Els perills de procrastinar i com evitar-los | EDE
movi-image-20minutos-peligros-procrastinar-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Els perills de procrastinar i com evitar-los

Tue Oct 22 16:22:05 CEST 2019

Posposar tasques de manera continuada s’ha convertit en un seriós problema per a la productivitat dels treballadors. Per combatre-ho, el millor és seguir una sèrie de trucs i ajudar-nos amb 'apps' específiques

Deixar per a demà el que podries fer avui: així es podria resumir el significat de procrastinar, el verb que s’ha convertit en l’enemic del rendiment i de la productivitat en les empreses.

Procrastinació ve del llatí procrastinare, postergar fins demà; i el verb grec akrasia, és a  dir, fer alguna cosa en contra del nostre benefici. Entre aquesta barreja de retard de les tasques importants i autosabotatge es troba la procrastinació, una acció que té conseqüències en el nostre rendiment laboral i a nivell emocional. Per sort, hi ha moltes eines que ens poden ajudar a evitar aquest comportament i gràcies a certes aplicacions per a smartphones, lluitar contra la procrastinació és cada vegada més fàcil.

El procrastinador es caracteritza per ajornar de manera conscient una tasca, sabent que és una mala idea perquè tindrà un efecte negatiu en el futur i, tot i així, continua postergant-lo.

Aquest comportament neix com a bloqueig davant d’una sèrie d’emocions que ens desperten determinades responsabilitats (inseguretat, frustració, ansietat, avorriment, etc.). En realitat, actuem així perquè creiem que demà serà un millor moment per realitzar allò que no ens ve de gust en aquell moment.

El procrastinador sempre passa per tres etapes: l’activitat encarregada genera incomoditat i ansietat; s’intenta cobrir aquell temps que hauríem de dedicar a la realització de la tasca amb una altra activitat no prioritària (com mirar el mòbil); i, per últim, una veu interior intenta justificar aquest comportament amb excuses.

Claus per combatre la procrastinació

  • Marcar-se dates d’entrega a curt termini. Això ens motivarà a continuar amb la feina, que dividirem en petites tasques, i reduirà la sensació d’aclaparament.  
    Alterna tasques. Moltes vegades procrastinem per avorriment, per la qual cosa si combinem diverses activitats no tindrem la sensació d’estar realitzant una cosa avorrida. 
    L’energia com a guia. En comptes de realitzar les tasques per ordre d’entrega, per què no organitzar-les depenent de l’energia que tinguem al llarg de la jornada? Si treballem millor només començar el dia, podem aprofitar per treure’ns de sobre el més prioritari, i a l’inrevés. 
    El mòbil, allunyat. A més d’evitar les petites distraccions, cal fixar-se en l’smartphone, que haurem de guardar en un calaix o situar-lo en un punt on ens suposi un esforç consultar-lo. Tot i que si comptem amb algunes aplicacions aliades com les que es detallen una mica més avall, el mòbil es converteix en una eina més per lluitar contra la procrastinació. 
    Regla de dos minuts. D’acord amb el llibre Getting Things Done, de David Allen (Penguin Books, 2001), aquest sistema de gestió és molt eficaç. Es basa en pensar que, si desenvolupar la tasca requereix menys temps que planificar-la, el millor és fer-la per tancar-la i ser més productius.

 

 

movi-image-20minutos-peligros-procrastinar-2

 

 

Aplicacions per ser més productius

Sí, evitar el mòbil és fonamental, però no si comptem amb aquestes aplicacions.

  • Forest (gratuïta, disponible a Google Play i Apple Store): Aquesta app persegueix una bonica iniciativa, ja que per cada tasca que fem, es planta un arbre. La gamificació és la clau d’aquesta eina: s’inicia un comptador amb el temps que pensem destinar a una activitat i durant el qual el mòbil es bloqueja per deixar créixer la planta; si abandonem la tasca, l’arbre morirà i haurem deixat un tronc ressec. 
  • Todoist (gratuïta, disponible a Google Play i Apple Store): Tenir totes les tasques organitzades al mòbil ara és més senzill que mai. Amb aquesta app podrem aplicar colors, etiquetes, ordre de prioritats i fins i tot dividir les activitats a llarg i curt termini. A més, es pot afegir contingut multimèdia, comentaris i convidar a altres usuaris.
  • Google Calendar (gratuïta, disponible a Google Play): Si treballem amb Gmail, Google Calendar és perfecta per combinar els correus i dividir les tasques al llarg de la setmana, el mes i l’any. Les categories i els colors classifiquen de manera visual i clara. 
  • Headspace (gratuïta, disponible a Google Play i Apple Store):  Desconnectar-se… mirant el mòbil. Sí, Headspace ofereix exercicis de meditació perquè la ment respiri i s’oblidi de l’estrès de certes tasques. Permet enviar reminders depenent de la nostra agenda. 
  • Focus Lock (gratuïta, disponible a Google Play): Utilitzar el mòbil per treballar és molt comú, però consultar el correu alternant-lo amb el Candy Crush, és un problema. Per això, Focuslock bloqueja determinades apps durant un temps sense afectar al funcionament normal de l’smartphone.
 

 

-Temes relacionats-
up