movi-image-ventajas-centro-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Els avantatges de ser al centre i com aprofitar-los

Mon Oct 21 09:55:35 CEST 2019

La ubicació juga un paper determinant en la posició competitiva i en les possibilitats d’èxit i millora

La proximitat amb el públic i poder tractar-lo cara a cara són clau perquè un negoci funcioni eficientment.

Si tens un negoci ubicat al centre neuràlgic d’una ciutat o poble, o si estàs buscant el lloc més adequat per a un nou projecte, cal tenir en compte que la ubicació és precisament un factor clau en l’èxit, per la qual cosa s’han de considerar algunes qüestions d’interès i, sobretot, trobar l’equilibri entre un espai que no ofegui econòmicament, però que permeti assolir els objectius comercials i d’ingressos.

Proximitat, facilitat per a la clientela

Si bé és cert que fa uns anys molts negocis es van traslladar a polígons o a l’extraradi de les ciutats, com a conseqüència de l’alt preu de compra i lloguer al centre, la tendència actual està fent un gir important davant dels indiscutibles avantatges que ofereix estar situat a les ciutats.

En aquest tipus de localització, els avantatges es centren en un trànsit més alt de persones i vehicles, i en la possibilitat de trobar o crear espais més atractius i personalitzats que atreguin l’interès de la clientela.

També s’ha de valorar la facilitat d’accés i que, en molts casos, el client no necessitarà utilitzar vehicles per arribar al negoci.

Competència, un al·licient

L’existència de competència és en realitat un altre dels avantatges de ser al centre urbà, perquè la suma de competidors beneficia tothom ja que així es conforma un pol d’atracció per a clients, com succeeix amb la concentració, per exemple, de botigues de roba en la zona cèntrica de moltes poblacions o amb els comerços d’alimentació propers a mercats i hipermercats.

Un altre avantatge d’estar ubicat al centre és la possibilitat de reduir els costos de transport. També pot ser més fàcil aconseguir subministraments i el seu manteniment: electricitat, aigua, Internet, telèfon, etc.

Atenció a qüestions específiques

Si es tracta d’una nova implantació, una de les comprovacions a realitzar prèviament és si l’espai compleix la normativa legal i les mesures de seguretat, que té accessos adequats i si està ben comunicat.

Un altre aspecte que cal valorar són les reformes necessàries, si les permet la llei i els costos que suposen.

Tampoc s’ha d’oblidar que determinades activitats tenen una regulació específica com, per exemple, horaris d’obertura de bars o locals d’oci dels centres urbans.

Nova tendència comercial

Les grans empreses ja són conscients dels avantatges que té la ubicació al centre de les ciutats. Firmes com Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Auchan i El Corte Inglés entre altres aposten per un creixement en la proximitat i la conveniència. Mercadona segueix potenciant el seu model de barri.

Els directius del sector estan presentant la batalla per a la proximitat, i ja es comprova una proliferació de petits supermercats al centre de les ciutats.

La majoria d’aquestes botigues es caracteritzen per: són formats més petits, amb una oferta adaptada i un horari ampliat.

El format es dirigeix a un client urbà, que valora molt el seu temps, i està interessat en realitzar compres ocasionals o de conveniència. L’estratègia: productes de nova demanda, assortit curt i productes locals.

Potenciar els punts forts

En aquest moment de canvi de tendències, atès que el mercat s’està recuperant, i els consumidors s’animen a comprar, és possible treure avantatge de les fortaleses dels negocis ubicats al centre de les ciutats:

1. Malgrat que ja tingui un bon nivell de professionalitat i sàpiga prestar el millor servei al client, és necessari reciclar-se. La raó és que la manera de comprar dels consumidors canvia, per la qual cosa s’han de dominar les noves tecnologies i utilitzar-les amb facilitat.

2. Molts negocis del centre viuen gràcies a una clientela de barri o a persones que treballen prop d’aquests comerços. A les campanyes de promoció és una bona política que els comerços de proximitat incloguin el concepte de proximitat, ja que és molt valorat pel consumidor actual.

3. El negoci urbà està habituat a oferir un tracte personalitzat, de confiança i amb capacitat d’adaptar-se a les necessitats del client. És important escoltar el consumidor per obtenir una informació valuosa que permetrà millorar, corregir debilitats i oferir el que realment necessita.

4. Per conservar la clientela fixa i atraure’n una de nova, s’ha de practicar una política d’ofertes de manera habitual, i presentar accions que diferenciïn de la competència.

5. En definitiva, per treure el màxim partit als punts forts de ser petit i proper s’han d’atendre aspectes com la confiança i seguretat, que són les principals raons per les quals gran part dels consumidors prefereixen els negocis locals.

Recomanacions

1. Ser present a les xarxes socials, apostar per les més generalistes com Twitter, Facebook i Instagram, i actualitzar les novetats.

2. Fulls de mà i publicitat impresa: La bustiada segueix funcionant bé si l’àmbit d’influència es circumscriu a diversos carrers o fins i tot un barri sencer. Una bona idea és imprimir publicitat en fullets i repartir-los. Per a nous negocis, la bustiada donarà a conèixer el nou servei, les seves activitats i diferencials amb la competència.

3. Si hi ha publicacions locals, posar-hi publicitat pot funcionar. És necessari valorar-ho i no deixar de provar aquesta opció

4. Si s’està ubicat en zona de pas, cal aprofitar l’aparador per enviar un clar i suggerent missatge a la clientela.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up