Els beneficis de vendre a l’exterior | EDE
Los beneficios de vender en el exterior
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Els beneficis de vendre a l’exterior

Mon Oct 17 13:22:05 CEST 2022

Sortir del mercat local permet a una empresa ser més competitiva, diversificar el risc i optar a assolir més rendibilitat, sempre que es faci de manera rigorosa.

Vendre a l’exterior és una activitat que requereix planificació per part d’una empresa per tenir més probabilitats d’èxit. Per fer-ho, cal fer una anàlisi dels costos i de la inversió econòmica necessaris, de les implicacions logístiques, del coneixement sobre la legislació i el sistema jurídic del nou mercat o en relació amb el canvi de divisa si s’ha de comerciar amb un país fora de la Unió Europea (UE). A mitjà i llarg termini, quins beneficis té, per a una empresa, vendre a l’exterior?

Què obté una empresa en vendre a l’exterior?

Segons la guia Exportar per créixer, elaborada per Banc Sabadell, fer negocis a l’estranger aporta importants beneficis per a les empreses, que es tradueixen en:

  • Augment de les vendes. Actualment, el 98 % del poder de compra mundial és fora de les fronteres espanyoles (el 76 %, fora de la UE).
  • Menor dependència dels cicles econòmics. Permet compensar els períodes de menys activitat al mercat local amb el dinamisme d’altres, per exemple, als mercats emergents.
  • Accés a economies d’escala més grans. Un augment de les vendes permet eliminar la capacitat productiva ociosa o infrautilitzada, disminuir el cost unitari i guanyar en eficiència productiva. A més, quan es disposa d’un know-how o d’una tecnologia propis o d’alta eficiència, l’accés a economies d’escala és una manera de multiplicar la rendibilitat.
  • Prolongació de la vida del producte. Gràcies a l’accés a mercats menys sofisticats o menys madurs, cosa que repercuteix positivament en la rendibilitat de l’empresa.
  • Accés a un perfil més ampli de clients. S’incrementa el segment objectiu de consumidors al qual s’adreça un producte o servei.
  • Major diversificació dels riscos. Com que augmenten la base i la tipologia de clients, qualsevol canvi en les preferències d’un no té tanta transcendència sobre la facturació global de l’empresa.
  • Més competitivitat al mercat interior. L’experiència que s’adquireix en altres mercats facilita el desenvolupament i l’adaptació de productes i d’estratègies.
  • Accés a subvencions i a avantatges fiscals. Sovint, l’activitat exportadora està incentivada fiscalment i dona accés a línies especials de les administracions públiques dirigides a incentivar la internacionalització empresarial.

Pot interessar-te: És un bon moment, per internacionalitzar la meva empresa?

Factors que cal analitzar abans d’internacionalitzar-se

Abans d’iniciar un procés d’internacionalització, una empresa ha d’analitzar-ne la viabilitat i si és el moment propici per fer-ho. Entre altres fites, convé tenir en compte:

  • Recursos adients a l’envergadura del projecte. Cal avaluar la capacitat financera i el capital humà. Una comptabilitat positiva sol reflectir una posició òptima de solvència de l’entitat, cosa que permet acumular reserves amb què finançar part del procés de creixement a l’exterior. A més, això permetrà estar en millors condicions per accedir a finançament. Pel que fa als recursos humans, una empresa ha d’estudiar amb precisió quantes persones necessitarà i quin esforç en requerirà.
  • Comptar amb un producte adequat. Això significa analitzar les preferències dels consumidors al nou mercat, l’entorn competitiu, el marc regulatori o el poder adquisitiu. Una anàlisi DAFO juntament amb un pla de màrqueting i de comercialització que cobreixin tots els possibles escenaris brinden informació essencial per a la presa de decisions.
  • Analitzar la viabilitat econòmica del projecte. Cal avaluar financerament el cost complet d’entrar en un nou mercat, tenint en compte totes les variables que entren en joc (llicències, lloguer o compra d’oficines, contractes de personal, pla de màrqueting, fiscalitat, despeses de transport i d’etiquetatge, etc.). Un cop entès el cost, cal analitzar a partir de quin volum de vendes s’entrarà a break-even i si el temps fins a aconseguir-ho és assumible per a l’empresa.

Pot interessar-te: Requisits per internacionalitzar la teva empresa

El suport dels fons europeus

La distribució del fons europeu Next Generation EU entre les empreses mobilitzarà un total de 140.000 milions d’euros fins al 2026. Un dels elements tractors en el llançament de les convocatòries serà la potenciació de les estratègies d’internacionalització de les companyies, així com el suport a la digitalització per ser més competitives.

Pot interessar-te: Com pots sol·licitar els ajuts del fons Next Generation EU

Per poder optar a aquests ajuts, és clau disposar de l’acompanyament professional d’un gestor com el de l’entitat bancària, que informarà directament sobre els ajuts i els serveis addicionals que el banc posa a disposició de les empreses per facilitar tot el procés burocràtic i la posada en marxa del projecte en el mercat internacional.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Anastasia Shuraeva a Pexels
-Temes relacionats-
up