movi-image-sector-turistico-fondo-next-generation-ue-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

El sector turístic, davant l'oportunitat de modernitzar-se i de millorar la seva competitivitat amb el Fons Europeu Next Generation EU

23/07/2021

Tot i haver estat un dels segments que més ha patit les restriccions a la mobilitat dels últims mesos, el turisme afronta el futur amb optimisme, gràcies tant a la recuperació com a l'arribada d'ajudes per ser més sostenible i digital

El sector turístic espanyol és una activitat estratègica que suposa un important pes en l'economia, representant, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) al voltant del 12 % del producte interior brut (PIB) el 2019. Al final d'aquest exercici, el sector donava feina a 2,72 milions de persones, el que suposa que un de cada vuit treballadors en actiu participaven en aquesta indústria. A més, Espanya feia alguns anys que competia amb França i els Estats Units com a primer país mundial en recepció de turistes. No obstant això, només un any després, les conseqüències de la pandèmia global van provocar que l'aportació del turisme al PIB caigués fins al 5,5 %, segons dades de l'Informe de la Coyuntura Turística Española 2020 elaborat per la Universitat Nebrija i la Taula del Turisme d'Espanya.

Entre les claus per afavorir una ràpida reactivació d'aquest segment, destaca l'impuls de la transformació competitiva del model turístic recolzant-se tant en la sostenibilitat com en les noves tecnologies. Dos pilars que seran claus en l'arribada del Fons Europeu Next Generation EU.

Un sector en evolució

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol ja compta amb l'aprovació de la Comissió Europea i dels 27 ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE). En total, Espanya espera ser receptora de 69.500 milions d'euros en subvencions, encara que si se suma el volum que podria entrar fins al 2026 via crèdits, es podria arribar a rebre 140.000 milions d'euros. Està previst que el primer paquet d'aquests fons arribi al país en aquest mes de juliol.

El PRTR compta amb quatre pilars bàsics, que són la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i les polítiques d'igualtat. En el Pla es recullen un total de 211 reformes estructurals i 109 plans d'inversions, agrupats en 10 polítiques palanca que guiaran la publicació de les successives convocatòries. Un dels programes tractors més rellevants està centrat en el sector turístic i rebrà una dotació de 3.400 milions d'euros, el que suposarà un 5 % del total dels fons.

Pot interessar-te: Les previsions del turisme per a aquest estiu

En paraules de Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, durant el webinar Fons Next Generation EU: la modernització i la competitivitat del sector turístic organitzat a través d’HUB Empresa de Banc Sabadell, "el pla de modernització i competitivitat del sector turístic inclòs en el PRTR incorpora, entre altres, inversions destinades a l'elaboració de l'Estratègia de Turisme Sostenible d'Espanya 2030, l'aprovació de plans de sostenibilitat en destinacions turístiques o el finançament de projectes d'eficiència energètica i economia circular". Segons la seva opinió, aquestes inversions suposaran "un suport perquè les destinacions turístiques i els establiments hotelers puguin afrontar els reptes existents i seguir posicionant el sector turístic espanyol com un referent a escala internacional". No obstant això, aquesta experta adverteix que les inversions d'aquest pla no pretenen impactar directament en l'activitat turística en el curt termini, ja que aquesta seguirà condicionada per altres factors com, per exemple, l'evolució de la COVID-19 o les restriccions a la mobilitat. 

"El Fons Europeu Next Generation EU permetrà al sector turístic afrontar els reptes existents per seguir sent un referent internacional", Urraca, Banc Sabadell

Urraca afirma que, entre els reptes més significatius del sector, es troben la sostenibilitat (que rebrà un 57 % de la dotació total del sector) i la digitalització (que absorbirà el 10 % dels fons), les dues palanques principals del PRTR. Per això, en la seva opinió el turisme hauria de tenir un paper encara més rellevant dins d'aquest Pla, ja que "podria beneficiar-se d'alguns components transversals com el d'impuls a les petites i mitjanes empreses (pimes) o aquells relacionats amb la formació".

Més competitiu i sostenible

Una altra de les partides del sector turístic que més recursos utilitzarà del Fons Europeu Next Generation EU serà la destinada a la millora de la competitivitat, que focalitzarà el 27 % del pressupost. Tal com afirma José María Martín Rigueiro, director de Negoci Turístic i Hoteler de Banc Sabadell, "aquesta és una indústria molt professionalitzada i sensibilitzada amb tot allò que es relaciona amb l'eficiència energètica i la sostenibilitat, que són palanques fonamentals per optimitzar l'estructura de costos i poder millorar el compte d'explotació".

"L'eficiència energètica i la sostenibilitat són claus per millorar l'estructura de costos i el compte d'explotació del turisme", Martín Rigueiro, Banc Sabadell

Entre els projectes que més estan posant en marxa les empreses sobre aquests àmbits, Martín Rigueiro destaca la substitució de sistemes energètics per altres més nets i eficients; els canvis d'il·luminació, cobertes i envolupants; la climatització; els sistemes de comunicació; o tot allò que està relacionat amb la millora de la mobilitat. "Tota aquesta inversió i esforç, que el sector hoteler realitza des de fa temps, li permetrà que aquesta aturada d'activitat que està patint tingui un impacte menor en els seus comptes i li permeti afrontar la recuperació amb més garanties d'èxit", indica. A més, subratlla com una important fortalesa "el seu pes internacional", ja que la indústria "ha estat una avançada al seu temps, i això suposa un enorme avantatge a l'hora d'estructurar els seus nous projectes i poder portar-los a terme".

 

Fotografia de Daria Shevtsova a Pexels
-Temes relacionats-
up