una oportunitat impulsada pel Fons Europeu Next Generation EU

Tue Aug 03 11:56:42 CEST 2021

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol compta amb 1.500 milions d'euros per implementar la 5G. El país es projecta com un hub d'atractiu internacional per a les telecomunicacions

El primer tram del Fons Europeu Next Generation EU arribarà a Espanya en qüestió de setmanes. El país està cridat a rebre durant els pròxims anys 69.500 milions d'euros en ajudes directes. 20 programes d'inversió i quatre eixos transversals conformen la columna vertebral del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), en què la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere són les grans palanques.

Pel que fa a la resta de països europeus, el pla espanyol destaca per la gran aposta que fa en inversions digitals. El país es compromet a destinar el 29 % de les ajudes a projectes relacionats amb l'impuls de la transformació tecnològica de les administracions, de les empreses i de la societat. Amb aquest objectiu, el PRTR inclou un pla d'implementació de la xarxa 5G, que compta amb una dotació de 1.500 milions d'euros.

El PRTR inclou un pla d'implementació de la 5G dotat amb 1.500 milions d'euros

El component 15 del Pla Connectivitat Digital, impuls de la Ciberseguretat i desplegament de la 5G estableix com a objectius liderar el desplegament tecnològic de la 5G i impulsar el desenvolupament de la 6G a Europa tant en l’àmbit d'infraestructures com de digitalització empresarial mitjançant l'aposta per l’R+D+I per millorar la resiliència i la competitivitat del país. S'espera que la seva consolidació reconfiguri els models productius de bona part del globus.

Segons un estudi d'IHS Markit13, la 5G farà possible una velocitat d'Internet i una connectivitat intel·ligent que el 2035 generarà aproximadament 3,6 bilions de dòlars en ingressos i generarà més de 22 milions de llocs de treball al món. "La tecnologia 5G suposarà un salt qualitatiu en la millora de la productivitat i en la transformació dels models de negoci en el futur. La seva capacitat és tal que totes les empreses haurien de comptar amb un pla, a cinc anys vista, per analitzar el seu desenvolupament i veure com aprofitar les noves oportunitats de negoci", afirma Vanesa González Prieto, sòcia responsable de Telecomunicacions de PwC. Un estudi recent de la consultora estima que aquesta tecnologia aportarà 1,08 bilions d'euros al producte interior brut (PIB) mundial pel 2030.

Pot interessar-te: Construir el futur de l'empresa amb la 5G i wifi 6

Fa uns mesos, el Govern espanyol ja va aprovar l'Estratègia d'Impuls a la Tecnologia 5G amb l'ambició de "possibilitar l'establiment d'una base industrial assentada a Espanya energèticament eficient i vinculada a la 5G i al futur 6G".

Són molts els sectors de l'economia que es podran beneficiar d'aquesta tecnologia, com ara l'agrari, el de la salut, el de la construcció i el de les manufactures. Tal com explica Cristina Gallego, doctora en Organització d'Empreses i professora a l’EAE Business School, al Podcast de Banc de Sabadell, es tracta de "sectors diferents amb necessitats específiques però que comparteixen reptes i afany de superació i per als quals la 5G significarà un gran avanç". 

 

Espanya compta, a més, amb importants atractius per consolidar-se com a hub de connectivitat internacional per la seva ubicació geogràfica projectada, segons La Moncloa, com "una privilegiada porta digital d'Europa", i per la seva potent xarxa de telecomunicacions internacionals. A més, és un dels països que compta amb una xarxa de fibra òptica amb més abast i qualitat.

Què són les MDI i com accedir-hi

La càrrega burocràtica, la definició i l'execució dels projectes o la coordinació entre administracions públiques són alguns dels reptes per a l’absorció del Fons Europeu Next Generation EU. Per aplanar el camí, el Govern ha llançat 24 manifestacions d'interès (MDI), entre les quals es troben específiques sobre la matèria com ara la de desenvolupament d'ecosistemes d’R+D+I en 5G avançat i 6G.

Aquestes convocatòries estan cridades a demanar informació específica i tècnica que permeti facilitar la definició dels sectors i les àrees d'interès per a la inversió. Amb elles, l'Executiu busca identificar els projectes més solvents i els que millor s'adeqüin a les metes fixades en el PRTR. L'objectiu és, per tant, realitzar una radiografia dels plans presentats per les empreses per rebre les subvencions analitzant els seus objectius, el seu potencial impacte, les seves aliances amb altres firmes o les seves necessitats financeres.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons Europeu Next Generation EU

Fotografia de Pixabay y Marlene Leppänen a Pexels
-Temes relacionats-
up