Els productes per a la COVID-19 i la venda online impulsen el creixement | EDE
movi-image-productos-covid-venta-oline-farmacias-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Els productes per a la COVID-19 i la venda online impulsen el creixement

Mon Jun 14 11:34:22 CEST 2021

La venda de mascaretes, gels hidroalcohòlics, guants i termòmetres, entre d'altres, va augmentar en un 1.250 % el 2020, el creixement més gran registrat en una família de productes de venda en farmàcies, segons Alliance Healthcare

El 2020 ha estat un any de desafiaments, sobretot en l'àmbit de la salut. Des que va irrompre la pandèmia de la COVID-19, les més de 22.100 farmàcies que hi ha a Espanya han hagut d'adaptar-se als canvis de consum i comportament, com l'ús obligatori de mascaretes i la utilització recomanable de gels hidroalcohòlics o guants. De la mateixa manera, han hagut d'assumir que altres medicaments i productes no hagin estat tan demandats a conseqüència de la crisi sanitària.

Aquest context té el seu reflex en les dades. El mercat farmacèutic va tancar l'any 2020 amb uns ingressos de 20.531,5 milions d'euros, fet que suposa un 0,2 % més respecte del 2019. No obstant això, si a aquesta recaptació s'afegeixen els productes relacionats amb la COVID-19, la facturació s'incrementa fins als 21.384,5 milions d'euros, és a dir, un creixement anual del 4,4 %, segons l'Informe de Evolución del Mercado de la Farmacia Española, elaborat per IQVIA.

Aquest mateix resultat es veu reflectit pel que fa a les vendes per unitats. La diferència és fins i tot més notable. Les farmàcies van tancar l'any amb 1.722,4 milions, una xifra un 2,1 % inferior a la que es va registrar el 2019. Si incloem en el recompte les vendes de productes per al coronavirus, la xifra puja fins als 1.962,2 milions, és a dir, un increment de l’11,6 % respecte del mateix període de l'any anterior. En la mateixa línia se situa l'informe 'Pharmalive' elaborat per Alliance Healthcare, que assenyala que, en termes absoluts, les unitats de producte venudes el 2020 van créixer un 10,2 % respecte del 2019.

Pot interessar-te:  Les farmàcies, un segment a l'alça després de la crisi sanitària

Per comunitats autònomes, Castella-la Manxa se situa en primer lloc pel que fa a facturació, amb un 2,9 % del total, excloent les vendes de productes per a la COVID-19. La segueixen Castella i Lleó, amb un 2,2 %, i Galícia, amb un 1,6 %. De forma general, nou de les 17 regions han tingut un creixement superior a la mitjana nacional. Per l’altra banda, hi ha altres vuit regions que mostren un decreixement de la facturació. Balears és la que presenta dades més negatives, amb un -2,3 %, seguida de Navarra i de la Comunitat de Madrid, amb un -1,3 % en tots dos casos.

Increment del 1.250 % en les vendes de productes per a la COVID-19

Com era d'esperar, la majoria de les vendes en les farmàcies van ser de productes destinats a prevenir la COVID-19, com ara mascaretes, guants, gels hidroalcohòlics i termòmetres. Aquests productes van experimentar un creixement del 1.259 % respecte de l'any anterior, un augment sense precedents, ja que mai s’havia donat amb tal magnitud en cap altra família de productes de venda en farmàcies, segons Alliance Healthcare.

Els productes COVID-19 van experimentar un augment que mai s'havia donat amb tal magnitud en cap altra família de productes de venda en farmàcies

A més d’en aquests productes, la pandèmia ha provocat canvis en la demanda en general. Per exemple, el context ha generat una preocupació més gran de la població per reforçar el seu sistema immunitari, cosa que s'ha reflectit en un creixement de la demanda de vitamines i suplements del 7,1 % el 2020 en relació amb l'any anterior, segons el mateix estudi. La situació generada per la crisi sanitària ha impactat també en el benestar emocional de la població. L'estrès pel teletreball i els problemes de conciliació amb la vida familiar o la por al contagi han disparat les vendes de psicolèptics, que són fàrmacs amb propietats depressores de l’activitat mental, en un 4,5 %.

Per la seva banda, entre aquells productes que han disminuït més hi ha els que estan relacionats amb la grip i els refredats, que han caigut un 19,2 %, i els dedicats a la cura personal, com els dermocosmètics, els tractaments capil·lars o les cremes solars, amb una disminució del 12,8 %.

Pot interessar-te: Sostenibilitat i salut: així és el consumidor post-COVID-19

Es tracta, a més, d'una preocupació que continua latent, ja que l'activitat comercial dels establiments relacionats amb la salut és de les poques que ha crescut durant els primers mesos de 2021. Segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar la recuperació econòmica, els comerços de salut van registrar una activitat un 73 % superior el març d'aquest any en comparació amb el mateix mes de 2020, quan es va declarar l'estat d'alarma.

La pandèmia dispara la venda online de productes farmacèutics

A causa de les limitacions a la mobilitat per frenar els contagis de coronavirus, els consumidors van optar per adquirir productes sanitaris a través de la xarxa. D'aquesta manera, l’e-commerce de medicaments va créixer un 69,2 % durant el tercer trimestre del 2020 respecte del mateix període de l'any anterior. Així, al tancament de setembre es van assolir un total de 96,9 milions d'euros en vendes, davant els 57,1 milions d'euros de 2019, segons les dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Així mateix, el nombre de transaccions online del negoci farmacèutic va augmentar un 77 % en el mateix període. En aquest sentit, es van superar els 1,6 milions de vendes, enfront dels 936,5 milions de l'any anterior. A més, resulta interessant l'increment en el negoci digital de farmàcia des d'Espanya cap a l'estranger. És a dir, les vendes en plataformes espanyoles amb destinació a altres països van augmentar en un 38,8 %, fins als 9,6 milions d'euros.

 

Fotografia d'Anna Shvets a Pexels
-Temes relacionats-
up