Els consorcis, una eina eficaç per accedir al Fons de Recuperació Europeu | EDE
movi-image-consorcios-herramientas-fre-1
Envia'ns suggerències
Inversions
4 min del teu temps

Els consorcis, una eina eficaç per accedir al Fons de Recuperació Europeu

Wed Aug 11 13:01:06 CEST 2021

Una de les alternatives perquè moltes empreses puguin optar al Fons de Recuperació Europeu és la de participar en consorcis, que tenen importants avantatges, però també exigeixen un important nivell de compromís i de coordinació

La recessió econòmica sorgida a conseqüència de la pandèmia global del coronavirus pot suposar una oportunitat històrica per aconseguir una major integració del teixit empresarial de la Unió Europea (UE). Des que el juliol de 2020 es va acordar la creació del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, s'han originat unes elevades expectatives en calibrar de quina manera es distribuiran les ajudes.

Dos són els grans objectius estructurats al voltant d'aquest fons: el suport a la digitalització del major nombre possible d'indústries (un 30 % dels diners estarà centrat en aquesta partida) i l'acceleració de la transició ecològica (que ocuparà el 40 % de les inversions).

Espanya espera rebre uns 70.000 milions d'euros en subvencions comunitàries, i podria rebre fins a 70.000 milions d'euros addicionals en préstecs fins a l'any 2026. El gruix del paquet, gairebé 23.000 milions d'euros, segons ha anunciat el Govern en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) remès a Brussel·les, es destinarà a la modernització i a la digitalització de les indústries, encara que altres eixos seran també molt rellevants, com ara l'educació i la formació, les energies renovables, la sanitat, les telecomunicacions, l’agricultura, la mobilitat ferroviària i la R+D+i.

Com es distribuiran els fons a Espanya

Dins el PRTR es descriu el conjunt d’inversions i reformes compromeses per Espanya fins a l'any 2023, intentant estructurar els diferents rols que ocuparan l'Administració, les comunitats autònomes i el poder local per fer arribar amb èxit els ajuts als destinataris finals.

Al llarg de les últimes setmanes, diferents ministeris han publicat un nombre rellevant de Manifestacions d'Interès per calibrar l'interès de les empreses a participar en futures convocatòries, tot i que, en una fase posterior, seran en moltes ocasions les comunitats autònomes les que redactaran i executaran aquestes convocatòries. Finalment, els ministeris seran els encarregats de reportar els resultats aconseguits, que seran decisius per sol·licitar els corresponents i successius reemborsaments a la Comissió Europea.

Pot interessar-te: Quins són els vectors del Fons de Recuperació Europeu que més interès desperten en les empreses?

 

Les empreses poden inscriure’s en un registre de PERTE, que atorga l'opció de ser beneficiari de subvencions

En tot aquest procés exerciran un paper fonamental els projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE), que es defineixen com a projectes de caràcter estratègic amb gran capacitat d'arrossegament per al creixement econòmic, l'ocupació i la competitivitat de l'economia espanyola, amb un alt component de col·laboració publicoprivada i transversals a les diferents administracions.
 

El paper clau dels consorcis

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) va celebrar recentment un webinar amb el títol Avanç dels Next Generation: última hora i aspectes clau per gestar i gestionar consorcis d'empreses. Una de les parts nuclears de la sessió es va centrar en els aspectes pràctics que les empreses han de tenir en compte per crear i gestionar consorcis empresarials.

Un consorci consisteix en la unió de diverses entitats que s'alien en una estratègia conjunta, ja que compten amb objectius comuns al voltant d'un mateix projecte, encara que mantenint completament la seva independència (diferenciant-se en aquest punt d'una fusió). Implica sempre la creació d'una nova organització jurídica sota la base d'obtenir un major benefici econòmic i empresarial per al conjunt i, generalment, una major competitivitat sobre el projecte en qüestió.

A escala europea, els consorcis han estat una fórmula habitual per a l'exercici de projectes de gestió directa que compten amb cofinançament de la UE. Entre les obligacions de les entitats que estableixen un consorci estan les d'executar íntegrament el projecte per al qual es desenvolupa, garantir que no hi haurà problemes durant la fase d'execució, informar les autoritats amb relació a qualsevol canvi que pugui afectar la seva realització en temps i en forma, i estar ratificat per escrit entre els seus integrants mitjançant un contracte privat i específic.

Pot interessar-te: Les empreses es mobilitzen per accedir al Fons de Recuperació Europeu: més de 750 sol·licituds

Tal com va assenyalar durant el webinar Nerea Anacabe, Expert Innovation Hub NGEU en FI Group, el consorci «serà una eina molt eficaç» per a l'èxit del Fons de Recuperació Europeu, tot i que «les empreses han d'entendre que han de ser àgils, generoses i comunicar bé les coses, tan internament com externament». També va afirmar que «mai és fàcil saber quan promoure un consorci, si bé cal tenir present que formar part d'un d'ells implica estar sempre oberts i ser sincers», i va voler aclarir que «l'única fórmula per a la seva gestió amb èxit és el binomi líder-idea, de manera que s'estructurin adequadament des del principi el seu repartiment de rols».

El consorci és una fórmula habitual en projectes relacionats amb la UE, tot i que impliquen una sèrie de responsabilitats per a les empreses participants

Per la seva banda, Gerard Brinquis, Technical Office Leader & Head of Next Generation Europe de FI Group, va voler reiterar que, tot i que es tracta d'una decisió personal dels directius de cada companyia, optar a qualsevol ajut del Fons de Recuperació Europeu implica «preparar-se, estar ben informat sobre cada nova convocatòria i fer una alineació entre el pla estratègic de l'empresa amb el pla de recuperació per ser com més àgils millor en el cas que interessi participar en alguna».

Tots dos experts van reiterar que un consorci, en gaudir de personalitat jurídica pròpia, té el benefici per a les empreses que participen que no es potencia l'interès particular d'una sobre la resta, mentre, en paral·lel, s'estimulen les activitats d'intercanvi de coneixement i de la tecnologia, el que, a la llarga, pot suposar per a moltes d'elles millorar la seva pròpia gestió interna. A més, des del punt de vista de l'estalvi de cost, suposa un important avantatge, tenint en compte que tots els serveis i les despeses es comparteixen.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

 

Fotografia de Sean Robertson a Unsplash
-Temes relacionats-
up