Els beneficis fiscals derivats de la cura dels fills | EDE
movi-image-beneficios-fiscales-hijos-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Els beneficis fiscals derivats de la cura dels fills

Thu Oct 08 10:03:29 CEST 2020

Les dues primeres setmanes de març, els centres educatius públics i privats de tot Espanya van tancar les portes. Milions d’alumnes, des dels estudiants universitaris fins als que anaven a llars d’infants, van perdre mesos de classes presencials i es van veure obligats a quedar-se a casa. En la majoria dels casos, els seus pares i mares també van quedar-se a casa. Davant d’aquesta situació, molts treballadors es van veure obligats a demanar una reducció total o parcial de jornada o fins i tot una excedència. Així mateix, molts altres van haver d’optar per la contractació d’una tercera persona que tingués cura dels fills a casa. Però el que molts no saben és que les despeses derivades de la cura dels fills tenen certs beneficis fiscals.  

Amb l’objectiu d’«afavorir la conciliació laboral i familiar» en aquest entorn creat a la força per la COVID-19, moltes comunitats autònomes han dut a terme algunes modificacions en la desgravació per la cura de fills. És el cas de la Regió de Múrcia, per exemple, on s’han establert deduccions de fins a 400 euros l’any per la cura de menors de dotze anys. A més, aquesta regió ja disposava d’una deducció per despeses de llars d’infants, llibres i material escolar. 

Una cosa similar passa a Extremadura, on el mes de maig passat es va aprovar un decret-llei que permet a les famílies amb menors de catorze anys deduir-se un 10 % de les quantitats satisfetes per la cura de menors fins a un màxim de 400 euros. Aquestes deduccions inclouen diversos supòsits, des de la necessitat de contractar algú a casa, fins a dur els menors a activitats externes (ludoteques, campaments, etc.). Per a això, cal que la renda del beneficiari (que és la base imposable total menys el mínim personal i el familiar) no excedeixi els 28.000 euros si es tributa de manera individual o els 45.000 euros si es fa de manera conjunta, cosa que s’ha de justificar degudament. En l’última campanya de la declaració de la renda, aquesta comunitat autònoma ja disposava d’una deducció per despeses de llars d’infants per a fills menors de quatre anys i per la compra de material escolar. 

Així mateix, la Comunitat Foral de Navarra també ha introduït una novetat en la llista de beneficis fiscals amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències de la crisi del coronavirus. En aquest cas, el Govern estableix una deducció en la quota íntegra del 100 % de les quantitats que es paguin el 2020 per Seguretat Social de cuidadors de nens i persones dependents. 

Destaca també el cas de les Illes Balears, on ja hi havia una deducció autonòmica en l’IRPF per despeses relatives als descendents o menors de sis anys en règim d’acollida per motius de conciliació. Es tracta d’una deducció del 40 %, amb un límit de 600 euros. Els contribuents d’aquesta comunitat autònoma també disposen d’una deducció per adquisició de llibres de text. 

En el cas de la Comunitat de Madrid, hi ha una deducció per tenir cura de fills menors de tres anys. La deducció és del 20 % de les cotitzacions a la Seguretat Social com a ocupador d’una o diverses persones sota el Sistema Especial d’Empleats de la Llar del Règim General de la Seguretat Social, amb un límit de deducció anual de 400 euros. En cas d’ocupadors que pertanyin a una família nombrosa, la deducció és del 30 %, amb el límit de deducció de 500 euros anuals. No obstant això, la renda en fixa els límits: només se la poden aplicar aquelles persones la base imposable de les quals, juntament amb la de la resta de membres de la unitat familiar, no superi la quantitat en euros corresponent a multiplicar per 30.000 el nombre de membres de la unitat familiar. A més, la Comunitat disposa d’altres deduccions relacionades amb els fills, com la de les despeses educatives. 

Et pot interessar: Així influeixen els fills en la pensió de jubilació

Per la seva banda, la Comunitat Valenciana inclou una deducció per conciliació de la feina amb la vida familiar, tot i que és només per a les progenitores. Les mares es podran deduir fins a 418 euros per cada fill de més de tres anys i menys de cinc. Així mateix, preveu una deducció del 15 % per despeses de llar d’infants fins als tres anys, fins a un límit de 270 euros, i per la compra de material escolar. 

A Castella i Lleó, la deducció per la cura dels fills inclou els que tenen fins a quatre anys. En el cas de la contractació d’una persona perquè tingui cura dels fills, la deducció és del 30 % de les quantitats satisfetes, amb un límit de 322 euros. Així mateix, es pot deduir el 100 % de les despeses de matriculació en centres de la Comunitat, amb un límit de 1.320 euros. 

A Galícia es preveu una deducció del 30 %, amb un límit màxim de 400 o 600 euros si es tenen dos o més fills, respectivament, per la cura de fills menors d’entre zero i tres anys a càrrec d’una persona externa dins de la llar o en llars d’infants. S’exigeix que els dos pares treballin fora del domicili familiar i que la persona empleada a la llar estigui donada d’alta al règim corresponent de la Seguretat Social.

La Comunitat de La Rioja inclou diversos supòsits: d’una banda, una deducció del 30 % de les despeses en escoles infantils, centres infantils o personal contractat per la cura de fills de zero a tres anys per a contribuents amb residència habitual en petits municipis. D’altra banda, per cada fill de zero a tres anys escolaritzat en escoles o centres infantils de qualsevol municipi de La Rioja, hi ha una deducció que oscil·la entre els 100 i els 600 euros anuals. 

Deduccions fiscals per altres despeses associades als fills

A Aragó, no hi ha cap deducció per la cura de fills com a tal, però sí que es preveuen les despeses de llars d’infants de fills menors de tres anys, com també les associades a la compra de llibres i material escolar. Una cosa similar passa a Astúries, que disposa de deduccions per despeses de fills menors de tres anys en centres i per l’adquisició de llibres i material escolar. 

Et pot interessar: Necessitem tantes habitacions com fills?

En aquesta mateixa línia se situa Canàries, que, tot i que tampoc disposa d’una deducció per tenir cura de fills, sí que té deduccions relacionades amb la seva educació, des d’infantil i primària, fins a l’ensenyament secundari obligatori, batxillerat i formació professional de grau mitjà, entre altres. 

A Castella-la Manxa, es poden deduir el total de les despeses per adquisició de llibres de text i ensenyament d’idiomes. En el cas de Cantàbria, els contribuents poden deduir-se un 15 % de les despeses de llars d’infants per a fills de fins a tres anys. 

En el cas de les comunitats de Catalunya i el País Basc, aquestes no disposen de cap deducció autonòmica similar a les descrites anteriorment que facin referència a la cura de fills o la seva educació. En el cas de Catalunya, l’única deducció per fill és la relacionada amb el naixement o l’adopció. Per la seva banda, a les tres diputacions forals del País Basc, hi ha una deducció per descendent, la quantia de la qual va augmentant en funció del nombre de fills que es tinguin. A més, si el descendent és menor de sis anys, els imports s’incrementaran en 347 euros anuals. 

Fotografia de Charles Deluvio a Unsplash
-Temes relacionats-
up